Kotivappu ja raikas limepiirakka
Hei ja hauskaa vapunpäivää! Vappua on juhlittu täällä erittäin maltillisesti ja täytyy sanoa, että tänä vuonna koko vappufiilis on ollut sattuneesta syystä vähän kateissa. Näin varmasti monella muullakin, kun tämän hetken tilanne on pistänyt perinteiset vappukuviot uusiksi. Täällä ollaan lähinnä kotoiltu ja köllötelty, vähän herkuteltu ja tietysti ulkoiltu, vaikka sääkään ei nyt ole ihan parhaimmillaan ollut. Eli rentoa ja tavanomaista menoa kaikin puolin. Mites siellä vappu on sujunut, oletteko saaneet luotua vappufiilistä kaiken tämän kotoilun keskelle?
Innostuin kuin innostuinkin leipomaan – pieni herkuttelu tuo kuitenkin aina pikkuisen erityisempää fiilistä tällaisiin päiviin. Testissä oli key lime pie, jota olen jo hetken halunnut kokeilla. Tykkään eniten raikkaista ja vähän kirpsakoistakin jälkiruoista, joten tämä ohje kuulosti etukäteen tosi hyvältä – ja sitä se olikin. Tein tämän Hans Välimäen ohjeella, mutta seuraavaksi aion kokeilla kondensoituun maitoon tehtyä versiota. Luulen, että nekkumaisen makea kondensoitu maito toisi tähän vielä vähän syvyyttä ja kontrastia kirpsakalle limelle. Mutta hyvää kuitenkin oli näinkin, voin suositella etenkin raikkaiden makujen ja sitrushedelmien ystäville. Tästä tuli vähän mieleen toinen suosikkini lemon posset, eikä sekään ole ollenkaan huono juttu.
Koska vappua ei nyt tullut sen kummemmin juhlittua, ei vappu myöskään juurikaan näkynyt täällä kotona. Ruokapöydälle kokeilin vaihteeksi pellavaista pöytäliinaa ja maljakkoon asettelin vähän keväisiä oksia. Ei aina tarvitse olla sen kummempaa, kevätfiilistä voi tuoda kotiin jo hyvin pienilläkin jutuilla. Vähän jotain hyvää ruokaa ja juomaa, se kantaa jo pitkälle. Nyt mentiin tällä setillä, toivottavasti taas ensi vuonna kokoonnutaan ystävien seuraan ja notkuvan brunssipöydän ääreen. Näitä aikoja odotellessa!
Laitan tämän limepiirakan ohjeen myös tähän siltä varalta, että joku haluaa sitä kokeilla. Tämä on niin älyttömän helppo ja nopea, että sen pyöräyttää nopeasti vaikka viikonlopun iloksi, lime sopii yleisestikin tosi kivasti kevääseen ja alkukesään. Nyt on ainakin herkuteltavaa koko viikonlopuksi – ihan hassua, että se on vielä kokonaan edessä. Rentoa viikonloppua ja vapun jatkoa kaikille!
Key lime pie (Hans Välimäen reseptillä)
Ainekset
- Pohja
- 1 pkt
- Digestive-keksejä
- 100 g
- sulatettua voita
- Täyte
- 5 dl
- kermaa
- 3 dl
- creme fraichea
- 1,5 dl
- limen mehua
- 1 kpl
- limen raastettu kuori
- 1,5 dl
- sokeria
Tee näin:
Murskaa keksit ja lisää sulatettu voi. Painele pohja reunoja myöten kakkuvuokaan ja laita jääkaappiin kovettumaan.
Kiehauta ainekset keskenään ja lisää limen mehu joukkoon. Siivilöi, jäähdytä ja kaada massa jähmettyneen keksipohjan päälle.
Hyydytä jääkaapissa useampi tunti, ja tarjoile tuoreiden marjojen tai kermavaahdon kera.
Kotona aina kuoharia ja nakkeja, perunasalaattia ym nautittu niin ei eronnut tämä vappu aikaisemmista ☺
Mitäpä sitä hyvää settiä muuttamaan 🙂
Moikka, sinulla on ihana koti! Mistäköhän ruokaryhmän valaisin on? Itsellä remontti meneillään ja valaistusvinkit olisivat tarpeen! 🙂
Moikka ja suuret kiitokset! 🙂
Tämä valaisin on Flosin Splugen Brau, löytyy ainakin Finnish Design Shopista.