Vuoden vihannes: sipuli

Kokki bongasi sellaisen tiedon tässä pari päivää sitten, mistä itsellä ei ollut minkäänlaista tietoakaan. Nimittäin sen, että vuoden 2015 vihannes on sipuli. Tämä tieto löytyi Kasvikset.fi -sivustolta, josta paljastui samalla, että viimevuonna kunniapaikalla olivat erikoistomaatit. Hienoa, että tällainen vuoden kasvis valitaan. Ehkä nämä ovat vähän jääneet silti suurelta yleisöltä pimentoon. Tehdään nyt kuitenkin oma osa tämän esilletuomiseksi.

Sipuli ei koskaan ole ollut itselle mikään erityisen mieluisa vihannes ja pienempänä noukin hyvinkin aktiivisesti kaikki selkeästä erottuvat palaset esimerkiksi jauhelihakastikkeesta pois. Sittemmin suhtautuminen sipuliin on vähän lieventynyt, mutta vaikkapa sipulirenkaat ovat vielä täysi mysteeri. Kokki tässä on koittanut takoa päähän, että sipulista nimenomaan tulee ruokiin se hyvä maku, mutta itse mieltää jotenkin tuon raa’an sipulin maun ja hajun turhan vahvasti, kun ajattelee sipulia ruuissa. Sipuleitakin kuitenkin on monenlaisia (kelta-, puna-, valko-, ruoho- ja salottisipulit nyt vaikka mainitakseni esimerkkinä) ja niiden ominaisuuksista kerrotaan myös lisää Kasvikset.fi-sivustolla.

Sipuli toimii hyvin kuitenkin niin pääraaka-aineena kuin kokonaisuutta tukevanakin ainesoana. Maailmanlaajuisesti kenties klassisin sipuliruoka lienee ranskalainen sipulikeitto, joka kieltämättä saa veden kielelle vaikka onkin sipuliagnostikko. Kokilla ehkä on suunnitelmissa tätä tehdä tulevina kuukausina, joten sitä odotellessa. Erilaiset sipulipiiraat ovat myös monille tuttuja. Sipulin voi yhdistää vaikkapa erilaisten juustojen kanssa. Tai pekonin, kuten tässä pekoni-sipulipiiraassa. Sipuli on siis hyvin monikäyttöinen ja Maku.fi:n reseptipankistakin löytyy kymmeniä, ellei satoja, sipuliresepejä. Siitä siis vain kokeilemaan. Itse yritän nyt tänä vuonna tutustua paremmin tähän vuoden vihannekseen.

Onko teillä joitakin omia kestosuosikkeja, mitä suosittelisitte meikäläisen kokeilevan? Entä mitä sipulia sisältävää ruokaa itse haluaisitte syödä juuri nyt?

Kommentit (2)
 1. sari kalliomäki
  15.1.2015, 04:47

  Sipuli on ihan parasta ja vasta aikuisiällä siihen olen minäkin tottunut, terveellisimmästä päästä tuotteita. Enpä kyllä tiennyt, että se on tämän vuoden vihannes.

 2. Perinneruokaa Prkl
  15.1.2015, 19:36

  Nyt juuri jauhelihakastikkeessa totuttaudin taas sipuliin. Kyllä tästä vielä hyvä tulee. 😀

  Ja nytpä tiedämme kaikki, että sipuleita siis juhlistetaan tänä vuonna. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *