Blogit
Pihkala

JULKISIVUT ENNEN JA NYT

Päräytetäänpä joulujuttujen lomaan vaihteeksi vähän remonttia. Julkisivuhommat ovat nyt tältä erää valmistuneet ja viimeiset listat on nakuteltu paikoilleen. Täysin valmis talo ei kuitenkaan ulkopuolelta vielä ole, keväällä hommat jatkuvat mm. katon maalauksen ja muiden yksittäisten maalaushommien sekä tietysti pihan laiton myötä. Nyt on kuitenkin oiva aika tehdä pieni väliraportti ja ladata ilmoille muutama ennen-jälkeen kuva talosta.
ENNEN:
 JÄLKEEN:
Lähdimme palauttamaan taloon sen alkuperäistä ilmettä kolmiosaisella paneloinnilla, koristeellisilla jakolistoilla ja ikkunoiden symmetrisemmällä rytmityksellä. Tien puolelle näkyvä pääty koki aika isoja muutoksia; ikkunajako muuttui täysin ja kulman pikkuikkuna poistettiin. Näkymä on minusta nyt paljon tasapainoisempi. Vielä pitää maalata nuo palotikkaat, kuten myös katto ja vesikourut. Kellarin pieni ovikin pitäisi vaihtaa, se on jo aika mennyttä kalua. Mutta muuten ollaan jo voiton puolella, tätä julkisivua kehtaa jo katsella.
ENNEN:
JÄLKEEN:
Takapihalla ikkunoiden paikat ja niiden koko pysyivät samoina. Ikkunat kuitenkin uusittiin koko talossa, ja ne muuttivatkin talon ilmettä valtavasti: nämä uudet Sydänpuun perinneikkunat ovat kiistatta yksiä tärkeimpiä elementtejä koko talon remontissa. Halusimme pysytellä perinteisessä T-mallissa, mutta lisäsimme niihin yläosien pikkuruudut talon alkuperäisten piirustusten mukaisesti. Minusta lopputuloksesta tuli oikein kiva! Ulkonäkönsä lisäksi uudet ikkunat vaikuttivat ihan huimasti talon energiatehokkuuteen, kyllä on nyt talvellakin mukavaa, kun mistään ei vedä tai valskaa.
Vanhat yläosan pikkuikkunoiden pokat pitäisi vielä maalata, kuten sokkelin vastaavatkin. Ensi kesään jää myös parveke, ilman sitä julkisivu on kieltämättä vielä vähän keskeneräisen näköinen. Parvekkeen malli ja sen kaide pitäisikin ottaa jo pian suunnittelupöydälle. Tällä hetkellä mielessä on mahdollisimman kevyt parveke metallikaiteineen, mutta katsotaan kuinka suunnitelmat kehittyvät.
ENNEN:
JÄLKEEN:
Etupihalla kasvoi kaksi valtavaa tuijaa, eikä koko taloa meinannut näkyä niiden takaa. Sanomattakin selvää, että ne saivat heti ensimmäisenä lähtöpassit. Tuijien takana piilotteli yksi epäsymmetrinen ikkuna, mutta tämänkin sivun halusimme vähän symmetrisemmäksi. Yksi T-ikkuna vaihtui kahteen, ja kuistin räystään alle jäänyt ikkuna sai lähteä. Kuisti jäi lopulta niille sijoilleen, mutta myös sen ikkunat vaihdoimme herttaisiin pikkuruudullisiin versioihin, jonka mallin mukailimme isommista T-ikkunoista.
ENNEN:
JÄLKEEN:
Aiomme tehdä uuden aidan tuohon talon eteen ja istuttaa sen taakse jotakin perinnepensasta, ehkäpä syreeniä. Muutoin tuo etupiha on tarkoitus laatoittaa, siihen sopisi mainiosti pieni oleskeluryhmäkin. Näkymä siis tästä vielä vehreytyy, ja aita tuo vähän yksityisyyttä ja näkösuojaa pihalle. Tämänkin puuhan aika on ensi kesänä.
ENNEN:
JÄLKEEN:
Koko julkisivu maalattiin GVK:n Lappi-pellavaöljymaalilla pehmeän helmenharmaaksi. Vähän vihertävä sävy sopi minusta puhdasta harmaata kauniimmin vanhaan taloon. Sävy on aika jännä, sillä se elää valon ja vuodenaikojen mukaan aika paljon. Toisinaan talo näyttää helmenharmaalta, toisinaan selkeästi vihertävältä. Kirkkaalla ilmalla talo on tosi vaalea, taas näin syys- ja talviaikaan se tuntuu vähän tummemmalta. Paneeliksi valikoimme vanhanmallisen viistoponttisen paneloinnin. Ala- ja yläosat ovat puolestaan paneloitu ulos soveltuvalla helmiponttipaneelilla, tämän käyttö tuntuu olevan tämän alueen erikoisuus. Helmiponttia voi bongata useista alueen taloista, ja meidänkin vanhan julkisivun alta löytyi tällaista. Koristeellisen jakolistan mallin puolestaan suunnittelimme ja teetimme itse sahalla, sillä sopivaa ei tuntunut löytyvän valmiina. Ihan suoraa mallia emme halunneet, vaan pieni koriste oli paikallaan. Nytpä on sitten tuollainenkin terä teetettynä, jos joku muu joskus tarvitsee vastaavaa.
Sellainen urakka tuli tehtyä; nyt on kiva katsella vanhoja kuvia ja onnitella itseä, ettei enää olla samassa jamassa. Hommaa toki on vieläkin hirmuisesti, pihatyötkin teettävät puuhaa varmasti koko ensi kesäksi muista töistä puhumattakaan. Tästä on kuitenkin jo hyvä jatkaa – ja hengähtää välissä hetki näin talvisydämellä.

ikkunat Sydänpuu*
ulkomaali: GVK; Lappi-pellavaöljymaali, sävy NSC S 1502-Y, listat sävyttämätön valkoinen*
paneelit ja listat Stark/Someron Puutavara
jakolistat: Someron Puutavara
katto: Hirvensalon Peltityöt


Our house before and after renovation. The exterior is not perfectly finished yet, we will paint the roof and some other parts next summer as well as install a balcony to the backyard. But the makeover is such a huge even now, or what do you think?

*Tuotteet saatu/tuotteista saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.

Kommentit (39)

 1. Pilviraitti

  Uskomattoman upea muutos! Hienoa työtä. 🙂

  • maija

   Kiitos! Kyllähän tuo muuttui aika huimasti, hauska katsella itsekin kuvia näin jälkikäteen. Äkkiä sitä unohtaa lähtötilanteen…

 2. //Terhi

  Hienosti onnistunut muutos.

  • maija

   Kiitos, Terhi!

 3. mai

  VAU! Todella kaunis talo 🙂

  • maija

   Kiitos paljon! Kyllähän tuo muuttui.

 4. Anne-Maria

  Upea, kaunis, ihana talo! Ja todella hieno muutos, jonka jokaista yksityiskohtaa olette miettineet.

  • maija

   Kiitos! Oli kyllä ihana päästä miettimään kaikkia yksityiskohtia ja suunnittelemaan muutosta. Kyllä tässä talossa potentiaalia oli, se vain piti kaivaa esiin vähän syvemmältä. 🙂

 5. Anonyymi

  Huokaus, miten ihana talo onkaan. Aina erityisesti ihailen listoja ja ikkunoita… ovat niin kauniit. Näin kaunis talo ansaitsee pihasuunnittelijan luoman kehyksen ympärilleen!
  terkuin,Tuulia

  • maija

   Kiitos! Listat ja ikkunat ovat omiakin suosikkeja, ne muuttivat talon ilmettä kyllä ihan huikeasti. Ja joo, jonkinlainen pihasuunnitelma olisi kyllä ihana! Myönnän, että se ei kuulu omiin vahvuuksiin… Meillä on tosin aika pieni tontti, joten ei sinne ihmeitä mahdu. Mutta kyllähän se pitäisi silti olla mietitty ja balanssissa talon ja muun ympäristön kanssa.

 6. Villis

  Nyt on todella aika hengähtää ja ihailla kättenne töitä! Tulos on upea ja koko ajan olen miettinyt, että kuinka nopeasti oletkin reagoinut suunnittelussa kaikkeen, siis kaikkia yksityiskohtia myöten. Aikaahan ei kuitenkaan ollut ylenpalttisesti talon ostosta sen toteutukseen! Kuitenkin vaikuttaa siltä, kuin olisit saanut suunnitella sitä iät ja ajat:) Ehkä se, että sinulla vahva ammattitaito alalle ja vahvasti oma näkemys edellä etenitte, onkin juuri onnistumisen tae. Niin ja sinun taitava miehesi toteuttamassa toiveitasi:) Olen itse ehkä maailmanmestari jahkailussa, vaikka tietäisinkin mitä tahdon, mutta takaraivossa jyskyttää aina ajatus, että ei saa tulla liikaa huteja:)))
  Tämä on ollut huikea matka seurata tekemisiänne ja osaamistanne, oikein hyvää joulunaikaa uuteen ihanaan kotiinne! Ensi vuonna sitten uudet kujeet ja työt, niihin on varmasti mukava tarttua, kun on tyytyväinen olo tähänastisista töistä!

  • maija

   Huh, kyllä nyt tosiaan huomaa, että pieni hengähdystauko on tarpeen. Hommia tehtiin sen verran tiiviillä tahdilla puolitoista vuotta, että syksy on mennyt vähän palautuessa ja toki sitten aika kiireisesti "oikeiden" töiden parissa. Nyt kieltämättä on takki vähän tyhjä, mutta ensi vuonna hetken huilimisen jälkeen on taas kiva jatkaa puhtaalta pöydältä 🙂

   Tässä remontissa päätöksiä on kyllä saanut tehdä nopeaan, mutta ei jahkailultakaan ole sentään ihan kaikissa asioissa vältytty. Mutta tosiaan itselläni on aika vahva oma maku ja talon tyylikin antaa selkeät suuntaviivat, joten päälinjat on ollut aika helppo vetää. Enemmän päänvaivaa ovat sitten tuottaneet pienemmät yksityiskohdat ja valinnan teko kahden hyvän vaihtoehdon välillä, kuten nyt vaikkapa mustat vai valkoiset sähkökalusteet tai tapettivalinnat (oli muuten pirullista valita kumpainenkin, liian monta hyvää vaihtoehtoa). :)) Mutta meillä molemmilla oli aika selkeä kuva alussa, millaisen talosta haluamme ja se on kyllä kantanut pitkälle.

   Oikein ihanaa joulunaikaa myös sinne tunnelmalliseen tupaan!

 7. Anonyymi

  Yhdyn edelliseen kirjoittajaan täysin. Ihan mahtavaa jälkeä olette saaneet aikaiseksi eikä voi kuin ihailla tehokkuuttaannw ja silmäänne uudistuksille, mm. uusi ikkunajako on huimasti paljon parempi kuin vanha! Talo on puhjennut kukkaan ja on todella kaunis! Hienoa työtä!

  Maija Mehiläinen

  • maija

   Kiitos kaima! 🙂 Ikkunajako muutti kyllä talon ilmettä huimasti, se oli varmasti yksittäisiä tärkeimpiä muutoksia koko remontissa. Siksi meistä olikin tärkeää, että uudet ikkunat myös näyttävät aidoilta vanhan talon ikkunoilta, ja nämä Sydänpuun ikkunat sitä tosiaan ovatkin. Vielä kun saadaan pihat kuntoon ja viimeiset pikkuhommat tehtyä ulkopuolelta, niin kokonaisuus pelaa yhteen vielä paremmin. Nyt vielä piha näyttää ihan työmaapihalta ja on vähän tylsä katsella, mutta ensi kesänä sitten. 🙂

 8. Anonyymi

  Meillä kukkii keväisin puhtaan valkoinen syreeni keittiön ruutuikkunan takana. Mitään ihanampaa en tiedä 🙂 Yhdestä kasvista on paljon iloa joka kevät.
  Eräs tuttuni sanoi, että eniten iloa on varhain keväällä ja viimeisenä syksyllä kukkivista (hortensia syksyllä jne.) kasveista. Kesällä kun kukkii niin moni muukin ja heinäkuu ollaan monesti poissa omasta pihapiiristä lomailemassa.
  Ihana talo, rispaantuneesta kuoriutui kaunotar.

  • maija

   Kiitos! Meillä kasvaa myös syreenia aika paljon, tuo portin vasemmalla puolella oleva puskakin on juuri valkoista syreenia, ja on kyllä tosi nätti. Toisaalta sitten juuri hortensiakin voisi olla ihana, olisi jotain katseltavaa myös loppukesästä ja syksyllä. Hyvä pointti myös tuo heinäkuu, tällöin koko luonto on kukassa, joten ehkä sitä kukkaa ei kaipaa silloin pensaassa…

 9. Riikka

  On kyllä todella hieno muutos, talo on paljon tasapainoisempi ja aidompi kokonaisuus kuin alussa. Naapuritkin varmasti kiittää. ihanaa joulun aikaa uudessa kodissa!

  • maija

   Kiitos Riikka! Joo, onhan tämä talo nyt vähän miellyttävämpi myös naapurien katsella. 🙂 Toki piha on vielä aika rumilus, mutta se korjaantuu kyllä aikanaan.

   Ihanaa joulunaikaa myös sinne!

 10. Anonyymi

  Ihanan näköinen koti. Ehkä suosittelisin etupihan aitaan myös jotain ikivihreää syreenin kanssa jotta saatte näkösuojaa myös muulloin kuin kesällä. Hyvää joulunaikaa.

  • maija

   Kiitos! Näkösuoja olisi kyllä ihan mukava lisä. Täällä alueella ei kuitenkaan kasva havupuita oikein kenenkään pihassa ja luulen, että ikivihreä aita voisi pompata vähän silmään lauta- ja pensasaitojen keskeltä. Niinpä ajattelin, että jos tehtäisiin aidan ja pensaan yhdistelmä, rajalle aita ja meidän puolelle vielä vähän korkeammaksi kasvavaa pensasta. Olisi sitten vähän suojaisempi kuin pelkkä pensas. Mutta katsotaan nyt…

   Ihanaa joulunaikaa myös sinne!

 11. Murkinamasu

  Vau-vau-vau! Upea lopputulos. Enpä olisi itse varmaan nähnyt tuon talon potentiaalia. Teidän sietää olla erittäin ylpeitä itsestänne! 🙂

  • maija

   Kiitos! Heh, tämän talon potentiaali oli kieltämättä aika piilossa rapistuneen ulkokuoren ja epäonnistuneiden ratkaisuje takana. Mutta kyllä se sieltä löytyi kun kaivettiin tarpeeksi syvälle 🙂

 12. Anonyymi

  Varmasti ollut valtava urakka mutta todella hieno lopputulos 🙂 Mikä muuten sai teidät valitsemaan juuri tämän talon uudeksi kodiksenne?

  • maija

   Kiitos! Kyllähän tämä on ollut huima homma, mutta lopputulos palkitsee. Eihän tämä talo lähtötilanteessa mikään kaunotar ollut, mutta tässä yhdistyi monia etsimiämme juttuja. Oli sijainti idyllisellä puutaloalueella lähellä keskustaa, oma tontti ja jo tuollaisenaan selkeä ja muokattavissa oleva pohjaratkaisu. Tietysti myös vanhan talon yksityiskohdat,
   mm. luonnonkivisokkeli, korkeat huoneet ja kakluuni ihastuttivat. Ja tietty tärkein etsimämme eli remontin vaativa talo ja kuntoon nähden balanssissa ollut hinta.

 13. Anonyymi

  Näkee, että ammattilaiset ovat olleet asialla! Tosi upea muutos. Itse en ikinä olisi hoksannut kaikkia noita muutostarpeita ja ratkaisuja niihin. Olisin vain katsonut lähtötilannetta, että jaa-a, ei tää nyt oikein näytä oikealta, mutta en olisi tiennyt, millä konsteilla päästään onnistuneeseen lopputulokseen. No, siksihän teitä ammattilaisia on, että autatte meitä muita näissä projekteissa. 🙂

  • maija

   Kiitos paljon! Ja näinhän se on. 🙂 Minä saattaisin toimia samoin pihan kanssa, joten taidanpa puolestani konsultoida sen suhteen tämän alan ammattilaista.

 14. Duube

  Upea muutos! Ihan mahtavaa työtä olette tehneet.Se että kaikki on tehty vanhaa kunnioittaen mutta lopputulos on silti tätä päivää ja tyylikästä! Onnea uuteen remontoituun kotiin 🙂

  • maija

   Kiitos! 🙂 Remonttiin lähdettäessä oli selvää, että etenisimme siinä vanhan talon ehdoilla, mutta kuitenkin talo nykypäivään tuoden. Itse en haluaisi asua ihan museossakaan, sellainen moderni raikkaus on enemmän omaa juttuani. Ja minusta se toimii hyvin, kun siihen yhdistää vanhan talon koristeelliset puitteet ja rakennusaikakautta kunnioittavat materiaalit. Molemmat täydentävät toisiaan.

 15. Unknown

  Tulin näistä jotenkin niin iloiseksi. Että ihanaa jotenkin, ihan ulkopuolisellekin <3

  Inna

  • maija

   Voi kuinka kiva kuulla! Kiitos! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *