Keittiön valmis puoli ja diy-avokaappi

Kaupallinen yhteistyö: Cosentino

Mukavaa sunnuntaita ja neljättä adventtia! Nyt olisi vuorossa niitä kuvia, joita moni on jo kertonut odottavansa – nimittäin kurkistus valmiiseen keittiön puoliskoon ja sinne vastikään rakentuneeseen avohyllyyn.

Tämän asunnon keittiöremontissa en lähtenyt uusimaan kaikkea, sillä mm. täyspuiset puusepän tekemät kaapinovet olivat minusta varsin kauniit ja käyttökelpoiset. Kuitenkin halusin muokata entuudestaan melko maalaisromanttisen keittiön vähän omannäköisemmäksi, ja toki samalla parantaa epäkohtia sen toimivuudessa. Minusta lopputuloksesta tuli varsin kiva, entistä toimivampi ja paljon enemmän itseni näköinen ja oloinen kokonaisuus, joka kuitenkin istuu luontevasti osaksi tätä vanhaa, reilusti yli satavuotiasta taloa.

Tämä puoli keittiötä jäi layoutiltaan entisen kaltaiseksi. Kaapistot ovat syvyydeltään vain 50 cm, joten esimerkiksi koneiden siirtoa tälle seinustalle ei kannattanutkaan harkita. Tavallaan myös tykkään siitä, että keittiössä on erikseen tämä säilytys-, tarjoilu- ja aamiaispuoli, ja varsinaiset ruoanlaittotoiminnot sijoittuvat puolestaan toiselle puolelle tilaa. Tällä puolella säilytän pääosan astioistani, kulhot, vadit ja muut tarjoiluvälineet. Vasemmalla puolella on myös pieni ruokakomero, joka on vielä ihan tyhjillään. Sinne piiloutuu mikro ja kenties kuiva-aineet – täytyy katsoa, millaiseksi arki ja luontevimmat säilytyspaikat täällä käytön myötä asettuvatkaan.

Alakaapit ovat siis vanhat, ne maalasin käsin pellavaöljymaalilla tummanharmaiksi. Tumman sävyn myötä ne saivat ihan uudenlaisen ilmeen ja niiden pystyurakuviointikin tulee nyt entistä kauniimmin esiin. Pellavaöljymaali on perinteinen ratkaisu ja sopii etenkin täyspuulle, ja koska kaapit oli entuudestaankin maalattu tällä maalilla, oli maalivalinta helppo. Pesin ovet maalipesulla, hioin vanhan maalin mahdollisimman hyvin pois ja paklasin vanhat vedinten reiät. Pellavaöljymaalin kanssa ei käytetä pohjamaalia, vaan ensimmäinen kerros maalataan ohennetulla maalilla, ja mitä useampia ohuita kerroksia viitsii maalata, sen parempi lopputulos. Ja koska kyseessä on öljymaali, on kuivuminen hidasta – tämän odottelu vaati kyllä kärsivällisyyttä. Lisäsin maaliin sikkatiivi-kuiviketta, joka jouduttaa hieman kuivumisprosessia. Se oli kyllä aine paikallaan ja ehdottomasti suosittelemisen arvoinen, mikäli puuhailette vastaavien sisäprojektien kanssa.

Työvälineenä käytin sivellintä, pellavaöljymaali ei oikein ruiskuun taivukaan ja telan jälkikään ei minusta oikein sovi sen perinteiseen luonteeseen. Maali tasoittui hyvin ja lopputuloksesta tuli siisti. Toki siveltimenjälkiäkin on näkyvissä, mutta ne kuuluvat minusta asiaan ja tällaisessa kohteessa tuovat sitä autenttista vanhan tunnelmaa.

Taso vaihtui Cosentinon upeaksi dektontasoksi, joka on sävyltään kauniin hiekkakivimäinen Danae. Halusin klassisen 30 mm tason, minusta se pukee kauniisti massiivisia puukaappeja ja ennen kaikkea toisella puolella sijaitsevaa isoa posliiniallasta. Samasta materiaalista tehtiin pieni takanosto, joka viimeistelee kivasti tason ilmeen sekä helmiponttipaneelin ja tason reunakohdan. Tällaisilla detaljeilla on iso merkitys.

Dekton on tasona äärimmäisen huoleton materiaali. Se kestää kuumatkin padat ja pannut, ei värjäänny tai ime itseensä mitään eikä kolhiinnu helposti – eli ihan täydellinen valinta! Aiempien keittiöideni luonnonkivi- ja terästasojen jälkeen halusin kokeilla tässä keittiössä taas vähän erilaista materiaalia, ja olen valintaani erittäin tyytyväinen sekä ulkonäön että ominaisuuksien puolesta. Dekton on myös siitä kiva materiaali, että se istuu aika monenlaiseen tyyliin. Se tuntuu tosi luontevalta valinnalta tässä omassa shakerhenkisessä klassisessa keittiössä, mutta olenpa määrittänyt tismalleen saman tason myös erääseen huippumoderniin uudiskohteeseen. Hauska nähdä sitten aikanaan kohteen valmistuttua, miltä taso tässä ympäristössä ja taas ihan eri tyylisessä keittiössä näyttää.

Kaappien sävyn ja tason lisäksi muuttui myös kaappien yläpuolinen osuus. Tässä oli entuudestaan avohyllyt, ihan hauskat nekin, mutta halusin kuitenkin hieman kustomoidumman ja viimeistellymmän ratkaisun. Minulla sattui olemaan vanhoja Muuton Stacked-hyllyjä, joista keksin rakentaa tämän avohyllykokonaisuuden. Niiden mitoitus ei istunut suoraan tähän väliin, niinpä rakensin puutavarasta välipuut, lisäsin hyllyihin taustalevyt sekä ala- ja ylälevyn ja yhdet ylimääräiset välihyllyt. Vaikka idea oli sinällään tosi yksinkertainen, otti tämän rakentaminen aikaa ja vaivaa – seinät olivat kahteen suuntaan vinot ja muutenkin kiinnittämisessä oli monta huomioitavaa asiaa, sillä en halunnut näkyviä kannakkeita ja luonnollisesti lopputuloksesta tuli tulla siisti, katseenkestävä ja pykälätön. Mutta vaiva kannatti, olen tosi tyytyväinen lopputulokseen ja ylpeä siitä, että osasin rakentaa hyllystön alusta loppuun itse ilman ulkopuolista apua.

Hyllyn yläreunaan lisäsin koristelistan, jotta kokonaisuus yhdistyisi paremmin melko koristeelliseen alaosaan. Maalasin myös hyllyn pellavaöljymaalilla, sävy on sama kuin muualla keittiössä eli Ottosonin Mörkgrå. Halusin ehdottomasti jättää hyllyn avonaiseksi, ovelliset kaapit olisivat minusta olleet tässä liian raskaat. Aika näyttää, mitä käyttöastioita tässä tulee pidettyä – ainakin lasit ja mukit on kiva olla tässä heti käden ulottuvilla. Lisäksi hylly on aika kiva display vanhoille Arabian astioilleni, joita on kertynyt jonkin verran. Sopivat ihanasti keittiön tyyliin nekin.

Vetimet tilasin Byggfabrikenista. Ne ovat kiva yhdistelmä perinteistä muotoa ja konstailematonta funkistyyliä, ja karistavat nekin omalta osaltaan keittiön liiallista söpöyttä. Näitä on tulossa myös keittiön toiselle puolelle poislukien integroitu jääkaappi/pakastin, johon halusin vähän tukevamman otteen tarjoavan vedinmallin. Kehitin näihin jonkinlaisen fiksaation jo viime kesänä ja koska en onnistunut löytämään Suomesta vastaavia, tilasin nämä Ruotsista jo hyvissä ajoin ennakkoon. Taisivat olla ihka ensimmäinen hankinta koko uuteen kotiin ja keittiöön – joskus sitä aloittaa tällaisista pienistä yksityiskohdista, heh.

Tässä vielä kuva siitä, miltä keittiö entuudestaan näytti tältä puolelta. Kaappimuutosten lisäksi olen maalannut kaikki seinä- ja kattopaneelit pellavaöljymaalilla sekä hionut lankkulattian ja käsitellyt sen Osmo Colorin öljyvahalla. Lisäksi vaihdoin oviin uudet saranat, sillä entiset renksottivat eikä ovia saanut säädettyä niiden avulla suoraan. Eli vaikka perusasiat pysyivätkin paikallaan, koki keittiö kyllä suuren muutoksen.

Tälläisten keittiöjuttujen parissa täällä on siis viime ajat puuhailtu. Toinen puoli keittiöstä on valitettavasti vielä vähän työn alla, tilasin sinne puusepältä samanlaisia lisäovia ja ilmeisesti ovien pystyurituksen työstössä on nyt ollut haasteita. Onneksi kuitenkin keittiö on kuitenkin ihan normaalisti käytettävissä ja ovien puuttuminen on pelkästään visuaalinen puute. Ja ainakin on nyt tämä toinen, ihan kokonaan valmis puoli, josta nauttia.

rakenna-ja-remontoi keittioremontti ennen-ja-jalkeen keittio
Kommentit (4)
  1. Todella kaunis lopputulos! Ihailtavaa, että osaat valita värisävyt noin nappiin ja taitavasti rakennettu hyllykkö! Tunnelmallista joulua uuteen keittiöön ☺️

    1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi! Leppoisia välipäiviä ja hyvää uutta vuotta sinulle.

  2. Olet kyllä taitava🤗kelpaa joulun tulla. Ero vanhaan on sanoinkuvaamaton! Rauhaisaa joulun aikaa teille molemmille. Kertulle joulurapsutukset.

    1. Kiitos paljon! Kyllähän tuo keittiö muuttui, vaikka ns. peruselementit pysyivätkin samoina. Väreillä ja ryhmittelyllä on kuitenkin iso vaikutus, ja tuo uusi tasokin raikasti tosi paljon ilmettä.

      Mukavia välipäiviä sinne, rapsutukset välitetty perille! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *