Keittiössä sunnuntaina

Terveisiä keittiöstä! Viime aikoina keittiöpuuhat ovat jääneet vähän vähemmälle ja tuntuu, että tässä huoneessa on käyty lähinnä kääntymässä. Minulla iskee leipomis- ja ruuanlaittoinnostus kausittain; toisinaan keittiössä tulee hääräiltyä paljonkin, ja toisinaan taas leipominen unohtuu pitkäksi aikaa ja ruokaakin tulee laitettua juuri sen verran kuin on pakko. Onneksi kohta tulee kesä, jolloin tuoreet ja maukkaat raaka-aineet yleensä innostavat panostamaan ruuanlaittoon taas astetta enemmän. Ehkä täytyisikin tehdä pieni kierros torilla ja kaivaa inspistä esille tätä kautta.

Innostuin nappaamaan muutamia satunnaisia kuvia keittiöstä sellaisenaan, kuin se eilen sunnuntaina oli. Tässä muutamia sekalaisia keittiökulmia ja kertomuksia niiden takaa:

Tyräkki on majaillut keittiössä sen valmistumisesta saakka. Minusta graafisen yksinkertainen kasvi sopii kivasti industrialhenkiseen keittiööni, ja terrakottaruukku tuo khakinvihreisiin keittiökaappeihin kivaa vastapainoa. Välillä kasvi on ikkunalaudalla, välillä taas keittiötason vieressä jakkaralla. Nyt innostaa vähän tyhjemmät selkeät tasot, joten tyräkki on siirtynyt astetta alemmas jakkaran päälle. Se saa riittävästi valoa tuoltakin käsin.

Jääkaapin päällä majaillut köynnösvehka siirtyi olohuoneeseen, joten sen tilalle tuli vähän pienempi kasvi. Jonkinlainen vihreys tuossa kohdassa toimii minusta kivasti, vaikkakaan paikka ei ole paras mahdollinen valonsaannin kannalta. Katsotaan, kuinka tämä yksilö pärjäilee – tämä on todettu aika vaatimattomaksi hoidon suhteen, joten odotukset ovat vielä ihan korkealla.

 

 

Pyrin pitämään keittiön tason yleisesti aika tyhjänä. Muutama vakiovieras, kuten iso puinen leikkuulauta ja pressopannu on kuitenkin aina esillä. Myös kuparikattila unohtuu aika ajoin lieden päälle, tämäkin minusta sopii ihanasti keittiön väreihin. Kylmien ja lämpimien metallien sekoittelu ei ollenkaan haittaa, päin vastoin kupari tuo kokonaisuuteen ripauksen lämpöä ja vastapainoa – aivan kuten terrakottakin.

Joku kysyi joskus missä säilytän keittiökoneitani, mutta eipä niitä juuri ole. Kahvinkeitintä tai mikroa en omista: ensimmäistä en tarvitse, sillä keitän kahvini mieluummin pressopannulla, ja jälkimmäisellekään ei ole minulla mitään käyttöä. Tarvittaessa toki seinäkiinnitteisessä astiakaapissani olisi paikka mikrolle, mutta enpä ole juuri osannut tätä kapistusta kaivata. Oikeastaan ainoa ostoslistalla oleva laite on Dualitin leivänpaahdin, se puolestaan on niin nätti, että saa varmasti olla esillä tasollakin. Vedenkeitintäkään en tarvitse, sillä induktioliesi hoitaa homman yhtä nopeasti. Aika vähällä sitä lopulta pärjää, kun keskittyy vain niihin laitteisiin, joita todella käyttää.

Iso leikkuulauta on kokkailuissa välttämätön ja käytännöllinen apuri. Tämä tummaksi käsitelty yksilö on myös niin kaunis, että taipuu hyvin kaikenlaisiin tarjoiluihinkin. Sen päällä on muutama Iittalan Sarjaton-sarjan kulho, nämä ovat olleet suosikkejani jo useamman vuoden. Yksinkertainen muoto, sopivan reilu koko ja kauniin hillitty kuviointi toimii aina ja muuntautuu kätevästi kaikenlaisiin kattaus- ja tarjoilutarkoituksiin.

Olen pitänyt valtavasti tuosta teollisuushenkisestä Tapwellin hanasta, iso hana on käytössä ihanan helppo ja ulottuva. Putken saa vedettyä pois pidikkeestä, jolloin isompienkin tiskien, kuten uuninpellien ja vastaavien huuhtelu sujuu kätevästi. Iso hana toimii myös katseenkiinnittäjä muuten yksinkertaisessa keittiössä, tällainen anonyymi industrialtyyli viehättää nyt vaihteeksi aika paljon.

Muutenkin pidän aika paljon epätyypillisestä keittiöstäni, vaikka joidenkin silmään kokonaisuus saattaakin näyttää vähän eripariselta. Mutta se juuri siinä kiehtookin, keittiö on rento ja omannäköinen sekoitus eri tyylejä ja materiaaleja, kuten terästä, tammea, khakinvihreää väriä ja industrial-henkeä. Smegin jääkaappiin olen ollut erityisen tyytyväinen; se on niin näkyvällä paikalla, että ulkonäkö korostuu huomattavasti. Ja säilytyksen puolestakin pienen pakastimen omaava jenkkikaappi on ollut täysin riittävä yhden hengen taloudessa.

Nyt vain pitäisi houkutella se kokkailuinto uudelleen esiin – ehkäpä täytyy kaivella vähän vanhoja reseptejä ja leipaista loppuviikoksi joku mehevä piirakka. Ihania reseptivinkkejä otetaan mielellään vastaan!


My unstyled kitchen in last sunday. I like very much the materials I´ve chosen to this room: the mix of khaki green, steel, oak and industrial details create the relaxed and individual look to the room.

 

 

Kommentit (9)
 1. Kun varot ettei vesi valu kukkapurkin lautaselta jääkaapin takaosan koneistoon. Itsellä kävi vahinko kun kukka oli asekaapin päällä ja vesi pääsi valumaan kaapin sisään. Aseita meni pilalle.

  1. Oi ei, kuulostaa ikävältä! Olen yrittänyt olla tarkkana tämän kanssa, siksi kasvi on aika edessä, jotta näkisin mahdolliset valumat ja mihin vettä kaadan.. Mutta pieni vaaran paikka tässä on tosiaan olemassa.

   1. Kivan näköistä vaikkei minun tyyliäni olekkaan.

 2. outi ukkola
  6.5.2019, 23:03

  Mainokset olivat ikävä yllätys.

  1. No kyllä! Nordean (tai minkä tahansa yrityksen) mainos ”taustakuvana” on huono idea. Se näyttää rumalle, se vesittää blogin ulkoasun suunnittelun. Sotkee kaiken. Kerta kaikkiaan huono ratkaisu.

   1. Olen samaa mieltä, isot koko sivun mainokset syövät tosiaan blogin ulkoasua ja valokuvatkaan eivät pääse edukseen. Valitettavasti en voi vaikuttaa itse täällä Meilläkotona.fi -sivustolla näkyviin mainoksiin, mutta kyllä me bloggaajat annamme niistä aina tarvittaessa palautetta eteenpäin.

  2. Ikävä kuulla! Valitettavasti en voi itse vaikuttaa mainoksiin, mainosmyyntiä ja niiden sijoittelua hoitaa Meilläkotona.fi-sivusto. Mutta palautetta annan toki eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *