Kokoelma kaktuksia

Kasvitrendit ovat mielenkiintoisia. Ne tulevat ja menevät kausittain, ja aina nousee esiin uusia hittejä. Nyt suositaan hauskasti aika erilaisiakin kasveja: isokokoisia ja selkeitä, kuten banaanipuita ja lyyraviikunoita, herkkiä ja rönsyileviä, kuten saniaisia ja erilaisia köynnöstäviä kasveja, sekä graafisen selkeitä, kuten kaktuksia ja tyräkkejä.

Suhtautumiseni kaktuksiin on aina ollut vähän kaksijakoista. En ole koskaan tuntenut niitä kohtaan valtavan suurta paloa, ja kun kaktuksista tuli joitakin vuosia sitten iso sisustushitti, ajattelin itse passaavani tämän trendin – kuitenkin olen aina pitänyt paljon ihan toisenlaisista, rennon rönsyilevistä kasveista. Mutta kaktukset ilmestyivät kotiini salavihkaa: ensin tuli tyräkki, sitten toinen, ja jossain vaiheessa kokoelma kasvoi myös niillä ihan virallisestikin kaktuksiksi luettavilla kasveilla. Nyt kokoelmani on jo melkoinen, ja innostuinkin järjestämään kaktusfarmini yhdeksi ryppääksi keittiön ikkunalle.

Kasvit kuin kasvit näyttävät hyvältä isoina ryhminä, ja tämä sama sääntö pätee myös kaktuksiin ja sen kavereihin. Punasaviruukuissa olevat erikokoiset kasvit tuovat ikkunalaudalle aika ihanaa ilmettä. Mukaan on eksynyt myös yksi kitukasvuinen rosmariini, mutta se sulautuu joukkoon ihan mutkitta. Karut ja yksinkertaiset kasvit sopivat kivasti keittiön raffin industrialhenkiseen ilmeeseen; miksei ikkunalaudalle sopisi myös rykelmä erilaisia rennosti kasvavia yrttejä, mutta silloin vaikutelma olisi taas vallan toinen. Kasveilla voi kyllä luoda niin kätevästi erilaisia tunnelmia!

Asuntoni isot ikkunalaudat ovat tuottaneet kyllä paljon iloa. Niille on ihana kasata erilaisia asetelmia, ja vaihteeksi on taas kiva siivota kaikki pois ja nauttia ilmavista näkymistä. Ja kasvejahan ajatellen leveät ikkunalaudat ovat myöskin loistopaikka, ne viihtyvät hyvin varsinkin tällä ei niin paahteisella, mutta kuitenkin valoisalla puolella asuntoa.

Tänä keväänä olen vieläpä yrittänyt tsempata ja kastella kasveja viikottain kasviravinteella terästetyllä vedellä. Osa kasveista on selvästi tästä piristynyt, osassa taas ei muutosta ole liiemmin havaittavissa. Pitelen kuitenkin peukkuja, että kasvikokoelmani pysyy hyvänä pitkään – yhden tuollaisen korkean kaktuksen tappaneena tiedän, että kaikki on mahdollista myös kaktusten ja tyräkkien suhteen.

Löytyykö sieltä kaktusfaneja tai muita myöhäisheränneitä?

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *