Ajatuksia eteisen sisustamisesta

Olohuoneen maalaushommat alkavat olla sen verran hyvällä tolalla, että suunnitelmissani on siirtyä seuraavaksi eteisen puolelle. Kotini eteistiloille en ole tehnyt vielä yhtikäs mitään, enkä liiemmin näitä blogissani esitellytkään. Nyt ajattelin kuitenkin raottaa muutaman kuvan verran eteisen tilannetta ja ajatuksiani tämän tilan suhteen. Kieltämättä tila alkaa näyttää nyt vastamaalatun olkkarin rinnalla vähän nuhjuiselta ja etenkin sen epätoimivuus on alkanut todella ärsyttää nyt puolen vuoden asumisen jälkeen. Siispä odottelenkin innolla pääseväni hommiin myös täällä, etenkin toimivuus kun on arjessa niin tärkeä juttu.

Eteinen on vanhojen talojen tapaan täälläkin hieman erikoinen. Sisääntulo koostuu kolmesta eteistilasta: ensin on naapurin kanssa yhteinen kylmä kuisti, tämän jälkeen oma pieni ulkoeteiseni ja sen jälkeen tämä sisäeteinen, joka näissä kuvissakin näkyy. Tästä tilasta on käynti olohuoneeseen sekä myöskin yläkerran portaikkoon. Se on siis avainasemassa kulkureittien ja myös visuaalisuuden suhteen, sillä sohvalla istuttaessa katse ohjautuu suoraan kohti eteistä. Siksipä onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miltä tämä näkymä näyttää – sitä kun katselee kotona suuren osan ajasta.

Tilassa on säilynyt ihanasti vanha lankkulattia, jonka maali on kauniisti kulunut. Itse asiassa tykkään tosi paljon tuosta rososta, vaikka sen patina ei ulotukaan kovin kauas menneisyyteen: lattia on nimittäin maalattu aiemman asukkaan remontissa kymmenen-viisitoista vuotta sitten. Tarkoitukseni on kuitenkin maalata koko tila, jotta kokonaisuudesta tulee yhteensopiva muiden tilojen kanssa. Taulut ovat jättäneet seinille kellastumia ja muutenkin pinnat ovat aika kuluneet, joten maalaus on ihan paikoillaan. Lisäksi tällaisena värien rakastajana on ihana päästä miettimään täydellistä värikomboa, näillä kun on vanhassa talossa niin kiva leikitellä.

Sävyjen sijaan suurin eteisen epäkohta on kuitenkin vaatesäilytys, jonka tulen uusimaan kokonaan. Nykyisellään tilassa on tuollainen irrallinen levymateriaalista tehty kaappi, joka on asetettu suoraan kahden vanhan peilioven eteen. Nämä ovet eivät nykyisellään johda minnekään, tästä on joskus kuljettu myös viereisiin asuntoihin, ja ovet ovat jääneet paikoilleen muistuttamaan näistä ajoista. Nyt kaappi blokkaa ovet vähän rumasti, ja tarkoitukseni onkin ottaa ne kauniisti esille. Kaappitilan maksimoimiseksi ovet voisi toki paneloida yli ja kaapiston asentaa koko seinän mittaiseksi, mutta ainakaan tässä vaiheessa en halua lähteä peittämään kauniita vanhoja ovia raskaalla säilytyskokonaisuudella. Kevyempi ratkaisu kiinnostaa nyt enemmän, tämä mahdollistaa myös tilan istuimelle ja muille pienille sisustuksellisille jutuille. Eli mittatilaushommiin mennään, mutta se oli vanhassa talossa odotettua ja toki tyylillisesti toivottuakin.

Bukowskis / Louis Poulsen via FDS / Made by Choice via FDS / Hay via Franckly / Gubi via FDS  / Cupboards & Goods

Inspiraatiopalettini eteisen suhteen voisi näyttää koko lailla tältä. Luulen, että tulen käyttämään tilassa ainakin yläkerran kaapistostanikin tuttua oljenkellertävää väriä, sillä olen aivan ihastunut tähän sävyyn ja se on myös hyvä pari olkkarin seinäsävyn kanssa. Tähän kutkuttaisi yhdistellä kokeellisesti myös hitunen vaaleansinistä, mutta en ole ihan varma miten yhdistelmä toimii viereisen olkkarin kanssa – täytyy vielä tuumailla sopivaa komboa. Mittatilauskaapistoon kaavailen yksinkertaista peiliovea, ja messinkiset yksityiskohdat saisivat korostaa tilan klassista ilmettä. Matoksi haluaisin väriä, joku itämainen kelimtyyppinen matto olisi aivan ihana. Tämän haluaisin hankkia ehdottomasti vanhana ja käytettynä, joten pitänee alkaa zoomailla vintagekauppojen valikoimia. Ripaus moderniakin pitäisi tilaan saada, ja Airisto-tyyppinen puujakkara olisikin muodoltaan kivan selkeä klassisten elementtien rinnalla.

Ihan ensimmäisenä pitäisi kuitenkin hankkiutua eroon tuosta nykyisestä vaatekaapista, jotta maalaustyöt voivat alkaa. Ja toki miettiä takkien ja eteiskamppeiden väliaikainen sijoitus siksi aikaa, kunnes tila on valmis ja uudet kaapistot toimitettu. Hiukan kyllä kutkuttaisi ryhtyä hommiin jo nyt, vaikka se tietääkin eteiskaaosta useammaksi viikoksi ellei jopa kuukausiksi. Ja sitten tämän tilan jälkeenhän on myös ulkoeteinen ja portaikko fiksattavana, eli kaikenlaista kivaa muutosta (ja eteiskaaosta) on tiedossa koko kevätkaudeksi.

 

Kommentit (2)
  1. Oi, nuo vanhat ovet on todella viehättäviä.

    1. Niin minustakin, miksipä niitä piilottelisi. Tulee avaramman oloistakin, kun ovet ovat esillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *