JULKISIVUT ENNEN JA NYT

Päräytetäänpä joulujuttujen lomaan vaihteeksi vähän remonttia. Julkisivuhommat ovat nyt tältä erää valmistuneet ja viimeiset listat on nakuteltu paikoilleen. Täysin valmis talo ei kuitenkaan ulkopuolelta vielä ole, keväällä hommat jatkuvat mm. katon maalauksen ja muiden yksittäisten maalaushommien sekä tietysti pihan laiton myötä. Nyt on kuitenkin oiva aika tehdä pieni väliraportti ja ladata ilmoille muutama ennen-jälkeen kuva talosta.

 

ENNEN:
 JÄLKEEN:

 

Lähdimme palauttamaan taloon sen alkuperäistä ilmettä kolmiosaisella paneloinnilla, koristeellisilla jakolistoilla ja ikkunoiden symmetrisemmällä rytmityksellä. Tien puolelle näkyvä pääty koki aika isoja muutoksia; ikkunajako muuttui täysin ja kulman pikkuikkuna poistettiin. Näkymä on minusta nyt paljon tasapainoisempi. Vielä pitää maalata nuo palotikkaat, kuten myös katto ja vesikourut. Kellarin pieni ovikin pitäisi vaihtaa, se on jo aika mennyttä kalua. Mutta muuten ollaan jo voiton puolella, tätä julkisivua kehtaa jo katsella.

 

ENNEN:
JÄLKEEN:

 

Takapihalla ikkunoiden paikat ja niiden koko pysyivät samoina. Ikkunat kuitenkin uusittiin koko talossa, ja ne muuttivatkin talon ilmettä valtavasti: nämä uudet Sydänpuun perinneikkunat ovat kiistatta yksiä tärkeimpiä elementtejä koko talon remontissa. Halusimme pysytellä perinteisessä T-mallissa, mutta lisäsimme niihin yläosien pikkuruudut talon alkuperäisten piirustusten mukaisesti. Minusta lopputuloksesta tuli oikein kiva! Ulkonäkönsä lisäksi uudet ikkunat vaikuttivat ihan huimasti talon energiatehokkuuteen, kyllä on nyt talvellakin mukavaa, kun mistään ei vedä tai valskaa.
Vanhat yläosan pikkuikkunoiden pokat pitäisi vielä maalata, kuten sokkelin vastaavatkin. Ensi kesään jää myös parveke, ilman sitä julkisivu on kieltämättä vielä vähän keskeneräisen näköinen. Parvekkeen malli ja sen kaide pitäisikin ottaa jo pian suunnittelupöydälle. Tällä hetkellä mielessä on mahdollisimman kevyt parveke metallikaiteineen, mutta katsotaan kuinka suunnitelmat kehittyvät.

 

ENNEN:
JÄLKEEN:

 

Etupihalla kasvoi kaksi valtavaa tuijaa, eikä koko taloa meinannut näkyä niiden takaa. Sanomattakin selvää, että ne saivat heti ensimmäisenä lähtöpassit. Tuijien takana piilotteli yksi epäsymmetrinen ikkuna, mutta tämänkin sivun halusimme vähän symmetrisemmäksi. Yksi T-ikkuna vaihtui kahteen, ja kuistin räystään alle jäänyt ikkuna sai lähteä. Kuisti jäi lopulta niille sijoilleen, mutta myös sen ikkunat vaihdoimme herttaisiin pikkuruudullisiin versioihin, jonka mallin mukailimme isommista T-ikkunoista.

 

ENNEN:
JÄLKEEN:

 

Aiomme tehdä uuden aidan tuohon talon eteen ja istuttaa sen taakse jotakin perinnepensasta, ehkäpä syreeniä. Muutoin tuo etupiha on tarkoitus laatoittaa, siihen sopisi mainiosti pieni oleskeluryhmäkin. Näkymä siis tästä vielä vehreytyy, ja aita tuo vähän yksityisyyttä ja näkösuojaa pihalle. Tämänkin puuhan aika on ensi kesänä.

 

ENNEN:
JÄLKEEN:

 

Koko julkisivu maalattiin GVK:n Lappi-pellavaöljymaalilla pehmeän helmenharmaaksi. Vähän vihertävä sävy sopi minusta puhdasta harmaata kauniimmin vanhaan taloon. Sävy on aika jännä, sillä se elää valon ja vuodenaikojen mukaan aika paljon. Toisinaan talo näyttää helmenharmaalta, toisinaan selkeästi vihertävältä. Kirkkaalla ilmalla talo on tosi vaalea, taas näin syys- ja talviaikaan se tuntuu vähän tummemmalta. Paneeliksi valikoimme vanhanmallisen viistoponttisen paneloinnin. Ala- ja yläosat ovat puolestaan paneloitu ulos soveltuvalla helmiponttipaneelilla, tämän käyttö tuntuu olevan tämän alueen erikoisuus. Helmiponttia voi bongata useista alueen taloista, ja meidänkin vanhan julkisivun alta löytyi tällaista. Koristeellisen jakolistan mallin puolestaan suunnittelimme ja teetimme itse sahalla, sillä sopivaa ei tuntunut löytyvän valmiina. Ihan suoraa mallia emme halunneet, vaan pieni koriste oli paikallaan. Nytpä on sitten tuollainenkin terä teetettynä, jos joku muu joskus tarvitsee vastaavaa.

 

Sellainen urakka tuli tehtyä; nyt on kiva katsella vanhoja kuvia ja onnitella itseä, ettei enää olla samassa jamassa. Hommaa toki on vieläkin hirmuisesti, pihatyötkin teettävät puuhaa varmasti koko ensi kesäksi muista töistä puhumattakaan. Tästä on kuitenkin jo hyvä jatkaa – ja hengähtää välissä hetki näin talvisydämellä.

ikkunat Sydänpuu*
ulkomaali: GVK; Lappi-pellavaöljymaali, sävy NSC S 1502-Y, listat sävyttämätön valkoinen*
paneelit ja listat Stark/Someron Puutavara
jakolistat: Someron Puutavara
katto: Hirvensalon Peltityöt


Our house before and after renovation. The exterior is not perfectly finished yet, we will paint the roof and some other parts next summer as well as install a balcony to the backyard. But the makeover is such a huge even now, or what do you think?

*Tuotteet saatu/tuotteista saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.

Kommentit (39)
  1. Uskomattoman upea muutos! Hienoa työtä. 🙂

    1. Kiitos! Kyllähän tuo muuttui aika huimasti, hauska katsella itsekin kuvia näin jälkikäteen. Äkkiä sitä unohtaa lähtötilanteen…

  2. Hienosti onnistunut muutos.

    1. Kiitos, Terhi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *