Ideoita joulukukkaistutuksiin

Instagramissani pyöri tällä viikolla #kauniistikotimainen -kampanja, jonka ansiosta kotini on nyt täynnä ihania joulukukkia. Niinpä innostuin ottamaan muutaman kuvan somistuksistani myös tänne blogin puolelle, kerrankin kun kotona oli kunnolla mistä hyödyntää. Rakastan erilaisia joulukukkia, ja yhdessä kynttilöiden kanssa ne tuovat minulle joulun – ehkä tähän voisi lisätä vielä vähän lunta ja herkkuja, mutta siinä osapuilleen kaikki mitä jouluksi kaipaan.

Kokeilin istuttaa Artekin Riihitie-ruukkuuni* hyasintteja, joihin yhdistelin sävyihin sointuvaa jäkälää. Näyttävä ruukku toimii kauniisti viherkasvien lisäksi myös jouluistutusten pohjana. Kun näiden hyasinttien kukinta-aika on ohi, ajattelin istuttaa ruukkuun vielä korkean amarylliksen – sekin sopisi kivasti tämän veistoksellisen ruukun pariksi, veistoksellinen kun on muodoltaan itsekin.

Tykkään hyasintin kukinnon lisäksi myös sen sipuleista ja juurista, ja usein jätänkin nämä raffisti näkyviin. Tuovat kaunista kontrastia herkkään kukkaan. Etekin värikkäämmissä hyasinteissa on kauniin väriset sipulit, jotka eivät piilottelua kaipaa. Tiesittekö muuten, että kolmen perinteisen hyasinttivärin lisäksi on olemassa muunkin värisiä hyasintteja, kuten keltaisia tai syvän burgundinpunaisia. Suurin syy siihen, ettei näitä kaupoissa juurikaan näy on ilmeisesti se, että suomalaiset ovat niin tottuneita näihin perinteisiin väreihin, ettei kysyntää muille sävyille oikein ole syntynyt. Miettikääpä kuitenkin, miten upeita tällaisen väriset hyasintit olisivatkaan – nyt siis kaikki kyselemään näiden perään, niin ehkä joku sesonki kysyntään myös vastataan.

Ruokapöydällä on amaryllis ja tulppaaniasetelma, jonka sain lahjakassissa kuluneen viikon pressiaamiaiselta. Ja kyllä – tulppaanikin on myös perinteinen joulukukka, vaikka se onkin totuttu enemmän näkemään kevään merkkinä. Olen viime aikoina tykästynyt tuohon pöydälle levittämääni haalean mustaan pöytäliinaan, joka on virkistävän vahva ja nostaa pöydällä olevat asiat kauniisti esille. Ehkäpä pidänkin sen paikoillaan koko joulun ajan, ja katan jouluherkut tänä vuonna astetta dramaattisemmin.

Olen myös innostunut kaikenlaisista laakeista kulhoista ja niihin tehdyistä kukka-asetelmista – kovin perinteistä, tiedän, mutta jotenkin niin ihanaa. Tämä kuvan kulho on löytynyt joskus kirppikseltä eurolla tai parilla, ja on löytänyt käyttöä istutusten lisäksi myös hedelmävatina ja ihan silkkana koristeenakin. Se käy kivasti aamiaisnurkan sävyihinkin, tällaiset vintage-esineet tuovat kivaa rosoa sisustukseen.

Joulukukat ovat myös kauniita maljakossa. Pitkäksi venähtäneet hyasintit voi hyvin napsaista ja laittaa veteen, mutta ihan yhtä hyvin maljakkoon voi laittaa koko hyasintin sipuleineen päivineen. Sipuli ei juurikaan tarvitse enää vettä, joten sitä ei myöskään tarvitse välttämättä istuttaa multaan – tällaiset esillepanot ovatkin minusta kivan moderneja.

Koska koti on tulvillaan näitä joulukukkia, en ole viitsinyt hankkia vielä muita suosikkejani, kuten jouluruusua (tämä herkkä kukka on niin ihana!) tai leikkoamarylliksia.
Ehkä niidenkin aika tulee vielä tässä vähän ennen joulua, sillä nämä ensimmäiset kukat alkavat jo hiljalleen lopettelemaan kukintaansa. Ihania joulukukkia on melkeinpä liikaa!

Mikä joulukukka on teidän suosikkinne?

*ruukku saatu

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *