Blogit
Pihkala

LUMITÖISSÄ

kaupallinen kampanja, yhteistyössä Fiskars
Viikonloppuna saatiin vihdoin vähän paksumpi lumipeite tänne etelän seutuvillekin. Ja hyvä näin. Kuten jo aiemmin kirjoittelinkin, en oikeastaan piittaa ihan kauheasti lumesta, minun puolestani talvet saavat olla lyhyitä ja vähälumisia. Mutta kaikki tämä lumen myötä tullut valoisuus on kuitenkin enemmän kuin tervetullutta! Sitä ei voi myöskään kieltää, etteikö lumipeite kaunistaisi maisemaa; meidän pihakin on enemmän kuin kiitollinen ohuesta lumivaipasta, jonka alle remontissa myllätty piha piiloutuu nätisti. Eli summa summarum, kyllä lumessa taitaa siis lopulta olla enemmän plussaa kuin miinuspuolia, ainakin siis tähän aikaan vuodesta ajateltuna.
Oman pihan omaaville lumi tuo tietysti mukanaan myös lumityöt. Meillä nämä ovat jääneet enemmän miehen tehtäväksi, mutta kyllähän kulkureittejä tulee itsekin kolailtua jos ensimmäisenä paikalle sattuu. Minusta lumityöt ovat jopa ihan mukavaa puuhaa, samalla tulee ulkoiltua ja saa vähän hyötyliikuntaakin. Niin kuin muissakin töissä, on tässäkin toki tärkeintä hyvät välineet; niiden avulla homma luistaa ja hankiraivo pysyy loitolla.
Meillä välinepuoli on onneksi erittäin hyvin hallussa. Yhteistyön myötä pääsin nimittäin testailemaan Fiskarsin valkoisia SnowXpert -tuotteita, jotka paitsi näyttävät hyvältä, myös toimivat käytössä moitteettoman mukavasti. Itse käyttäjänä arvostan erityisesti tuotteiden keveyttä; lumi kun on jo itsessään sen verran painavaa, ei työn raskautta halua enää lisätä painavan tai kömpelön työvälineen muodossa. Ja tokihan esteetikko kiittää myös kauniista valkoisesta väristä, joka on saatavilla miltei kaikkiin sarjan tuotteisiin.
Pihassa on erilaisia alueita, ja jokaiselle näistä kannattaa valita sopivin työkalu. Isommissa piha-alueissa kunnon lumikola on tietysti ehdoton. Mies kehui erityisesti SnowXpert-kolan ergonomisesti muotoiltua aisaa, josta sai hyvän ja tukevan otteen. Kolan uuden patentoidun kärkilistan luvataan puolestaan pureutuvan tehokkaasti lumeen ja kestävän kulutusta jopa kolminkertaisesti tavalliseen kärkilistaan verrattuna. Varsin pätevältähän tuo vaikutti, parkkipaikan ja etupihan lumet saivat kyytiä.
Lumikola hoitaa isoimpien alueiden lumenluonnin, mutta vielä tätä kovemmassa käytössä meillä on lumentyönnin. Se on näppärän kokoinen apuri sisääntulon ja portin edustan putsaamiseen, kulkureitin saa tällä puhdistettua nopeasti ja kätevästi. Talvisaikaan lumentyönnin löytyy meiltä heti oven vierestä, jotta sen käyttö olisi mahdollisimman nopeaa. Koska lumityökalut ovat usein pihalla heti käden (ja silmien) ulottuvilla, on minusta niiden kaunis ulkonäkökin oikein perusteltua. Tylsähän se on koko talven katsella rumaa retaletta, jos kauniskin malli on saatavilla. Värimakuja on tietysti erilaisia, mutta meidän vaaleaan julkisivuun valkoiset työkalut uppoavat näteimmin. SnowXpert-lumentyönnin on lisäksi lapio-osastaan mukavan jäykkä, täydetkin lumikuormat on helppo siirtää syrjemmälle. 
Kehtaanko tässä yhteydessä kertoakaan, että edellinen lumentyöntimemme (sekin Fiskarsin) palveli viimeiset päivänsä meidän työmaalla. Se oli ison lapio-osansa ansiosta erityisen näppärä kaikenlaisen roskan, tiilimurskan ja sahanpuhun siivoamiseen, kantamiseen ja lappaamiseen ulos talosta. Ja varsin hyvin palvelikin tässä tehtävässä, selvisi urakasta ihan ehjin nahoin, joskin vähän rujon näköisenä. Kestävyys on siis todistettu myös vähän erilaisissa olosuhteissa, heh.
Lumentyönnin on ehdoton kulkureittien putsaamiseen, mutta viimeistelytyöt hoituu puolestaan lumilapiolla. Portaat, ovien pielet, kivijalan seutu… Käyttökohteita lapiolla löytyy monia. Myös tämä tuote löytyy nykyään valkoisena Fiskarsin valikoimista, joten se sopii saumattomasti muiden sakkiin.
Pihatöiden lomassa ihastelin talven sävyjä; luonnossa on juuri nyt niin kauniita värejä, puuterisia pastelleja, auringonlaskun kultaa ja oksien graafista tummanruskeaa. Meidän kuparivalaisimetkin ovat muuttuneet hieman syystalven myötä ja saaneet päälleen kauniin, luonnollisen patinan. Tällaisenaan ne istuvatkin julkisivuun minusta luontevammin kuin uutuudenkiiltävinä. Patinoituneessa kuparissa on luonnetta.
Talviset työt eivät toki rajoitu vain pihaan, vaan työsarkaa riittää myös autoilijalla. Varsinkin siis niissä tapauksissa, kun autoa säilytetään taivasalla. Meillä molempien autot seisovat pihalla, ja itse jätän pienen pihan ansiosta auton usein kadunvarteen talomme eteen parkkiin. Täytyy tunnustaa, että auton putsaaminen jäästä ja lumesta on yksiä inhokkipuuhiani, mutta tältä ei voi talvisin ainakaan vielä toistaiseksi välttyä. Sisätilanlämmitin toki avittaa hommassa, mutta ainahan auto ei ole pistokkeen edessä parkissa. Niinpä hyvä jääskrapa ja lumiharja ovat kullanarvoisia.
Fiskarsilta löytyy apua autoilijallekin, sillä SnowXpert -sarjasta löytyy myös jääraappa ja lyhytvartinen autolapio. Ensimmäinen saa minulta kunniamaininnan ja papukaijamerkin, sillä kaksiosaisen terän ansiosta jää tuntuu irtoavan huomattavasti tehokkaammin normaaliin yksiteräiseen skrapaan verrattuna. Tämä on ehdottoman hyvä juttu, sillä aamulähdöt tuppaavat muutenkin jostain kumman syystä olemaan aika kiireisiä, ja auton skrapaamiseen ei haluaisi uhrata yhtään ylimääräistä minuuttia.
Jääraapassa on myös silikoninen harjaosa, jolla lumet saa putsattua. Alkuun erikoinen materiaali vähän ihmetytti, mutta käytössä se osoittautui oikein perustelluksi; perinteistä harjaa jämäkämpi silikoniharjas tehoaa vähän paksumpaankin lumimassaan. Materiaali on kuitenkin tarpeeksi joustavaa, eikä se naarmuta autoa.
Autoilijan tarpeellisiin varusteisiin kuuluu myös aina mukana kulkeva kompakti lumilapio, joka mahtuu kätevästi takakonttiin. Eipä ole ensimmäinen kerta, kun lumiaura tai paksut nietokset yllättävät kadunvarsiparkkeeraajan, niinpä on hyvä varustautua asianmukaisella tavalla ja varata kaivuuväline matkaan mukaan. SnowXpert -lapio toimii hyvänä hätävarana, tämän sujautin heti itsekin takalaatikkoon. Onpahan sitten jotakin kättä pidempää tarpeen vaatiessa.
Talvella on taipumus yllättää niin autoilijat kuin lumitöihin varautumattomat asukkaatkin. Tässä vaiheessa talvea lumentulon ei toki pitäisi olla enää yllätys, mutta ihan toinen juttu on kuinka paljon, missä muodossa ja milloin sitä tulee. Viimeistään nyt onkin hyvä varustautua talveen sopivilla välineillä ja katsoa tarpeet kuntoon vielä kun kaupoissa on valinnanvaraa. Kannattaa nimittäin pitää mielessä, että koska kyseessä on sesonkituote, voi kauppojen hyllyt tyhjetä hetkellisesti kokonaan vähän pitkäkestoisemman myräkän sattuessa kohdalle.

Millä mielellä te suuntatte talveen? Nautitteko lumesta vai odotteletteko jo kevättä?
http://www.fiskars.fi/tuotteet/puutarhanhoito

Kommentit (4)

 1. Sar P

  Meillä on lumentyönnin ja tyttöille autoilijan lumilapiot pihahommiin.
  Erityisesti lumentyönnin on tosi kätevä meidän pihasssa.
  Kiva että on 4 vuoden aikaa, mutta kyllä aika vihreästä keväästä syysruskaan on vuoden mieluisinta aikaa.

  • maija

   Lumentyönnin on tosi kovassa käytössä myös täältä, sillä saa kulkureitit puhdistettua niin kätsysti ja nopeasti.

   Sama täällä, kyllä talvessakin on puolensa, mutta silti aikajakso keväästä syksyyn on minullekin mieluisin. Jos yksi lempivuodenaika pitäisi valita, olisi se minulla varmaankin kevät, siihen tiivistyy niin ihanasti kesän odotus, valon lisääntyminen ja lumen alta heräillyt luonto.

 2. Anonyymi

  Ai että, puhtaan valkoinen lumi on ihanaa. Rakastan pientä pakkasta, lunta, raikasta ilmaa ja hankien hohdetta.
  Olen tainnut keski-ikäistyä, kun olen ihan hurahtanut hiihtoon. Rannikolla lunta on minun makuun ihan liian harvoin hyviksi hiihtokeleiksi asti. Mikä sen ihanampaa kuin kaunis puhtaan valkoinen hiljainen luminen metsä. Mieli ja aistit lepää hiihdellessä. Samoin liikuntamuotona erittän monipuolinen, vatsalihaksetkin käytössä 😉 Lasten olemassaolo huushollissa saa myös iloitsemaan lumesta. Vähemmän kuraa, enemmän reipasta ulkoilua luistinkentillä ja pulkkamäessä. Syksyn kuraan ja mustuuteen ehtii ihan täysin aina kyllästyä. Lapsia ei edes saa ulos kuin mahtikäskyllä. Homma muuttuu heti, kun ulkona on lunta ja tekemistä 🙂 Tilaan siis tänne oikein lumisen talven.

  • maija

   Lapsiperheissä tosiaan talvi on varmasti aika kiitollista aikaa. Ei tule kuraa ja soraa, ja lapset ulkoilevat tyytyväisinä pulkkamäessä tai lumitouhuissa. 🙂

   Pitäisi varmaan itsekin kokeilla hiihtämistä, se voisi pitkän tauon jälkeen ollakin ihan mukavaa. Luonnosta nauttiminen ja kuntoilu hoituisi yhdellä iskulla. Ihan ensimmäiseksi harkitsen kuitenkin luistinten hankkimista, meillä on ihan talon vieressä jääkenttä, johon pääsisi tosi kätevästi kaartelemaan. No, katsotaan nyt miten tuo sää kehittyy, nyt nuo kaikki kuvissa olevat lumet ehtivätkin jo hävitä…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *