Inspiraatiota joulukauteen: tumma ja mausteinen joulu 2019

Finnish Design Shop

Tämä viikonloppu on täyttynyt erilaisista joulunavajaisista ja kausivalot luovat jo selkeän rytmin naapuritalojen ikkunoihin. Näin marraskuun puolivälin jälkeen lieneekin jo ajankohtaista kääntää katseet pikkuhiljaa jouluun päin. Itse olen joulukoristeiden suhteen aina aika maltillinen: yleensä laittelen ensimmäiset sesongin somisteet paikalleen pikkujouluksi, ja tällöinkin puhutaan lähinnä kukista ja kynttilöistä. Jouluisia kotikuvia joudutte siis varmastikin vielä jonkin aikaa odottamaan, mutta päätin alkaa virittäytyä joulutunnelmaan näin jouluisten inspiraatiokuvien myötä. Tänä vuonna joulutrendit näyttävät kääntyvän melko tunnelmalliseen ja tummaan suuntaan ainakin seuraavista poimimistani kuvista päätellen:

Finnish Design Shop

Finnish Design Shopin joulu on tunnelmallinen, runsas ja mausteisen sävyinen. Ihastelen etenkin tuota ruokapöydän asetelmaa, tuollaiset runsaat kukka-asetelmat ovat niin tätä hetkeä – miksei tällaisen voisi tehdä joulukukistakin. Myös hedelmiä voi käyttää kivasti myös osana jouluisia somisteita: etenkin klementiinit ja satsumat ovat jouluna sesongissa, ja ne näyttävät kivoilta myös runsaille vadeille aseteltuina. Appelsiininsiivuja voisi koittaa myös kuivata – tämäkin on minusta ihana ja perinteinen sesonkikoriste, jota näkyy käytettävän etenkin Ruotsin puolella.

Ferm Living

Myös Ferm Livingin joulu on lämmin ja mausteinen. Lämpimät ruskean ja hiekan sävyt sopivatkin kauniisti myös juhlakauteen. Pidän myös somisteena käytetyistä käppyräisistä männynoksista, ovat kaunis ja ehkä vähän modernimpi vaihtoehto perinteiselle kuuselle. Ihastelin näissä kuvissa myös kauniin yksinkertaista kattausta, johon pöytäliina ja kangasservetit tuovat heti lisää tunnelmaa. Täytyykin muistaa kaivaa nämä kaapista esille myös omaa joulunviettoa ajatellen…

Artilleriet

Artillerietin joulu on stailattu tummaan ja dramaattiseen tyyliin. Tämä on ehkäpä se trendikkäin linjaus stailauksissa juuri nyt, vaikka reaalielämässä tällaiseen tyyliin ei ehkä niin törmääkään. Dekoratiiviset, värikkään kimaltavat ornamentit, metallisävyt ja veistokselliset asetelmat ovat osa tätä tunnelmaa, jonka pohjana on toki myös tummat taustat ja tekstiilit. Yksittäisenä elementtinä tästä voisi poimia myös ruukut; ne toimivat kivasti niin leikkokukkien kuin isompien oksienkin alustana. Vastaavia suurikokoisia ruukkuja voisi hyvinkin löytyä kirppareilta, täytyykin pitää silmät auki näiden suhteen.

Granit

Myös Granit luottaa tummaan tyyliin, mutta fiilis on merkille tyypilliseen tapaan astetta maanläheisempi. Rustiikkisia astioita, tummia tekstiilejä ja paljon vihreää – mutta myös pikkuisen metallin kimallusta ja vahvempia värejä, kuten syvää tummanpunaista.

Näin yleisesti voisi todeta, että valkoinen joulu on selkeästi väistynyt ja tilalle on tullut syviä sävyjä, metallien kimallusta ja ehkä tietynlaista dramaattisen ylellistä tunnelmaa. Myös perinteinen joulu perinteisine sävyineen on ajankohtainen, tästä viestivät niin keramiikan suosio kuin vihreän ja punaisenkin käyttö. Itse taidan olla aika lailla perinteisen joulun ystävä ja tykkään klassisista joulukukista ja luonnonmateriaaleista. Aina on kuitenkin kiva kokeilla myös jotain uutta, ja näiden kuvien innoittamana voisikin testata tänä jouluna myös hiukan yllättävämpiä yksityiskohtia – sikäli mikäli innostun tänä jouluna ylipäänsä kotia sen enempää somistelemaan.

Joko teillä on esillä jouluisia koristeita?

Lue myös: Talvista tunnelmaa Artekin tyyliin

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *