KESÄHEINIÄ

 Linnankadun kaunein kulma on ehdottomasti tässä. Ihailen töissä likimain päivittäin vastapuolen kukkaloistoa, Piia Jaalan edustalla on aina jotakin nättiä sesongin mukaan vaihtuvaa vihreää. Tällä hetkellä kadun ovat vallanneet erilaiset heinät, laventelit, oliivipuut ja sen sellaiset vehreät, mutta yksinkertaiset kasvit. Olen katsellut näitä jo päiväkausia sillä silmällä, ovat ihan mielettömiä vaihtoehtoja vähän yksinkertaisempiin kesäkukkaistutuksiin. Jos minulla olisi tänä kesänä piha tai terassi somistettavana, valitsisin istutuksiin röykkiöittäin juuri tällaisia kasveja.  Piha toki löytyy nytkin, mutta se muistuttaa kohdasta riippuen joko villiintynyttä viidakkoa tai soraista saharaa, ehkä siis jätän istuttelut ihan suosiolla ensi vuoteen.
Juuri nyt innostun erityisesti kaikenlaisista heinistä, ovat ihan mielettömiä kuvien tapaan laatikoissa tai vähän kulahtaneissa, isoissa punasaviruukuissa. Myös kaikenlaiset puut kiinnostavat, esimerkkinä mainittakoon oliivi-, sitrus- tai kuvassa piilotteleva superihana viikunapuu. Kaikki nämä passaavat toki hyvin myös sisälle, mutta nyt en taida viitsiä tukkia meidän asuntoa enää yhtään enempää. Modernien kasvien lisäksi tykkään toki perinteisistäkin, esimerkiksi pelargonia on ikisuosikkini. Näitä suunnittelen lastaavani tulevan kodin kuistille kasapäin – asiat tärkeysjärjestyksessä, eikö. 😉
Vaikka nyt elämmekin tilapäisessä pihan ja parvekkeen
puutteessa, en silti malttanut olla hankkimatta muutamaa puskaa
itsellekin. Hankkimani sininata on paitsi älyttömän kaunis, myös
monivuotinen – eli jos tuuri käy, saan siirrettyä heinän vielä muuton
yhteydessä omaan puutarhaankin. Laventeli on myös yksi lemppareistani,
ja muutama sellainenkin piti hankkia, laventelinsininen sopi niin
ihanasti hopeisen heinän sävyihin.
Asuntomme ulko-oven edessä sisäpihalla on yksi iso ruukku, johon istutukset sai näppärästi, tuovat siinä silmäniloa aina kotiin tultaessa. Eihän tämä paljoa betonista pihaa piristä, mutta kyllä pienikin kasvi sentään vähän iloa tuo, näin tuumattiin juuri aamulla naapurin kanssa. Saattaa kuitenkin olla, että kun saan viimein iskeä sormet oman pihan kimppuun, voi homma lähteä totaalisesti lapasesta…
Joko te olette startanneet istustuskauden? Löytyykö teidän suosikkilistalta perinteisiä kukkia vai modernimpia vaihtoehtoja?
Planting summer flowers. Even though there is neither balcony nor patio in our apartment, I luckily have one large pot next to our front door. It is not much but at least something, right? Currently I´m very much into everything green and simple: different kind of hays, olive, figue and citrus trees, lavenders and of course pelargoniums. They look really nice planted in clay or concrete pots, both separated and in big groups. Now I know what to plant to our new built terrace next summer… 😉
Kommentit (6)
 1. Kiva, kun kirjoitat välillä puutarha-aiheesta. Pidän kyllä paljon remontti- ja sisustuspostauksistasikin.
  Olen startannut istutuskauden, ja homma on vahvasti lähdössä keulimaan. Tämän kevään perennahankintoja ovat Clematis 'Omoshiro' ja Patjarikko 'Alba'.

  Kesäkukkiakin on tullut hankittua. Ostan joka kesä suklaakosmosta ja jättiverbenaa, ovat mielestäni ihanan keveitä ja tyylikkäitä kesäkukkia. Jätticerbena houkuttelee myös perhosia, jotka ovat oikein tervetulleita puutarhaani. Yritin talvettaa suklaakosmosta kellarissa, mutta en onnistunut, olenkin joutunut joka kevät ostamaan uudet taimet. Ostin kevät-talvella myös Dahlia 'Cafe Au Lait' mukuloita, jotka ovat jo vahvassa kasvussa. Olen myös kylvänyt erilaisia unikonsiemeniä sekä englannista tilaamiani cosmoskukan siemeniä, tilasin sellaisia lajikkeita, joita ei täältä kaupoista saa. Lisäksi terassin pöydältä löytyy valkoinen pelargoni ja terassin laidalla on kerrottukukkainen valkoinen riippapetunia. Varjoon olen istuttanut verenpisaraa ja valkoista lumihiutaletta.

  Sanna

  1. Mukava, että nämäkin jutut kiinnostavat! Kirjottaisin mielelläni puutarha-aiheista vielä enemmänkin, mutta tällä hetkellä tilanne on mikä on. Eiköhän kuitenkin jutut lisäänny kun pääsen oman pihan kimppuun!

   Kuulostaa ihanalta nuo kasvit! Nyt alkoi viherpeukaloa syyhyttää ihan toden teolla. 🙂 Jättiverbena on tosi nätti, joskun olen sitä itsekin laittanut. Ja unikkoja olen myös ihaillut, sellainen lainehtiva unikkopenkki olisi upea jossakin pihan kulmassa. Josko sitten ensi kesäksi…

 2. Hannele Ruusukummusta
  26.5.2016, 06:17

  Tykkään myös noista heinistä ruukussa…ja laventeli on aina kaunis..:)

  1. Ne ovat kyllä kauniita, ihanan yksinkertaisia ja selkeitä. Parvekkeen tai terassin saisi tosi nätiksi pelkkien runsaiden heinäruukkujenkin avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *