GALETTE

Mukavaa perjantai-iltaa! Minä olen viettänyt tänään jo pieneksi tavaksi muodostunutta perjantaivapaata, joka tosin alkoi jo kukonlaulun aikaan raksalla. Aikaisessa aamuherätyksessä on kuitenkin yksi hyvä puoli; työpäivä ei tällöin välttämättä venähdä ihan iltamyöhään asti, vaan järkevän kotiintuloajan puitteissa kotona ehtii mahdollisesti puuhailla jotain muutakin kuin maata reporankana sohvalla. 
Leipominen on mielipuuhiani, mutta en edes muista, koska olen viimeksi ennättänyt leipoa mitään hyvää, itse asiassa en täällä asunnossa varmaan kertaakaan. Tänään kuitenkin päätin nipistää aikaa tähän puuhaan, ja iltapäivästä väänsin uunin kuumaksi. Olen piirakkafani, ja mieleni on jo hetken tehnyt kokeilla seuraavaa versiota, niinpä iltapäiväkahvin kaveriksi päätyi tämä hassu tapaus:
Kyseessä on Galette, ranskalainen versio piirakasta. Kyseessä on varsin mainio resepti, sillä a.) ulkonäöstä ei tarvitse stressata, taitettujen reunojen vuoksi sen kuuluu näyttää vähän rähjäiseltä, ja b.) sen sisälle voi piilottaa mitä hyvänsä hedelmistä marjoihin ja suolaisiin täytteisiin.
Leipomukseni eivät koskaan ole kauneudella pilattuja, maku niissä kuitenkin on yleensä kohdillaan. Siksi minulle sopii parhaiten tällaiset rennot reseptit, joissa ei edes yritetä piiperrellä liiaksi, vaan keskitytään simppeleihin makuihin ja yhdistelmiin. Tämän piiraan sisään päätyi pakkasentyhjennysoperaation tuloksena löydettyjä mansikoita ja karviaisia, joiden totta puhuen muistelin olleen raparpereja. Mutta hyvin toimi tämäkin yhdistelmä ja piirakka katosi parempiin suihin melkoisen nopeasti.
Galettesta löytyy ohjeita googlailemalla vaikka millä mitalla, joten sen kummempaa ohjetta en nyt täällä jaa. Kahvihetken kyytipoikana on uusi lempparini, Nespresson Milano-espresso (kiitos maistiaisista Nespressolle!) ja tämä alempi kirja, johon vähän hitaan alun jälkeen tykästyn koko ajan yhä enemmän. Tätä menoa se taitaa loppua jo ennen tämän viikon päättymistä…

Friday afternoon coffee at home. I baked delicious Galette with strawberries and gooseberries – it disappeared from our plates very fast. 😉
Kommentit (4)
  1. Muuttuvakotini Päivi S
    16.10.2015, 21:15

    Täällä kans suositaan helppoja ja nopeita reseptejä. Olen nyt parina päivänä peräkkäin leiponut, jota meän perheessä liian harvoin näkyy 🙁

    Kivaa viikonloppua ja tsemppiä remonttiin!!!

    1. Leipominen on niin kivaa, pitäisi useammin nipistää aikaa siihen. Homma on rentouttavaa ja bonuksena saa vielä lopuksi herkutellakin. 🙂

      Mukavaa viikkoa, kiitos tsempeistä!

  2. Irmastiina Ruusukummusta
    17.10.2015, 07:10

    Minulle reseptien pitääkin olla helppoja ja nopeita…sokerileipurit ovat sitten erikseen…:D

    1. Sama juttu, ainesosalista tulisi olla mahdollisimman lyhyt ja valmistusvaiheet yksinkertaisia… Näpertely ei ole ollenkaan mun juttu. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *