Menneiden vuosien joulukuuset

Lueskelin Suvin blogista tätä hauskaa joulukuusikierrosta, ja päätin tehdä itsekin pienen aikamatkan menneisiin jouluihin. Alun perin Diagnoosi: sisustusmania -blogista lähteneessä postausideassa tehdään siis katsaus kuluneiden vuosien joulukuusiin ja näiden tyyleihin. Koska arkistojen kaivelu ja pieni nostalgia sopii erityisesti jouluun, tehdään nyt täälläkin pieni muistelukierros – vaikka vanhojen kuvamateriaalien julkaisu vähän hirvittääkin…

 vuosi 2011

Vuoden 2011 joulu oli ensimmäinen omassa talossa. Kuusi oli pienehkö ja äärimmäisen yksinkertainen, muutamalla huopakoristeella somistettu. Sellainen piti kuitenkin ehdottomasti saada uuden oman kodin kunniaksi. Kuusi haki vielä paikkaansa ja päätyi tuona jouluna ruokailutilan tuntumaan – minusta paikka oli aika kiva, vaikka ei kuusi ei tässä kohdassa olohuoneeseen asti näkynytkään.

 vuosi 2012

Seuraavana vuonna kuusi siirtyi olohuoneen puolelle takan viereen. Koristukset pysyivät samoina muutamalla aidolla kuusenkynttilällä lisättynä – näitä ei toki oikein uskaltanut polttaa, mutta toivat kuitenkin kaunista tunnelmaa. Olen aina pitänyt tosi yksinkertaisista kuusenkoristeista, enkä ole haalinut niitä kovinkaan paljon varastoihini. Minusta kuusi itsessään on jo sen verran kaunis, että kävisi melkein jo ilman koristeitakin – siksipä en ole koskaan kaivannut erityisiä joulukoristeita siihen.

vuosi 2013

 

Seuraavan vuoden joulukuusi oli erityisen kaunis ja tuuhea. Yleensä kuuset on haettu vanhempieni metsästä, joten ne ovat olleet hyvin luonnollisia ja malliltaan sitä mitä on sattunut kulloinkin löytymään. Tänä vuonna kävi näköjään tuuri ja kuuseksi löytyi erityisen sopusuhtainen yksilö – melkein jo kuin kasvatetun näköinen. Täytyy sanoa, että itse tykkään eniten luonnollisista, jopa vähän toispuoleisista ja harvoistakin kuusista, vaikka toki kasvatetut symmetriset ja tuuheat kuusetkin ovat upeita. Kuitenkin minulle on tärkeää kuusessa juuri luonnollisuus – sen ei siis tarvitsekaan olla täydellinen, epäsymmetrisyys ja pienet virheet tekevät siitä vain aidomman oloisen.

vuosi 2014

Vuoden 2014 joulukuusena toimi pieni kuusi, jonka asettelin isoon vihreään lasipulloon. Kuusi tönöttää siinä vähän hassusti, mutta olipahan ainakin erilainen vaihtoehto. Koristeiksi se sai pienet kupariset tähdet ja edelleenkin aidot kuusenkynttilät – sähkövaloja ei kuusessa vieläkään nähty.

vuosi 2015

Vuonna 2015 ei joulukuusta nähty ollenkaan, sillä koti oli pienessä väliaikaisasunnossa ja joulua vietettiin muualla. Kuusen virkaa toimitti ja joulutunnelmaa toi kuitenkin pieni lasipurkkiin laitettu joulumänty. Minusta mänty on varsin kiva vaihtoehto perinteiselle kuuselle, ja männynoksat sopivat kivasti myös maljakkoon. Näitä olenkin laittanut useana vuotena koristeeksi pienempiin maljakoihin – isot männynoksat neulasineen toimivat minusta leikko-oksina vieläpä kuusta paremmin.

vuosi 2016

 

Vuonna 2016 oli taas aika laittaa kunnon kuusi. Tänä vuonna kuusi sai ensimmäistä kertaa valoa sähkökynttilöistä ja oli muutenkin selkeästi edellisiä näyttävämpi tapaus. Muuten koristeet pysyivät kuitenkin edelleen samoina – näitä kuvia katsellessa mietinkin, olisikohan vihdoin aika investoida muutamaan uuteen koristeeseen… Hauskana huomiona mainittakoon myös, että yhdenkään joulun kuusessa ei ole ollut minkäänlaisia joulupalloja tai nauhoja, vaan koristelu on pysynyt tosi modernina ja yksinkertaisena. Samoilla muutamilla koristeilla on menty vuodesta toiseen.

vuosi 2017

Viime vuonna palasin taas maljakkokuusen pariin. Niin paljon kuin joulukuusesta pidänkin, en ollenkaan kaipaa joulukuusta pienempään asuntoon, tällainen pöytämalli riittää vallan hyvin. Siitä tulee tarvittava tunnelma, ei vie turhaa tilaa ja joulun jälkeen se on helppo hävittää.

vuosi 2018

Tänäkin vuonna mennään samalla tyylillä, kuusilajike vain vaihtui vähän eksoottisemmaksi. Vietän joulun muualla, joten kuuselle ei ole siinäkään mielessä tarvetta – eikä sille totta puhuen olisi oikein tilaakaan. Kaiken kaikkiaan kuitenkin pidän aidoista kuusista, niin pienistä kuin isoistakin, enkä voisi kuvitella hankkivani muovikuusta. Useimmiten kuusi on haettu itse metsästä, mutta joinakin vuosina myös kuusitorilta. En ole kuitenkaan koskaan hankkinut tuonti- tai erikoiskuusia, vaan kuuseni ovat aina olleet luonnollisia kotimaisia metsäkuusia. Tässä(kin) asiassa pidän perinteistä ja ekologisuudesta.

Olipa hauska tehdä pieni aikamatka vanhoihin koteihin ja joulutunnelmiin. Millaisia kuusia teillä on ollut – luotatteko aitoon ja perinteiseen vai oletteko muovisen kuusen kannalla?


Here´s a small tour of christmas trees in my previous homes. The tree has always been very natural and simple, decorated only with some simple ornaments.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *