Blogit
Pihkala

Makuuhuoneen uudet yövalaisimet

mantis3-800

Melkein vuosi siinä vierähti ennen kuin saimme makuuhuoneen seinävalaisimet hankituksi paikoilleen. Ensin mietin tovin mallia, sitten selvittelin sen saatavuutta ja lopulta koko hankinta jäi muiden tähdellisimpien juttujen jalkoihin. Hiljattain päätin hoitaa valaisinasian vihdoin kuntoon ja laitoin pitkään katsomani seinävalaisimet tilaukseen. Ne saapuivatkin yllättävän äkkiä, ja viime viikonloppuna pääsimme asentamaan valaisimet paikoilleen. Nyt ei enää tarvitse katsella seinässä roikkuneita johtokoteloita, vaan sen sijaan katse siirtyy kauniisiin, sulavalinjaisiin valaisimiin.

mantis4.1-800mantis5-800

Sängyn molemmilla puolilla on naftisti tilaa ja yöpöytinämme on pienet seinäkiinnitteiset Frame-laatikostot By Lassenilta. Jo sähkösuunnitteluvaiheessa tiesin, että makkariin olisi parasta valita seinäkiinnitteiset yöpöydät, ja seinävalaisimet olisivat se toimivin ja kaunein vaihtoehto näiden pariksi. Nyt on mukavaa, kun pöytävalaisimet eivät vie tilaa tasolta, vaan laskutilaa on paljon enemmän. Pöytävalaisimien vaihduttua johdottomiin seinävalaisimiin sai myös sanoa heipat ylimääräisille johdoille – näkymä on tämän ansiosta paljon entistä siistimpi ja selkeämpi.

mantis6-800 mantis10-800

Valaisinmallin valinta oli lopulta aika selkeä tapaus. Halusin romanttisen tapetin pariksi jotakin selkeää ja mustaa, joka skarppaisi hieman makuuhuoneen ilmettä. En kuitenkaan halunnut tällä kertaa kääntyä teollisuusvalaisimien tyyppiseen vaihtoehtoon, vaan valita jotain vähän sulavampaa ja elegantimpaa. Bernard Schottlanderin Mantis-valaisimet ovat ihastuttaneet jo pitkään lähestulkoon kaikissa versioissaan, ja valaisinsarjan pieni seinävalaisin tuntui heti tähän tilaan juuri sopivalta vaihtoehdolta. Se on tarpeeksi yksinkertainen, mutta kuitenkin sopivan pehmeälinjainen vanhanaikaisen tapetin kaveriksi. Plussaa myös säädettävyydestä; varsi ja varjostin ovat sopivasti käänneltävissä tarpeen mukaan useaan suuntaan. Tämä on oleellinen ominaisuus valaisimessa, jonka tärkein tehtävä on antaa lukuvaloa hämärässä huoneessa.

mantis11.1-800 mantis12-800

Minusta valaisimet ovat kiva pari tapetin lisäksi myös pähkinäpuisten yöpöytiemme kanssa. Molemmissa on jotain samaa henkeä, vaikka toinen onkin suoralinjaisen kulmikas ja toinen pehmeän kaareva. Makkarissa aiemmin olleet Jieldet eivät toki jää toimettomiksi nekään, näille on varattu paikka vierashuoneesta. Tykkään tästäkin mallista edelleen kovasti, ja simppeleille pöytävalaisimille löytyy varmasti jatkokäyttöä työ- ja yövalaisimina vierashuoneen sängyn ääressä.

mantis13.1-800

Pitkäänhän tämä hankinta kesti, mutta nyt en voisi olla tyytyväisempi uusiin valaisimiin. Hyvää kannattaa minusta aina odottaa. Nyt pimenevien iltojen myötä uudet valaisimet ilahduttavat erityisen paljon, ja saan vihdoin ruksia yhden ison kohdan hankintalistalla yli. Mitäs te pidätte Mantis-valaisimista?


Here´s my new bedroom wall lamps which were attached on the wall last weekend. These Bernard Schottlander´s Mantis lamps have hung a long time on my wishlish, and recently I decided to finally bought them. I love the soft, elegant shape of them and think they are a nice pair with our romantic Morris wallpaper and sharp lined bedside tables from By Lassen. This room needed just that little hint of black simplicity.

Tallenna

Kommentit (15)

 1. Paula / Golden Cupole

  Oi, nuo Mantisin valaisimet on kivat. Tykkään myös itse siitä koko sarjasta. Se lattiavalaisin on mun supersuosikki. Mistä hankit nämä?

  • Maija

   Tämä koko valaisinsarja on kyllä tosi hieno! Hankin nämä lopulta ulkomaisesta nettikaupasta, kun en tahtonut löytää suomalaista jälleenmyyjää, jolta saisi tilattua myös näitä kytkimellä varustettuja seinävalaisimia. Mutta eräs lukija vinkkasi, että Formverk on sittemmin ottanut näitä valikoimiinsa. 🙂

 2. Tanja Idis & Interiööri

  Oi, rakastan niitä! Jalkalamppu on niin bueno, eikä seinäversiotkaan jätä kylmäksi.

  Hyvin sopivat teille nämä sirot seinävalot ??

  • Maija

   Kiitos! 🙂 Joo, se jalkavalaisin on kyllä upea. Tuon varjostimen muoto on jotenkin niin hieno, sulavalinjainen ja elegantti mutta silti tosi simppeli. Ja säädeltävyys on hyvä ominaisuus myös, kun lukuvalaisimesta puhutaan.

 3. Pirpu

  Sopii hienosti makkariinne!
  Itse haaveilen siitä isommasta seinävalaisimesta, mutta se hinta.. :/ taisi olla yli 800€ eli luultavasti jää hankkimatta nyt.

  • Maija

   Kiitos! Joo, nämä ovat kyllä melko hintavia ja siinäkin osasyy hankinnan venymiseen…:) Mutta onneksi tuli nyt hankittua, on ne ihanat!

 4. Villis

  Kauniit ja niin sopivat makuuhuoneen tyyliin!

  • Maija

   Kiitos! Nuo kyllä skarppaavat kivasti romanttista tapettia, mutta istuvat silti minusta sen henkeen. Ihana valaisinsarja.

 5. hanna

  Ihan nappivalinta, ihanat! Kyllä nyt kelpaa. 🙂

  • Ilkka Pekanheimo

   Makuuhuoneessa tärkeintä on valon laatu, värisävyn vaidettavuus sekä himmennettävyys, ei valaisimen ulkonäkö. Mitenkäs ne on hoidettu tässä valaisimessa? Kun valon sytyttää, saattaa kontrasti olla liian suuri tuon mustan värin takia ja häikäisy on ongelmallinen varsinkin näkövammaisille. Itse suosittelen epäsuoraa, ihmiskeskeistä valaistusta makuuhuoneeseen.

  • Jokaisen oma tarve huomioon

   Epäsuoraa valaistusta makkariin, jonka valossa ei kenties näe kunnolla lukea, varsinkaan ne ”näkövammaiset”. Ehdottomasti säädettävä/kohdistettava lukuvalo makkariin, jossa luetaan. Lisäksi voi olla sitten muuta tunnelmavalaistukseen. Ja sitä paitsi, saahan valaisimeen ostettua minkä sävyisiä polttimoita tahansa ja säädönkin saa nykypäivänä katkaisijaan tai valitsemalla valaisimen jossa sellainen on. Jokaisen omia valintoja hei… ja kyllä valaisimet vaan tuo ilmettä ja ovat sisustusesineitä, ei pelkkiä valonlähteitä.

  • Maija

   Valaisin kannattaa tosiaan valita aina oman tarpeen ja käyttötarkoituksen mukaan. Itse taas suosittelen lukuvalaisimiksi säädettävää ja hyvän valotehon antavaa alaspäin suuntautuvaa kohdevalaisinta, en missään tapauksessa epäsuoraa valaistusta. Yleisvalaistus on sitten toki asia erikseen. Onnistunut kodin valaistus koostuu useasta eri tyyppisestä valaisimesta, jotka ovat muunneltavissa käyttötarkoituksen mukaan. Minulle esteetikkona valaisimen ulkonäölläkin on merkitystä – se ei kuitenkaan millään lailla poissulje valaisimen toimivuutta.

   Ja juu, polttimoita tosiaan on jos jonkinlaisia ja laadukkaat valaisimet kestävät usein hyvin tehokkaita lamppuja. Kaikki kodin valaisimet himmentyvät muuten kätevästi myös knx-järjestelmän avulla, mikäli erillistä himmennintä ei valaisimissa tai seinäkatkaisijassa ole. 😉

  • Ilkka Pekanheimo

   Sängyssä lukemiseen huoneen yhdellä seinällä katon rajassa oleva epäsuora, säädettävä valaistus riittää erinomaisesti (20 vuoden kokemuksella). Kohdevalaisin on sopiva tietysti tarkkuustyöhön. Harvassa kodissa on knx-järjestelmä – onneksi. Mielestäni KNX söpii parhaiten Helsingin musiikkitalon kokoisiin rakennuksiin – ei omakotitaloihin, ellei ole runsaasti ylimääräistä rahaa.

   Valon laadulla on hyvin suuri merkitys. Marketeista ei saa kunnollista valon laatua, joka näyttäisi sisustuksen väritkin aitoina. Nykyisin ihmiskeskeinen valaistus on lisääntymässä. Se tarkoittaa, että myöhään illalla voidaan siirtyä lämminsävyiseen, himmeään valaistukseen, jotta valo ei häiritse nukahtamista. Muulloin voidaan elää valkoisessa valossa, jossa myös sisustuksen värit näkyvät aitoina. 4000 K ei ole valkoista, niin kuin yleensä luullaan, vaan jopa ”likaisen” kellertävää.

   Suosittelen kodin valaisimiksi kotimaisia valaisimia, joita löytyy runsaasti joka tarkoitukseen.

  • Eeva Grönquist

   Kaunis valinta ja sopii kokonaisuuteen. Itsekin kuulun ”koulukuntaan”, joka suosii usean tyyppisiä valonlähteitä ja toivoo valaistukselta niin tunnelmaa kuin muunneltavuutta. Makuuhuoneeseen en itsekään valitsisi koko tilaan hajoavaa valoa muuta kuin esim siivoustarkoitukseen ja omaan makuuni 4000K on kyllä usein tosi kalsean tuntunen (lukuunottamatta esim toimistoja tms). Makuja on monia!

  • Anne Malia

   Pakko kommentoida tähän. Valaistus on tärkeä osa kodin tunnelmaa. Epäsuoralla varjottomalla ja valkoisella valolla kodista tulee kalsa ja tunnelmaton. Luonnossakaan valo ei ole väritöntä ja valkoista, luonnossa on varjoja ja valon eri sävyjä – tunnelmia. Viihtyisä koti syntyy erilaisista valopisteistä ja sävyistä. Lukemiseen kohdevalo on aina miellyttävin. Julkisissa tiloissa on eri asia olla tasaisessa varjottomassa valossa, ei kotona.

   Täydelliset lukuvalot Maija, sekä ulkonäön että tehon puolesta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *