Blogit
Pihkala

MARIMEKKOA JA MAKUUHUONETTA

Torstaisen Helsingin-reissuni yhteydessä poikkesin paitsi Habitaressa, myös muutamassa tapaamisessa kaupungilla. Yksi niistä suuntautui Herttoniemeen Marimekolle, jonka toimitiloihin ja siellä tapahtuvaan kankaanpainantaprosessiin pääsin tutustumaan. Eipähän tuolta reissulta tarvinnut lähteä myöskään ihan tyhjin käsin pois, siitä piti huolen toimitilojen yhteydessä sijaitseva myymälä ja sen outlet-osasto. Myymälään on vapaa pääsy ihan kaikilla, joten jos menneiden sesonkien yksittäiskappaleet tai kakkoslaatun löydöt kiinnostavat, täältä niitä voi bongailla. Ja toki valikoimissa on uunituoreet syyssesongin tuotteetkin, jotka houkuttelivat ihan yhtä lailla.
Hienoa kyllä, Marimekon puuvilla- ja pellavaprintit painetaan edelleen Suomessa täällä Herttoniemessä. Tämä onkin yksi yrityksen ylpeydenaiheista ja valttikorteista. Tällä viikolla vieläpä vihittiin käyttöön uusi pesukone, jonka läpi kaikki
kankaat kulkevat. On todella ihailtavaa, että tällaisia mittavia investointeja tehdään
ja kotimaan tuotantoon panostetaan – harvassa on tänä päivänä ne yritykset, jotka näin tekevät.
   
Kankaan painannassa on jotain maagista; oli hieno
katsella, kuinka vitivalkoinen puuvillakanana muuttui yhden pitkän
linjaston aikana kerros kerrokselta upeiksi värikylläisiksi printeiksi. Postauksen toisena olevassa kuvassa näkyy miltei koko prosessi: etupäästä
valkoinen kangas kulkee sisään linjalle, sitä pitkin se muuttuu
kuviokaavioiden myötä väri kerrallaan valmiiksi
Siirtolapuutarha-printiksi. Valmiit kankaat tarkistetaan vielä ihmissilmällä läpi virheiden varalta. Huh, tuossa voisi alkaa heikompaa vilistää silmissä, mutta kokeneet työntekijät tekevät työnsä tietysti rutiinilla ja ammattitaidolla.
Kierroksen jälkeen eksyin vielä myymälän puolelle ihastelemaan syksyn uutuuksia. Olen aina pitänyt Marimekosta, mutta uuden luovan johtajan Anna Teurnellin astuttua puikkoihin se kolahtaa vielä entistäkin enemmän. Mallisto on freesaantunut ihailtavasti ja onkin tiukasti ajassa kiinni kuitenkaan Marimekolle tunnusomaisia piirteitä unohtamatta. Mallisto on myös todella monipuolinen; samaan aikaan shoppailemassa oli kaltaisiani nuoria aikuisia, vanhempia rouvia, japanilaisia turisteja ja kaikkea siltä väliltä – ja kaikki tuntuivat löytävät prikulleen itselleen sopivat tuotteet.
Itse meinasin hullaantua outletin puolella ja mukaan päätyikin musta kuvioitu vyö sekä tämä raidallinen silkkipaita, jota olen katsellut jo sen lanseerauksesta asti – molemmat mojovalla alelapulla varustettuna. Harmaa neuleteeppari on puolestaan tämän syksyn uutuuksia, enpä voinut vastustaa sitäkään. Ihanan yksinkertaisia vaatteita, joissa on kuitenkin jokin juju, ovelat leikkaukset ja hienot materiaalit. Ihanat vaatteet oli ilo ripustaa uuteen makkariin, kyllä olen niin iloinnut noista vaatekaapeistakin. Ihanaa, kun ei enää tarvitse tunkea vaatteita sotkuiseen ja tupaten täynnä olevaan vaatehuoneeseen.
Makuuhuone on tiloistamme sisustuksellisesti valmiimpia (tai ainakin asuttavia), mutta kyllä vain sielläkin riittää vielä fiksattavaa. Ajattelin luopua noista vanhoista Kartellin yöpöydistä, ja laittaa tilalle seinäkiinnitteiset pienet pöydät. Uskon, että tämä ratkaisu tuo paljon lisää ilmavuutta, sillä tilaa sängyn ympärillä ei ole järin ruhtinaallisesti. Pöytävaihdoksen myötä myös yövalaisimet vaihtuvat seinäkiinnitteisiin. Vaikka nykyiset mustat Jieldetkin sopivat tilaan ihan kivasti, ei laipallinen pöytävalaisin istu enää kovin kauniisti pienen seinäkiinnitteisen pöydän päälle. Tuleville seinävalaisimille on sähköistys suoraan seinässä, ja valaisimia odotellessa niihin on laitettu tuollaiset valkoiset peitekotelot, jos siis niitä ihmettelette.
Verhot tietysti uupuvat myös, ja jossain vaiheessa ajattelin ehkä hankkia vielä pienen tuolin tuon vaaterekin tilalle. Eipä silti, kyllä rekkikin ihan kätevä on puolipitoisten vaatteiden säilytyksessä – tai sitten uusien nättien vaatteiden, kuten näiden ostosten paraatipaikkana.
Muutoin olen oikein tyytyväinen makkariin. Sen tapetti on ihana, ja kaapit jatkavat kivasti sen sävymaailmaa. Ne tilattiin mittojen mukaan Unique Homesta, heidän kauttaan kaapit onnistui tehdä myös vinon katon alle. Viimeisenä silauksena kaappeihin kiinnitettiin ruskeat nahkavetimet. Nyt kelpaa viikkailla vaatteita!
I visited Marimekko´s textile printing factory in Helsinki. It was so fascinating to see how white cotton turns into vibrant prints. Since I really like their design I couldn´t resist to buy something for me too – a silk blouse, perfect knitted tee and belt found their place in our new bedroom.

Kommentit (15)

 1. -HEINI-

  Niin kaunista ja rauhallista! Mulla on kans yöpöytien vaihto mielessä.. tai no oikeastaan ne puuttuu vielä kokonaan neljän vuoden asumisen jälkeenkin :).

  • maija

   Kiitos! Hih, yöpöytä ei ole ehkä se ensimmäinen kapine, joka tulee hankittua. Tehtävään kun käy niin hyvin kaikenlaiset jakkarat ja tuolitkin. Meillä on nämä yöpöydät olleet jo tosi kauan, varmaan 7 vuotta, ehkä nyt on jo aika päivittää malli tänne taloon sopivammaksi. 🙂

 2. Anonyymi

  Minkä valmistajan yöpöytiä ajattelit? Mulla on myös etsinnässä seinäkiinnitteiset yöpöydät, siksi kiinnostaa.

  • maija

   Tällä hetkellä By Lassenin seinäkiinnitteiset Frame-lokerikot houkuttavat eniten, luulenpa että käännyn niihin. Voisin kyllä kirjoitella aiheesta ja vaihtoehdoista ihan oman postauksensakin, jos aihe tuntuu kiinnostavan. Kiitos vinkistä!

 3. Pilviraitti

  Kaunista! Marimekko on munkin suosikkeja ja siellä näyttäisi olevan yksi suosikkikuoseistani painossa. Olisi mukava nähdä noiden vaatekaappien sisukset. Meilläkin kun on vinot katot yläkerrassa ja tehtiin sinne vaneriliukuovin lisää säilytystilaa. Niissä on vasta yksi vaatetanko, mutta ei muita kiinteitä sisäosia. Tavarat on kyllä säilynyt siellä hyvin läpinäkyvissä muovilaatikoissa, kun siellä ei ole mitään päivittäin tarvittavaa. Lähinnä säilytetään kausivaatetta ja -kenkää sekä harvemmin tarvittavaa sisustus- ja käsityötavaraa.

  • maija

   Kiitos! Marimekolla on kyllä ihania juttuja niin vaate- kuin sisustuspuolellakin.

   Voisinkin tehdä kaapeista tässä lähiaikoina ihan oman postauksensa ja kertoa myös noista sisuksista. Meillä on niissä sekä vaatetankoa että ihan tavallista hyllyä, joitakin vetokoreja pitäisi vielä hankkia alempien hyllyjen käytön helpottamiseksi. Ihan mukavasti tuonne kuitenkin mahtuu tavaraa, kaikki meidän vaatteet sekä tällä hetkellä liinavaatteetkin uppoavat tuonne. 🙂

 4. suvi / zubiscorner.blogspot.fi

  Tosi kaunista, yöpöytäsuunnitelma kuulostaa erittäin hyvältä. Millaisia verhoja ajattelit? Mun mielestä tuo ikkunaseinä on upea ihan ilmankin. 🙂

  • maija

   Kiitos! 🙂 Ajattelin verhoiksi ensisijaisesti ohutta, läpikuultavaa luonnonvalkoista villakangasta, se raikastaisi vähän tuota sävymaailmaa. Ikkuna on kyllä kaunis noinkin, mutta jotenkin olisi kiva saada sen eteen vähän näkösuojaa, varsinkin pimeällä valojen ollessa päällä sitä kaipaisi. Aamuaurinkokin paistaa nyt suoraan ikkunasta sisään, vaikkakin minusta tosin on vain ihanaa herätä auringonpaisteeseen.

  • suvi / zubiscorner.blogspot.fi

   Aah, ymmärrän hyvin, en itse varmaan pärjäisi ilman pimennysverhoja makuuhuoneessa. 🙂

 5. Tickler

  Ihanan rauhallinen makuuhuone, tykkään kovasti. Mistä nuo nahkavetimet ovat?

  • maija

   Kiitos! Minäkin tykkään huoneen sävymaailmasta, on kivan pehmeä ja rauhallinen.

   Nahkavetimet ovat ruotsalaisen Beslags Designin valmistamat, tilasin ne Kaikki kahvat -nimisestä nettikaupoista. Olivat vähän halvemmat kuin Superfrontin vastaavat ja tulivat kotiin ihan muutamassa päivässä. Eri värejäkin löytyy tuolta mukavasti.

 6. Hannele Ruusukummusta

  Tuonne puotiin, kun joskus pääsisi..:)
  Tykkään vaan niin tuosta makuhuoneen tapatista♥

  • maija

   Piipahdapa joskus Herttoniemeen, kun olet Helsinngin suunnalla. Tuonne myymälään ja sen outlet-puolelle on ihan vapaa pääsy kaikilla. 🙂

   Tuo tapetti on minunkin suosikkeja, niin ihana värimaailma siinä!

 7. Minttu – Rapattutalo

  Ja entäs tämä makuuhuoneen tapetti, jatkan huokailemista. Todella rauhallinen ja kaunis tunnelma, värit jo tekevät levollisen olon!

  • maija

   Kiitos! Tämä makkarin tapetti on myös omia suosikkejani, siinä on niin ihanat sävyt. Levollinen ja rauhallinen, mutta kuitenkin ovela. Kyllä tapetti vain tekee ihmeitä tunnelmalle!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *