Marmorilaattojen hoito ja puhdistus

Tässä taannoin sain lukijaltani postaustoiveen meidän marmorilaattojen käyttökokemuksiin ja niiden hoitoon liittyen. Tätä materiaaliahan löytyy meiltä sekä yläkerran pikkukylppäristä että keittiön tasosta. Huokoisena, arkana materiaalina sen hoitoon saa toki kiinnittää vähän enemmän huomiota, mutta yhteiselomme marmorin kanssa on sujunut kuitenkin oikein hyvin ja olenkin ollut kaikin puolin oikein tyytyväinen kumpiinkin valintoihin. Seuraavassa kerron hieman meidän kylppärin marmorilaatoista ja kuinka jokapäiväinen elo niiden kanssa sujuu mutkitta.

Kylppärissämme on kahta erilaista Tulikiven marmoria: seinissä on 30×30 cm kiiltävää valkoista carraraa ja lattiassa on mattamaista carraramosaiikkia. Valintaa tehdessäni eri kiiltoasteiden yhteensopivuus vähän askarrutti, mutta luonnossa tämä yhdistelmä on toiminut minusta oikein kauniisti. Mattamainen mosaiikki on ihanan tuntuista jalan alla, ja kiiltävä seinälaatta tuo puolestaan pieneen kylppäriin vähän lisää tilan tuntua. Kiiltoasteiden ero ei häiritse silmääni yhtään, sillä kyse on eri pinnoista, joihin valo osuu muutenkin eri tavoin.

Heti tuoreeltaan levitin laattoihin suoja-aineet, jotka hankin laattojen oston yhteydessä Tulikiveltä. Mattaan ja kiiltävään laattaan tuli eri aineet, jotka suojaavat laattaa ja muodostavat sen pintaan hylkivän suojan. Näitä voi lisäillä laattoihin tarpeen mukaan vuoden tai parin välein, vielä en ole kokenut tarvetta suoja-aineen lisäykseen. Käyttöä ne ovat kyllä helpottaneet, laatassa on niiden myötä vähän hylkivämpi pinta ja puhtaanapito on helpompaa. Minkäänlaisia pinttymiä tai värjäymiä ei ole havaittavissa laatoissa edelleenkään, vaikka kylppärissä on läträtty niin hopeasamppoolla, meikeillä kuin värjäävillä hiusnaamioillakin. Tämä kielii siis siitä, että näissä aineissa taitaa olla jotakin tehoa.

Viikkosiivouksen yhteydessä pesen laatat pehmeällä sienellä. Pesuaineen valinnassa saa olla tarkkana, sillä useimmat laattapesuaineet eivät sovi marmorille. Olen käyttänyt omassa kylppärissä Kiillon Kivi ja laatta -puhdistusainetta, joka sopii myös marmorille, tällä laatat ovat puhdistuneet mielestäni ihan mainiosti. Myös Tulikiveltä olisi saanut laatoille sopivaa pesuainetta, mutta postikuluineen viitisenkymppiä maksava aine on minusta melkoisen tyyris, kun Kiiltoa saa vitosella ja lopputulos tyydyttää näinkin. Toinen suosikkini – tosin ei marmorille soveltuva – on tuo Methodin Bathroom Cleaner, jolla pesen altaat ja muut. Aivan ihana aine ja tuoksu, joka tuo hivenen raikasta spa-tunnelmaa kotiin.

Mosaiikissa onkin sitten vähän enemmän huollettavaa lukuisten saumojensa ansiosta. Paras vinkkini tähän liittyen on muistaa säännöllinen puhdistus: kun saumoja ei päästä pinttymään pahasti, säilyvät ne raikkaina ja niiden puhtaanapitokin on paljon helpompaa. Yleensä riittävän puhdasta tulee jo pelkällä sienellä, mutta toisinaan innostun jynssäämään kriittisimpiä kohtia myös tällä Sinin Jynssärillä – on muuten aika loistava tuote. Se mahtuu pieniinkin väleihin ja puhdistaa saumat tehokkaasti. Aikaavievää tämä jynssääminen toki on, joten puuha ei kyllä sisälly normaaliin viikkosiivoukseeni. Mutta eipä tarvetta saumojen perusteelliseen putsaukseen ihan näin usein olekaan. Saumojemme sävy on marmorinvalkoinen, se antaa vähän enemmän anteeksi puhtaan valkoiseen verrattuna. Tätä tai mustaa saumaa en enää laittaisi kylpytilojen lattiaan, sillä siistin lopputuloksen ylläpitäminen on näissä kohtuullisen hankalaa.

 

Muistilista marmorilaattojen hoitoon:

 • Käytä laatoille sopivaa pesuainetta
 • Puhdista laatat säännöllisesti, älä päästä tahroja tai pesuainejäämiä pinttymään vaan pyyhi ne tuoreeltaan pois
 • Lanaa laatat kuivaksi heti suihkun jälkeen ja vältä seisovaa vettä, tämä voi jättää valkoisia kalkkijälkiä laattoihin
 • Suojaa laatat suoja-aineella hylkivämmän pinnan aikaansaamiseksi
 • Putsaa saumat säännöllisesti tarkoitukseen sopivalla siivousvälineellä

Itse olen oikeastaan ihan positiivisesti yllättynyt siitä, miten mukavasti ja huolettomasti marmorilaatat ovat kylppärissämme käyttäytyneet. Keittiössä saa olla ehkä vähän tarkempana, mutta kylpyhuonekäytössä ei laattoja ole tarvinnut varoa juuri normaaleja kaakeleita enempää, kunhan pitää mielessä yllä olevan muistilistan.

Millaisia käyttökokemuksia teillä on marmorilaatoista kylpyhuoneessa?


Here´s some thoughts about our marble tiles and tips how to maintain the beauty of them. I am very happy with my choice and think that after all they are quite easy to maintain in the bathroom environment. Our tiles have remain clean and tidy even though we have used them in a normal, careless way.

 

 

Kommentit (6)
 1. Mä odotan malttamattomana, milloin teet postauksen teidän kylpyhuone-saunaosastosta 😀

  1. Tulossa lähiaikoina 🙂

 2. Kiitos kun vastasit postaustoiveeseen, nää vinkit tuli tarpeeseen! 🙂

  1. Mukava kuulla! Ja ilman muuta, jatkossakin saa heittää vinkkiä jos on postaustoiveita mielessä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *