Maali-ihastus: Farrow & Ball

fararowball1-800

Onko Farrow & Ball teille tuttu maalimerkki? Itse olen jo pidempään ihastellut näitä brittiläisiä maaleja, jotka ovat erittäin suosittuja paitsi kotimaassaan, myös muualla Euroopassa. Merkki on löytänyt hiljalleen myös Suomeen, ja nykyään jälleenmyyjiä taitaa löytyä jo ihan mukavasti isommista kaupungeista. Täällä Turussa merkkiä myy ainakin Maricken ja Sarokas, lisäksi maaleja voi tilata kaikkialle Suomeen myös merkin nettikaupan kautta.

farrowball3-800

Mikä näissä maaleissa sitten kiehtoo? No, Farrow & Ballin maalit tunnetaan erityisen hienoista, huolella valikoiduista sävyistään ja erittäin laadukkaasta, hyväpigmenttisestä maalilaadustaan. Sävyt ovat kauniin pehmeitä ja vivahteikkaita, ne ovat kuin tehty vanhaan taloon. Ja itse asiassa moni värikartan sävyistä onkin poimittu englantilaisista vanhoista rakennuksista ja omaa täten historialliset juuret. Tilasin jokin aika itselleni heidän värikarttansa, sillä halusin tutkailla merkin hienoa sävyvalikoimaa tarkemmin. Ja niinhän siinä kävi, että innostuin suunnittelemaan maalien varalle pientä kotiprojektiakin – täytyihän hienoja sävyjä päästä testaamaan jossain ihan käytännössäkin.

farrowball4-800

Näinpä päädyin hankkimaan kotiin muutaman testipurkin eniten kiinnostavista sävyistä. Kuvassa sävyt Ammonite, Cornsworth White, Light Blue ja Lamp Room Gray. Ihanan pehmeitä, vivahteikkaita sävyjä, jotka elävät kauniisti valon mukaan. Valikoin sävyt vähän meidän ruokasalia ja olohuonetta silmällä pitäen: vaikka niiden nykyisestä väristä pidänkin, voisi tiloissa joskus kokeilla jotain muutakin seinäsävyä. Olen alkanut kaivata varsinkin ruokasaliin vähän lämpimämpää, vaaleaa sävyä, joka raikastaisi vanhoja kalusteita ja loisi tilaan vähän pehmeämmän tunnelman. Näistä testipurkkien sävyistä ajattelin saliin Ammonite ja Cornsworth White -sävyjä; molemmat ovat pehmeitä hiekkaan taittavia sävyjä, jotka pysyvät kuitenkin tarpeeksi vaaleina ja neutraaleina.

farrowball7-800

Joskus on vain parempi lopettaa jahkailu ja ryhtyä tuumasta toimeen. Näin tein tänään, kun päätin extempore kokeilla, miltä sävyt näyttävät ihan seinässä asti. Tästä ei voinut enää perääntyä, vaan ruokasalin maalausurakka sai näin vauhdikkaan ja vähän odottamattomankin startin. Kuvassa alempana Cornsworth White ja päällimmäisenä Ammonite, sävyeroa kuvassa tuskin huomaa, mutta isompina pintoina sävyerot nousivat selkeämmin esiin. Taas tuli todettua, kuinka koemaalaus on aina hyödyllistä tehdä; nytkin kantani muuttui kokonaan sen perusteella. Alun perin olin hitusen tummemman Cornsworth Whiten kannalla, mutta seinässä se tuntuikin liian tummalta ja aavistuksen punertavalta. Ammonite oli taas luonnossa kauniin neutraali vaalea, joka kuitenkin epäilyksistäni huolimatta nousi tarpeeksi esiin valkoisista listoista. Uusi suosikkini oli siis tässä.

farrowball9-800

Ja niinhän siinä sitten kävi, että lähdin päiväsydämellä maalikaupoille. Tätä kirjoittaessa maalausurakka on jo valmis, mutta iltahämärän vuoksi lopputuloksen kuvaus jäi toiseen kertaan. Mutta hyvä tuli! Maalaus on kyllä kätevä ja melko edullinenkin tapa saada uutta ilmettä; eipä minullakaan mennyt hommaan kuin puolisen päivää, ja ruokasalin ilme muuttui tosi mukavasti. Ihan hyvin yhden huoneen seinät voi maalata halutessaan vaikka kerran vuodessakin, maalauksen vaiva on kuitenkin niin pieni muuttuneeseen tilaan ja palkitsevaan lopputulokseen verrattuna.

Siispä palaillaan uudistuneen ruokasalin ilmeen kera myöhemmin asiaan – vähän täytyy vielä somistaa ja fiksailla tilan yksityiskohdat kuntoon. Mutta kylläpä uusi maali piristää!


I have always wanted to try Farrow & Ball´s paints, the shades of them are so beautiful and fit perfectly to an old house. Now I ended up ordering some samples to myself and suddenly one thing led to another… the result was newly painted walls in the dining room. It turned out perfect, will show you more pics a bit later.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentit (24)
 1. Miten saat listojen reunoista siistit ilman että otat ne pois maalauksen ajaksi?

  1. Teippaamalla. Kookkaat puulistat on ruuvattu ja kitattu sen verran jykevästi kiinni, että niitä ei voi enää näin jälkikäteen irroitella. Mutta huolellisella teippaamisella tuli tosi siisti lopputulos. 🙂

   1. Laitako ihan maalarinteippiä vai onko jotain parempaa?

    1. Joo, ihan sellaista rautakaupoissa myytävää rajaamiseen tarkoitettua perusmaalarinteippiä.

 2. Kuvia odotellessa! Ks. maalimerkin karttaa olen selaillut itsekin, josko kokeilisin johonkin seinään heidän tuotteitaan. Miten erottuu edukseen muista maaleista? 🙂

  1. Tulossa vähän myöhemmin, luultavasti ensi viikolla! 🙂

   No hienon värivalikoiman lisäksi huomasin, että maalattavuus on näissä tosi hyvä. Maali levittyy todella hyvin ja on työstettävissä melko pitkän ajan (vaikka vesiohenteisena kuivuukin nopeasti), näin rantuja ei päässyt syntymään ollenkaan ja lopputuloksesta tuli tosi siisti. Maalissa on myös korkea pigmenttipitoisuus ja se peitti jo ensimmäisellä kerralla kohtalaisesti – jos valitsemani sävy ei olisi ollut alkuperäistä sävyä vaaleampi, olisi yksi kerros maaliakin saattanut riittää. Voimakasta tuoksua en myöskään näissä havainnut. Näitä maaleja mainostetaan eko-maaleina (en ole itse kylläkään perehtynyt tähän sen enempää), se on tietty aina plussaa myös.

   1. Ok, kiva kuulla. Kaikenlaisilla tuotteilla on tässä remppavuosien aikana tullut maalattua, ja nyt tosiaan tekisi mieli vetäistä tätäkin seinään. Tosin mies pyörittelee jo silmiään kun ehdotin pintaremonttia vasta vuosi sitten maalattuun olohuoneeseen 😀

    Kiitos myös L:lle kommentista ja vinkistä ulkomaalien osalta. Ulkomaalissa taidan kokemuksen kautta pitäytyä perinteisessä pellavaöljymaalissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *