KOTIMAISIA JOULULAHJOJA

Joulukuussa bloggaajien kesken on kiertänyt pieni haaste joululahjavinkkien jakamisesta. Alun perin tämä lähti liikkeelle Kertun toimesta, ja kehoitti jakamaan parhaan kotimaisen lahjavinkin neljästä eri hintakategoriasta (alle 20 €, 100 €, 500 € ja 1000 €). Ajattelin osallistua haasteeseen jo aiemmin, mutta joulukuuhan hurahti vauhdilla ohi ja homma jäi. Vaan eipä se mitään, kauppojen ruuhkista päätellen monella näyttää olevan lahjan osto vielä pahasti kesken, ehkäpä en siis ole vielä auttamattomasti myöhässä. Tässä omat viime hetken vinkkini kotimaisten lahjojen suhteen:

Pienissä muistamisissa suosin itse käyttölahjoja. Syötävää, juotavaa, kenties itse leivottua. Myös kaikenlaiset arjen apurit ovat aina tarpeen; kauniit käyttötavarat ovatkin mukavia, takuuvarmoja viemisiä kenelle tahansa. Turusta ponnistavalla Mayn-merkillä on vaikka mitä kivaa ja edullista käyttötavaraa, kuten nättejä saippuoita, tiskiharjoja ja -aineita. Lapuan Kankurien Maija-keittiöpyyhekin on myös kiva vieminen, siihen voi kääräistä vaikka itse tehdyn joululeivän. Aina kannattaa muistaa myös paikallisten käsityöläisten tuotokset ja paikalliset ruokatarvikkeet – omiin joulupusseihini on toisinaan sujahtanut vaikkapa Turun kahvipaahtimon paikallista, vastajauhettua kahvia.
kuvat Lundia, Familon, Marimekko, kirjakuva oma

Alle satasen lahjoissa onkin jo sitten huimasti valinnanvaraa. Itse voisin miettiä tällä budjetilla vaikka lehtitilausta – lehdestä riippuen kotimainen lahja tämäkin. Jos osaa arvata saajalle mieluisan lehden, on tästä lahjasta iloa koko vuoden, mikäs sen parempaa. Kirja toki toimii myös yhtä lailla, tätäkin kautta voi tukea suomalaista työtä. Kotimaiset kirjailijat ja pienkustantamot kiittävät varmasti.
Myös laadukkaita pyyhkeitä on aina ihana antaa ja saada, nämäkin kun kuluvat käytössä ja tarvetta uusimiseen syntyy tasaisin väliajoin. Tällä hetkellä olen itse ihastunut etenkin Familonin hamam-pyyhkeisiin, jotka ovat ihanan isot ja pehmoiset. Vinkiksi tähän kategoriaan voisin nostaa myös uuden Marimekon Oiva Kopan. Monikäyttöinen koppa toimii niin tarjoilussa kuin kaikenlaisessa säilytyksessäkin ja on ilo katsella sellaisenaankin. Myös Lundian monikäyttöinen System-laatikko on aika kiva vieminen, sen sisälle voi piilottaa vielä jotain pientä. Tuollainen on itselläkin hankintalistalla kameratarvikkeita varten, mutta keksisinpä sille monta muutakin tarvetta meidän kodissa.

Satasen ylittävissä lahjoissa mietin itse ennen kaikkea laatua ja kestävyyttä. Tällä budjetilla saa jo vaikka mitä, vaikkapa uudet ihanat vuodevaatteet. Tästä lahjasta ilostuu varmasti moni, niin nuori kuin vanhempikin, sillä kukapa ei kauniita vuodevaatteita kaipaisi. Tässä kategoriassa löytyy suomalaisia tekijöitä joka lähtöön ja makuun, kuvaan valikoin Balmuirin ihanuudet.
Artekin jakkara on minusta yksi klassisimmista lahjoista, jolle luulisi löytyvän aina paikkansa kodista kuin kodista. Myös Hakolan Round-pöytä on mukavan hintainen, kestävä ja moneen makuun menevä. Nuoren kotiin tarpeellinen lahja voisi olla vaikkapa Hackmanin aterinsetti, ja miksei vanhempanakin joskus olisi kiva uusia aterimia. Kyllä ainakin minä ottaisin mieluusti tuon kuvan Lion-aterinsetin, vaikka kotona ei huutava pula aterimista olekaan… Tähän kategoriaan heittäisin vielä kehiin elämyslahjat, joiden avulla voi myös tukea suomalaista työtä. Aina ei tarvitse antaa tavaraa, yhdessä tekeminen on usein se kaikkein mieluisin vaihtoehto.
Sellaisia viime hetken vinkkejä täällä. Kalliimman kategorian jätin nyt suosiolla väliin, sillä eiköhän nämä lahjat ole jo hankittu. Kuka tunnustaa, että lahjat ovat vielä ostamatta?
My picks and tips for Finnish christmas presents in three price categories. Have you done your christmas shopping yet?
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *