Blogit
Perinneruokaa prkl

Yrttejä ympäri vuoden

Vuoden pimeimmät päivät ovat nyt jo takanapäin, mutta ei pihalla nyt ihan pian tulla vihreätä näkemään. Talvi on aikaa, jolloin kotipuutarhurit eivät saa juurikaan käsiänsä multaan, eikä näin ollen ole tuoreita yrttejä ja vastaavia kauheasti tarjolla omasta puutarhasta. Ellei sitten omista kasvihuonetta lamppuineen, joka on jo asia erikseen. Kaupunkiasuntoon sellainen ei ainakaan mahdu, joten mikäli ei halua ostaa koko ajan uusia yrttejä kaupasta, on vaihtoehtoja melko vähän. 

Täällä ainakin yrtit ovat vallanneet nyt oman nurkkauksensa keittiöstä, kun kokki sai joululahjaksi Fiskarsin HerbGardenin. Se tuo kyllä mukavasti vihreyttä koko keittiöön, kun on tuollainen pikkuviidakko nurkassa. Ja vaikka kokkikin oli aluksi ollut skeptinen, että kasvavatko yrtit tuossa, niin voi kyllä sanoa, että siitä ei ole huolen häivää. Ne kasvavat kyllä samaa tahtia kuin niitä syödää, eikä ole vielä tarvinnut hakea mitään korvaavia purkkeja kaupasta. Toisaalta, muutama viikkohan tässä vasta on mennytkin.

Kovin montaa yrttipurkkia tällaiseen keittiöpuutarhaan ei suinkaan sovi, mutta omat suosikkinsa sinne varmaan saa. Kokin yrttitarhaan sopii neljä eri yrttiä niin, ettei tilasta vielä tarvitse alkaa taistelemaan. Nyt ainakin toistaiseksi basilika, lehtipersilja, sitruunamelissa ja timjami ovat varanneet omat paikkansa tarhasta.

Kaikki näistä tosiaan kukoistavat kasvualustalla. Yrttitarhan lamppu valaisee yötä päivää ja koko ajan yrteistä tulee uusia versoja esille. Se toimii kätevästi samalla yövalona, eikä keittiöön tarvi kyllä yöllisellä vedenhakureissullakaan laittaa muuta valoa päälle. Vettä pitää muistaa lisätä yrttitarhaan aina parin päivän välein, etteivät yrtit pääse kuivahtamaan. Muutoin kyseessä on erittäin helppo tapa pitää yritt voimissaan.

Yrttien ominaisuuksista ja käytöstä löytyy paljon tietoa ympäri netin ihmeellistä maailmaa. Tällainen tietopakkaus löytyy täältä Maku.fi:n puolelta ja Kasvikset.fi -sivusto tarjoaa muutamien lauseiden mittaisia kuvauksia omalla sivullaan.

Tuollaisia keittiöön mahtuvia yrttitarhoja on enemmänkin tarjolla, joten hintoja on myös useampaan lähtöön. Tilaahan tämä myös vie vähän vaikka pieni onkin, joten sekin täytyy pitää mielessä. Yrttien ystäville silti erittäin veikeä vekotin.

Kommentit (2)

  1. sari kalliomäki

    Pari talvea olen jo haaveillut vastaavasta. Malleja ja merkkejä on monta ja kovin olen mietiskellyt mikä niistä sitten olisi hyvä, mutta tuo Fiskars on ainakin hyvä oloinen. Takuulla saisi yrttien ikää pidenettyä.

  2. Perinneruokaa Prkl

    Joo ainakin nyt muutaman viikon kokemuksella voi väittää, että tämä toimii. Ja kasvutahti on oikeasti melko hillitöntä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *