Blogit
Pihkala

ILTAKÄVELYLLÄ PORTSASSA

Jos Turusta jokin alue tunnetaan, on se suurella todennäköisyydellä Port Arthur. Tuttavallisemmin Portsan puutaloalue on idyllisyydestään kuulu ja laajalti tunnettu, vastikään Suomen kaunein koti -ohjelman jaksokin keskittyi pelkkiin portsalaistaloihin. Meidän vuokra-asuntomme on aivan alueen vieressä, ja nyt viime vuoden aikana tämä kaunis puutaloalue onkin tullut tutuksi. Aina ehtiessäni olen kävellyt alueella iltalenkkejä, ihastellut puutaloidylliä ja tietysti poiminut vinkkejä omaan remonttiprojektiin julkisivujen väreistä, paneloinneista ja muista yksityiskohdista. Tunnelmaa on riittänyt jokaisena vuodenaikana, mutta nyt alkukesästä idylli on tietysti parhaimmillaan – suosittelenkin kävelykierrosta alueella juuri nyt, alkukesän rehevään aikaan.
Puutalot ovat itsessään tietysti ihan karamelleja: vaaleansinistä, vaaleanpunaista, keltaista ja vihreää sulassa sovussa keskenään.  Suurimmaksi osin 1900-luvun alussa rakennetuista taloista ei yksityiskohtia puutu, detaljien määrä on ihan huikaiseva. Jos joskus omakotitaloelämä alkaisi tympimään, olisi tämä alue ja puutalokoti ihan kärkisijoilla uutta kotia etsiessä; itse asiassa jonkin verran ennen talomme ostoa meillä oli yksi ihan lupaava puutaloasunto täältä kiikarissakin. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että projekti ei olisi ollut meille taloudellisesti kovin kannattava, ja lupa-asioissakin oli kaikenlaista epämääräistä sotkua. Niinpä tämän puutaloalueen sijaan päädyimme lopulta toiselle vanhalle alueelle, mutta puutalo-osakkeen sijaan omakotitaloon, jälkeen päin ajateltuna näinhän sen piti juuri mennäkin.
Lempitaloni alueelta taitaa olla tämä tässä: ihana tiilisokkeli ja kaunis vaalea seinäväri, johon tummemmat listat sopivat kuin nakutettu. Puhumattakaan noista ikkunoista – mitä mielettömiä yksityiskohtia! Ihastelen aina tuollaisia vinoja, harjan myötäisesti meneviä ikkunoita, tässä tuota muotoa on sekä yläikkunoissa, että sokkeleissa. Myös isompien ikkunoiden ruudut ovat todella kauniit, ihan tuollaista ruudukkoa ei olekaan tullut ennen vastaan. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus on niin kaunis, että ihan pienen tovin harkitsin tuollaista väritystä meillekin. Meillä kuitenkin sokkeli ja katto ovat tästä poiketen harmaat, näihin kylmät vihreän sävyt passaavat minusta näitä lämpimiä paremmin. Kokovalkoinen talokin oli pitkään haaveissani, mutta tämä idea äänestettiin auttamatta kumoon heti alkumetreillä… 😉
Paitsi itse taloista, löytyy inspiraatiota kosolti myös ihanista vanhoista sisäpihoista, jotka ovat juuri nyt alkukesästä parhaimmillaan. Nyt en viitsinyt pujahtaa toisten pihoille kuvailemaan, ihan luvan kanssa pihoille saa kuitenkin mennä käyskentelemään pari kertaa vuodessa alueella järjestettävien pihamarkkinoiden myötä. Nyt tyydyin ihastelemaan portinpieliä, reheviä vanhoja perinnekasveja ja erilaisia aitoja, tällä alueella ne ovat enimmäkseen metallista. Tuollainen alla olevan kuvan kaltainen metalliaita sopisi hyvin meillekin metallisen porttimme pariksi. Yhteneväisyyden vuoksi taidamme kuitenkin kääntyä puuaitaan, kaikilla naapureillakin kun on sellaiset…
Syreenien aika alkaa olla auttamattomasti ohi, harmi, etten ehtinyt lenkilleni viikkoa aiemmin. Nyt kuitenkin luonto puskee kehiin jo seuraavaa ihanuutta, juhannusruusua. Eli eipä se kukkaloisto tähän lopu, onneksi.

Seuraavaksi taidan tehdä kierroksen toisissa vanhoissa maisemissa, sain nimittäin juuri kuvaterveisiä meidän työmaalta, joissa näkyi epäilyttävästi kaappeja (!) meidän keittiön seinällä. Tilannehan vaatii ehdottomasti tarkastusta, mahdankohan malttaa odottaa huomiseen asti. Saas nähdä mitä tuo mies on siellä oikein puuhannut, sunnuntain remonttikuulumisissa aiheesta sitten enemmän täälläkin. Elämme jännittäviä aikoja, ei voi muuta sanoa.

Evening walk on an old quarter Port Arthur, which is full of old idyllic wooden houses built in the beginning of the 20th century. This is probably the one of the prettiest places in Turku, at least now in summer. In addition to the eye candy, this place provides also a lot of inspiration what it comes to renovating an old house. There´s plenty of fine details and inspiring colors to look at.

Kommentit (14)

 1. Mika

  JEP. Kyllä puutaloista on osattu rakentaa kauniita taloja. Ja osataan toki vieläkin. Oma lukioni on muuten ihan siinä lähistöllä, eli Puutarhakatu vitosessa (siis Puolalanmäki).

  • maija

   Juurikin näin, kyllä sitä vaan ennen on osattu! Kaikki nuo yksityiskohdat ovat ihan huikaisevia ja julkisivut järkeensä tasapainoisia ja harmonisia. Mutta tokihan nykyäänkin moni tekee pieteetillä (puu)talonsa, ajat ovat vain muuttuneet. 🙂

   Kaunista aluetta tuo Portsa!

 2. Hekku

  Oih, asuin opiskeluaikana Portsassa maailman suloisimmassa yksiössä – ja sydämessäni on edelleen pikkuinen soppi puutalokortteleille!

  • maija

   Oi, nuo puutalot ovat kyllä täynnä mitä suloisimpia pieniä asuntoja. Välillä huvitan itseäni tutkimalla näiden myynti-ilmoituksia ja suunnittelen mielessäni tyyliin sopivia tila- ja sisustusratkaisuja. Oivaa viihdettä. 🙂

 3. Laura

  Asuin lapsena Mikaelin kirkon lähellä ja lapsuuden kaverit asuivat Portsan taloissa. Rakastin niitä silloin ja edelleen. Ehkäpä joskus vielä muutan sinne 🙂

  • maija

   Tuo on ollut varmasti ihana ympäristö varttua! Portsa on jotenkin niin kylämäisen idyllinen, vaikka keskusta on ihan kivenheiton päässä.

 4. Hannele Ruusukummusta

  Portsa on kyllä ihanaa seutua. Vanhat talot ja ne pihat…:)

  • maija

   Niinpä! Harmi kyllä tänä keväänä ei keretty Portsan markkinoille, mutta jospa syksyllä tulisi taas uudet… Ihana käyskennellä vanhojen talojen keskellä ja ihastella vehreitä sisäpihoja.

 5. Anne

  Tyttäreni asui Portsassa ihanassa yksiössä poikakaverinsa kanssa – mikä ihana paikka – ja koko Portsa – siihen ei kyllästy.

  • maija

   Ei todellakaan, talojen kauneus hurmaa kerta toisensa jälkeen. Suuri onni, että Turku ei 70-luvun hullutuksissaan jyrännyt tuota(kin) aluetta, vaikka läheltä taisi liipata.

 6. Iida K

  Oi Portsa! <3 Olen aina miettinyt, että jos Turkuun muuttaisin, muuttaisin juuri Portsaan. Kaikki ne sisäpihat ja vanhat puutalot, ah!!

  Iida / lily.fi/blogit/linnunpontto

  • maija

   No niinpä, Portsassa on kyllä ihan erityinen tunnelmansa. Ihana alue!

 7. Ari-Pekka Lehtisalo

  Kas kas. Suosikkitalosi on meidän yhtiön taloja 🙂 Nelisen vuotta sitten teimme lupahakemusta julkisivumaalaukselle. Teimme museovirastolle 14 erilaista värikombinaatiota. Kaikki olivat hyvin hillittyjä. Lopulta museovirasto puolittain määräsi tämän värityksen. Perusteluna on se, että ns. Keski-Portsassa talojen tulee olla hillitympiä kuin reunustoilla. Käytännössä siis Puutarhakadun varren talot ovat hieman "valjuja". Mutta hyvä näinkin. Ja mitä tulee Portsassa asumiseen. Meitä ei saa pois kovin helpolla.

  • maija

   No jopas sattui! 🙂 Jestas sentään, kylläpä museovirasto on ollut tarkka – mutta toisaalta hyväkin, että paneutuvat näin pieteetillä alueen ulkoasuun ja käytettäviin väriyhdistelmiin. Eikä lopputuloksesta tullut ollenkaan hullumpi, päinvastoin!

   Nyt kun sanoit niin totta, Keski-Portsassa taitaa tosiaan olla vähän hillitympiä taloja kuin reunustoilla. Yhtä kaikki, aivan ihana alue!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *