IHANAT SYREENIT – HOITOVINKKEJÄ JA FIILISTELYÄ

syreenit3-800

Syreenikausi on täällä taas! Juuri pääsin hehkuttamasta omenapuiden kukista, kun puutarhassa tapahtuu jälleen. Vielä syreenien kukkatertut ovat nupullaan ja kukkaloisto ei täten vielä ihan täydessä vauhdissa, mutta nuput avautuvat päivänä minä hyvänsä – kenties jo huomenna.

Meidän pihalla kasvaa paljon syreeniä, onhan tämä vanhalle pihalle hyvin tyypillinen kasvi. Talon etupuolella kasvaa sekä violettia että valkoista syreeniä, ja takapihalla pelkästään violettia. Olen kuullut, että täällä meidän asuinalueella kasvaa ihan omanlaisensa vanha syreenilaji – en kylläkään ole päässyt ihan selvyyteen miten se eroaa tavallisesta pihasyreenistä. Pensaita kukkii kuitenkin lähestulkoon naapuruston jokaisella pihalla joten arvata saattaa, että tuoksu on tähän aikaan vuodesta näillä kulmilla aika mieletön.

syreenit5-800

Syreeni on yksi lempikasveistani, ja suuri osa sen viehätystä perustuukin juuri tuoksuun ja runsaaseen kukkaloistoon. Syreeni on myös aika pomminvarma kasvi, ja siksikin suunnittelen istuttavani sitä vielä lisää etupihan aidanteeksi: se kasvaa nopeasti, sopii talon henkeen ja antaa bonuksena aika huikean, joskin lyhytaikaisen kukkaloiston. Pensas on myös kestävä eikä vaadi erikoista hoitoa; nämä ovat kriteerit, joiden mukaan valitsen kasvit aina jatkossa. Kyllä se nyt vain on tullut todistettua, että kovin vaativiin kasveihin ei meikäläisen kannata tuhlata rahoja – miksi turhaan kiusata itseä hanteliaiden kasvien hoidossa, kun helpommallakin saa kaunista ja ennen kaikkea kestävää.

syreenit-800

Ulkotilojen lisäksi syreenit ihastuttavat myös sisätiloissa. Nyt saakin napattua somistusta kotiin kätevästi pihalta. Syreeniä myydään myös leikkokukkana, mutta näissä tahtoo olla vähän ongelmia kestävyyden kanssa. Ainakin omat ostoleikkosyreenit ovat nuupahtaneet poikkeuksetta aika nopeaan. Myöskään luonnosta napatut syreenit eivät maljakossa kovin pitkään kestä, mutta muutamalla vinkillä saa niiden elinaikaa pidennettyä hieman:

 • leikkaa puuvarsi vinoon terävällä veitsellä, älä käytä saksia
 • poista veden alle jäävät lehdet
 • puuvartisena kasvina syreeni pitää lämpimästä vedestä, joissain ohjeissa jopa neuvotaan upottamaan syreenien varret aluksi kiehuvaan veteeen
 • jos syreenit alkavat nuokkumaan, leikkaa uusi imupinta n. 5 cm päästä, vaihda vesi ja laita kukat viileään

syreenit4-800

Tiesitkö muuten, että syreenin kukat ovat myös syötäviä? Kasvi on myrkytön, kukat vain kannattaa huuhdella huolella ennen käyttöä. Syreenin kukista saa ihania koristeita vaikkapa kakkujen ja leivosten päälle, ja toimivatpa nämä vesikarahvissakin maustajana – tätä täytyy ehdottomasti kokeilla vaikka jo tulevana viikonloppuna. Kattava tietopaketti syreenin kasvatuksesta ja hoidosta löytyy muuten myös Meilläkotona.fi -sivustolta täältä, suosittelen kurkkaamaan tätäkin.


Lovely lilacs are starting to bloom right about now. Lilacs are one of my favourite flowers, luckily we have many of them growing in our old garden. The scent of lilacs is absolutely stunning – it feels that we are living in a summer wonderland right now…

Kommentit (4)
 1. Syreenit ovat todella kauniita niin valkoisena kuin violetin värisinä. Ajattelen samoin, että ne kuuluvat vanhojen talojen pihoihin ja tottakai myös uusien. Vähän niinkuin kotipihlajat ovat olleet ainakin maalaistaloissa hyvinkin tärkeitä puita. Varmaan suunnittelet kaiken aikaa sitä tulevaa pihaa puineen, puskineen ja perennoineen ja hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Haluaisin vinkata sinulle oman ihastukseni perennoista. Puutarhasuunnittelua osaava ystäväni sen minulle kertoi ja olen iloinen, että toteutin hänen suunnitelmansa. Perenna on nimeltään Perhoangervo ja sen hennot, runsaat valkoiset kukat kukkivat alkukesällä, lehdistö on tosi kaunis ja varsi muuttuu syksyllä kauniin punertavaksi. Suosittelen tutustumaan lajiin!

  1. Kiitos vinkistä, pitipä oikein googlata tuo, sillä kasvi ei ole nimeltään ollenkaan tuttu. Muta onpa kyllä todella nätti! Sopisi hyvin meidän etupihan istutuksiin. 🙂

 2. Meilläkin on syreenejä, kolmea lajia violettia sekä valkoista. Lajikkeita on kymmeniä! Wienissä sijaitsee vanha suojeltu hautausmaa, jossa kasvaa yli 60 eri lajiketta, käsittämättömän kaunista, kun ne kukkivat. Joten en ihmettele yhtään, että teidän alueellannekin on oma lajike.

  1. Syreenit ovat kyllä aivan ihania kaikissa lajeissaan! Meidän vanhan talon pihalle istutettiin valkoista runkosyreeniä, sekin oli jotenkin tosi ihanan muotoinen ja näköinen. Enemmän jo muistutti puuta kuin pensasta.

   Oi vitsit, olispa ihana päästä joskus kukka-aikaan käymään tuolla Wienissä, on varmaan ihan mieletön paikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *