Inspiroiva Ferm Living SS20 – ja muutama ajatus sisustustrendeistä 2020

Kauniisti stailattuja, inspiroivia sisustuskuvia on aina mukava katsella. Ne toimivat minulle paitsi puhtaasti silmänilona ja rentouttavana visuaalisena nautintona, myös inspiraation lähteenä: uusien tarpeiden luomisen sijaan ne kuitenkin omalla kohdalla herättelevät ennemminkin miettimään oman kodin olemassa olevia esineitä ja niiden muuntelua pienellä vaivalla.

Tanskalainen Ferm Living julkaisi juuri uuden SS20-mallistonsa lookbook-kuvat. Ihastelen aina Ferm Livingin inspiroivia stailauksia ja kauniita tuotteita, ja niinpä halusin jakaa nämä kauniit kuvat myös täällä blogin puolella. Merkki on aina todella ajan hermolla, ja ehkä juuri siitä syystä ei kotiini ole koskaan oikein mitään suurempaa Fermiltä eksynytkään: ei sillä, ettenkö pitäisi paljonkin heidän useasta tuotteestaan, mutta oma tyylini on lopulta kuitenkin ehkä hippasen ajattomampi. Nämä kuvat tarjoavat kuitenkin paitsi helpotusta inspiraationnälkään, myös katsauksen tämän hetken kuumimpiin trendeihin. Niinpä näiden kuvien siivittämänä innostuin pohtimaan pikkuisen myös vuoden tulevia (ja tällä hetkellä vahvana jyllääviä) sisustustrendejä.

Valmistajien lookbook-kuvat tarjoavat yleisestikin aina kiinnostavan läpileikkauksen ajan henkeen ja trendeihin, ja siksipä niiden seuraaminen etenkin alalla työskentelevälle on minusta todella tärkeää. Ja tässä en tietystikään tarkoita sitä, että kuvista voisi kopioida kaikki kulloisenkin hetken trendit ja ideat, vaan enemmänkin sitä, että trendeistä tulee tietoiseksi – silloin nämä on helpompi ottaa huomioon ajattomia valintoja tehdessä. Siksipä trendien esittely ja niistä puhuminen on minusta edelleenkin tärkeää niin ammatti- kuin kuluttajanäkökulmastakin, tällöin tietoisuus lisääntyy ja vastuullisten valintojen teko on yleisestikin ottaen helpompaa. Minusta ajattelutapa, että aikaansa seuraavan koti vaihtuu aina viimeisten trendien mukaiseksi on jo tänä päivänä aika vanhentunut: trendien seuraaminen viestii ennemminkin yleisestä kiinnostuksesta aihetta kohtaan kuin halusta toteuttaa jokainen uutena esitelty asia. Ja sitä paitsi, kyllähän pienet kauniit asiat ja innostuksen kohteet pitäisivät olla edelleenkin elämässä sallittuja – jos vaikkapa lipaston päälle tekee mieli asetella nyt niin trendikäs veistos, niin tuskin se on keltään pois.

Minusta ajattelutapa, että aikaansa seuraavan koti vaihtuu aina viimeisten trendien mukaiseksi on jo tänä päivänä aika vanhentunut: trendien seuraaminen viestii ennemminkin yleisestä kiinnostuksesta aihetta kohtaan kuin halusta toteuttaa jokainen uutena esitelty asia.

Tärkein sana tämän hetken sisustustrendeissä voisi olla elegantti tai ylellinen – viime vuosien rentoilu on selkeästi väistynyt, ja tilalle on tullut samettia, bukleeta, erilaisia kivimateriaaleja, klassisia muotoja ja kaarevuutta kulmikkuuden tilalle. En usko, että tämä vuosi tuo tullessaan mitään selkeää uutta – ennemminkin nämä jo hetken nousussa olleet trendit vahvistuvat. Tämä on trendeille tyypillistä: muutokset eivät tule yhtäkkiä, vaan voimistuvat pikkuhiljaa. Jos kuitenkin nyt katsoo vaikkapa kolmen vuoden takaisia kuvia, on tässä ajassa ehtinyt tapahtua iso muutos. Selkeimmin muutoksen näkee ruotsalaisstylistien kuvissa, jotka seuraavat aina tiukasti aikaansa: aiemmin jugendtaloissa kuvatut skandinaavisen rennot ja pehmeäsävyiset kodit ovat nyt vaihtuneet astetta runsaammiksi, klassisimmaksi ja ylellisimmäksi.

Tämän hetken trendejä ja nousevia suuntauksia:

 • kömpelöt veistokset, ruukut ja muut pienesineet
 • punainen väri eri nyansseissaan, erityisesti kirkkaampi ja oranssisempi punainen
 • kiinteät, palikkamaiset sohva- ja ruokapöydät
 • lasi
 • klassiset raidat ja ruudut
 • kangasvarjostimet
 • 90-luku
 • veistoksellisuus huonekalujen ja valaisimien jaloissa
 • pyöristetyt ja linjakkaat sohvat
 • tumma puu
 • kylmät metallit
 • erilaiset kasvi- ja veistosstandit ja podiumit
 • luonnonvalkoinen
 • nougat, beige ja muut lämpimät sävyt

Jos siis haluaa ajattoman ja klassisen kodin, kannattaa näitä elementtejä käyttää harkiten. Tokihan itsekin varmasti nappaan tästä jotain kotiini, etenkin jo useasti aiemmin mainitsemani raidat kiinnostavat nyt kovasti. Trendeillä on kiva satunnaisesti maustaa kotia, mutta itse pidän siitä, että kokonaisuus rakentuu ajattomien juttujen varaan. Mutta tietysti jokainen sisustaa juuri kuten haluaa – toivottavasti kuitenkin myös vastuullisuus mielessä.

Kiinnostavaa on myös seurata milloin beigen suosio kääntyy laskuun – se on ollut jo pitkään niin in, että varmasti vastareaktio tulee jossain vaiheessa, kuten suurimmilla hypetyksillä usein on tapana. Mitäs te luulette, koska Instagramin kuvavirta vaihtuu beigestä joksikin muuksi?

Trendit voivat vaikuttaa omaan sisustukseen usealla tapaa: ne voivat innostaa hankkimaan uusia juttuja, tai vastakohtaisesti välttelemään tyystin tiettyjä asioita. Itsekin toimin tässä vähän sekä että: joistain jutuista saatan innostua, mutta usean koen myös itselleni liian trendikkääksi tai itsestäänselväksi valinnaksi. Ja kun koittaa ostaa uutta vain tarpeeseen, on usein vaikea keksiä perusteita uusien asioiden hankkimiselle. Itse asiassa mietin juuri koska olen viimeksi hankkinut yhtään mitään uutta kotiin, enkä kyllä edes muista – että sellainen sisustusintoilija täällä. Mutta juuri nyt on aika hyvä näin.

Vaikuttavatko trendit teidän ostokäyttäytymiseenne?

kaikki kuvat/all pictures Ferm Living

Kommentit (2)
 1. Jotenkin sitä jossain vaiheessa alkaa tykätä trendikkäistä jutuista, kun niitä tykitetään verkkokalvoille joka suunnasta ja välillä pitää miettiä tarkastikin, että tykkäänkö tästä nyt oikeasti vai olenko vain vähän ihastunut… Toisaalta on helpottavaa tietää, että kohta suurin villitys on ohi jonkun trendin osalta ja saa jo uutta katseltavaa. Esim. nuo pyöreälinjaiset sohvat: (olen pahoillani tästä mielipiteestä mutta) en kestä silmissäni enää yhtään Bobo-sohvaa tai – nojatuolia, hahhah!

  1. No tämähän se kinkkinen juttu onkin ja varmasti suurin syy siihen, että trendit valtaavat kodit niin tehokkaasti. Silmät tottuvat ja mielihaluja syntyy jatkuvasta kuvatulvasta – vaikea siinä onkin pohtia, onko ihastus aitoa vai vain hetken huumaa. Siitä syystä minusta onkin hyvä esitellä ja puhua trendeistä, jotta näistä tulee paremmin tietoiseksi, samalla ehkä myös omien valintojen teko voi helpottua.

   Ja heh, luulen myös että nuo pyöreälinjaiset sohvat eivät kaikesta klassisuudestaan huolimatta jaksa pysyä pinnalla kovin monia vuosia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *