3 x Lempikukkani

Blogiani seurailleet tietävätkin, että olen aika perso kaikenlaisille kukille. Miltei joka viikonloppu kipaisen töistä tien toiselle puolelle Piia Jaalalle hakemaan jonkin vehreän kukkasen tai oksan kotiin. Minusta kukkiin heitetty raha ei mene ollenkaan hukkaan; jos kimppu ilahduttaa joka kerta sitä katsoessa, on hankinta ehdottomasti sen väärtti. Nyt kesäaikaan kukkia on tullut tietysti hankittua vähemmän, kun koristusta saa kotiin myös luonnosta ja omalta pihalta. Me kukkien ystävät elämme siis parhaillaan erityisen kivaa aikaa.

Ihania kukkia on miltei mahdoton laittaa lempijärjestykseen, mutta tarkemmin mietittyäni muutamat tietyt lajikkeet valikoituvat kyllä muita useammin esille kotiin. Omissa leikkokukkasuosikeissani yhdistyy selkeästi yksi tietty teema, rentous:

1. Ranskalaiset tulppaanit

ranskalaisettulppaanit1

ranskalaisettulppaanit2

Ykkössija taitaa mennä ihanan nuokkuville ranskalaisille tulppaaneille. Näissä kaunista on normaalia tulppaania isompi kukka, mutta ennen kaikkea ihanan laiskasti nuokkuva varsi. Valuvan rennot kukka-asetelmat kiinnostavat paljon enemmän kuin täpäkkänä törröttävät kukkaset. Ja toimiihan muutkin lajikkeet: ranskiksien ohella myös kaikenlaiset ripsimäiset tulppaanilajikkeet ovat aivan ihania, nämäkin ovat parhaimmillaan minusta jo pikkuisen venähtäneinä.

Tulppaneilla on myös joku jännä syvempi merkitys; tiedättehän sen tunteen, kun kevättalvella iskee maljakkoon kevään ensimmäiset tulppaanit. Se on ainakin minulle vahva merkki ovella olevista valoisammista ajoista. Nyt syksyllä aion kylvää etupihalle kasoittain erilaisia tulppaanien sipuleita, onpahan sitten mitä ihastella ja poimia maljakkoon ensi keväänä.

2. Leinikit

leinikit1

Leinikkejä ostan myös tosi usein. Näissä viehättää kauniin herkkä muoto, taipuileva varsi ja ihanat, haaleat värivaihtoehdot. Tämä kuvan kimppu viehättää väreiltään erityisen paljon, olen jotenkin innostunut juuri nyt tuollaisista syvistä punaisista ja muista vahvoista väreistä. Valkoiset kukat ovat toki kauniita, mutta nykyään useimmiten käännyn värien puoleen. Niissä on vain niin paljon energiaa, ja värin myötä kukka pääsee vielä paremmin oikeuksiinsakin.

3. Vihreät oksat

oksat1 oksat2

Pidän myös tosi paljon erilaisista oksista, ja aika usein päädynkin nappaamaan maljakkoon vain jotain vihreää. Yksinkertaisissa oksissa viehättää tietty huolettomuus ja ne tuovat kivaa kontrastia vanhan talon miljööseen. Nämä ovat useimmiten myös tosi edullisia, ja kasvukautena oksia löytää hyvin myös ulkosalta. Ei siis kannata olla turhan perinteinen näiden suhteen, vaan testata ennakkoluulottomasti kaikenlaista vihreää, mitä käsiinsä ulkoa löytää. Ainoastaan koiranputket taidan jättää jatkossa rauhaan, sillä kivasta ilmeestä huolimatta ne varistavat harmittavan paljon ja rättiä saa heilutella maljakoiden ympärillä vähän turhan ahkeraan.

+ kaikki ne muut, joiden nimeä en muista

anemone2

Olen tolkuttoman huono muistamaan kukkien nimiä. Jos kyseessä ei ole tuttu kukka tai kasvi, olen todennäköisesti unohtanut sen nimen jo liikkeestä ulos astuessani. Siispä näitä ihanuuksia on mahdoton listata. Useimmiten nappaankin kukat intuitiolla sen mukaan, mikä sattuu sillä hetkellä eniten ihastuttamaan. Tämä viime hankintani taisi olla anemone, miksikä se sitten suomeksi taipuu, jonkinlaiseksi vuokoksi ehkäpä. Tässäkin lajikkeessa pidin kauniista varsista ja pienistä pallomaisista nupuista – nähtävästi varren mallilla ja kasvutavalla on minulle oleellista merkitystä. Niin ihania kuin vaikkapa pionitkin ovat, ovat ne minusta ehkä vähän turhankin mahtipontisia voimakkaine pystyvarsineen. Hennot kukkaset ja valuvat ja rennot oksat ovat selkeästi enemmän se oma juttu.

Leikkokukkien hoitoon on monia niksejä, mutta pitkälle pääsee, kun muistaa kolme kovaa: säännöllisesti vaihdettu vesi, virkiste ja uusi viisto imupinta. Puuvartisille kukille ja oksille lämmintä vettä, sipulikukille viileää ja muille haaleaa. Itse pyrin napsaisemaan myös veden alle jäävät lehdet pois, tämä ehkäisee bakteerien kasvua vedessä.

Nyt haluaisin kuulla teidän lempikukat – mitä mahtuu top-kolmoseen vai onko mahdoton tehtävä laittaa kukkia suosikkijärjestykseen?


My top three favourite flowers: french tulips, buttercups and simple green branches. Which flowers belong to your list?

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentit (6)
 1. Minun on mahdoton valita lempikukkaa… niin paljon on kaikkea ihanaa! Sipulikukat kuuluvat kyllä kevääseen, istutin niitä runsaasti viime syksynä ja lopputulos oli niin kaunis, että tänä syksynä täytyy istuttaa lisää! Olin valinnut eri aikaan kukkivia narsisseja ja tulppaaneja, ja kukkaloisto kesti pitkälti yli kuukauden.

  1. On se kyllä aika mahdoton tehtävä, jokaisella kaudella kun on omat ihanat kukkasensa. Keväällä tulppaanit ja sipulikukat, sitten syreenit, kesällä rehevät värit ja luonnonkukat, syksyllä graafisemmat oksat… Ihanista joulukukista puhumattakaan.

   Oi ihanaa, juuri tuollainen kukkaloisto minullakin on mielessä – saas nähdä kuinka käy.

 2. Olen myös kukkien suuri ihailija ja kuluttaja.
  Vuodenaikojen mukaan järjestyy lempparit:)
  Leinkit kuulivat tulppaanien kanssa kevääseen, eli kevään suosikit?
  Niittykimput kesäisin ?
  Oi, kolme taisi tullakin jo ?
  Terkuin-kukkahattutäti ?

  1. Vähän sama juttu, lempparit vaihtuvat vuodenaikojen ja vähän kulloisen fiiliksenkin mukaan. Nämä listaamani kolme taitavat olla kuitenkin sellaisia ikisuosikkeja, joita ihastelen aina. Ihania suosikkikukkia sinullakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *