Blogit
Perinneruokaa prkl

Voi sen voin tehdä itsekin – näin onnistut!

Kuinka moni on kokeillut tehdä voita itse? Hirveän moni ei varmaan voi näin sanoa tehneensä ja itse kuulun samaan ryhmään. No, tarkkoja jos ollaan, niin en sitä nytkään ole tehnyt vaan kokki tietysti on tämän takana. En ole siis nähnyt voin tekoa aiemmin, joten nyt sai seurata tällaista uutta operaatiota. Ja tässä kohtaa on hyvä myöntää tällainen hölmö asia: kermavaahtoa tehdessä on äiti monta kertaa sanonut, että jos liikaa vatkaa, niin siitä tulee voita. Tietysti tarkoituksena on ollut vain pitää huoli siitä, ettei kermavaahdosta tule liian jämäkkää, mutta silti. En oikeasti tajunnut, että tarpeeksi kauan jos vatkaamista jatkaa, niin voitahan siitä saisi aikaiseksi. 

Nyt on kuitenkin aika tehdä voita, jotta kehtaa pitää tuota Perinneruokaa -osiota vielä blogin nimessä. Voin tekeminen ei kaiketi ole sitä vaikeinta puuhaa, mutta jännittävää touhua silti. Tämän prosessin avuksi voi katsella Ilta-Sanomien videolta. Kustannustehokkuus ei tietystikään ole ihan siitä parhaimmasta päästä, mutta siitä saa mukavan lisäefektin ja puheenaiheen illanviettoon tai juhliin. Lisäksi siitä saa todella helposti jonkun herkullisen makuvoin. Sinne vaan niitä makuja lisäksi, joista itse tykkää. 

Yleiskone esiin ja vatkaamaan

Parhaiten voin teko onnistuu, jos omistaa yleiskoneen. Kyllä sen vatkaimellakin saa aikaiseksi, mutta siitä tulee vähän sottaista touhua. Eli siis kaadetaan 1 l kermaa kulhoon ja lisätään siihen 3-4 rkl kermaviiliä. Piimäkin käy vaihtoehdoksi. Voista voi tehdä myös happamamman version, jos sitä vähän lämmittää kattilassa ja lisää viilin edellisenä päivänä ja sitten antaa hapattua yön yli. Tästä voista ei nyt tehdä tällaista vaan mennään helpommalla versiolla. Kerman vatkaaminen kannattaa aloittaa kohtalaisen rauhallisella tahdilla, ettei se roisku joka puolelle. Vauhtia voi lisätä sitä mukaa, kun kerma vaahtoutuu. 

Kermaa vaahdotetaan, kunnes se alkaa olla jo kokkareista ja pohjalle jää hera. Voi tarttuu tässä vaiheessa lähes kaikki vatkaimeen. Vatkaimen/yleiskoneen vauhtia kannattaa laittaa hiljaisemmalle, sillä hera taas lentää vähän kaikkialle. Tällaisessa suojallisessakin mallissa se jo meinaa tulla raoista ulos. Ajallisesti tähän menee ehkäpä tuollainen 20 minuuttia. 

Voi otetaan talteen vatkainosasta ja loput erotellaan siivilän avulla pohjalle jääneestä herasta. Heraa ei missään nimessä kannata heittää hukkaan, vaan siitä saadaan ainesosa esimerkiksi herkullisiin rieskoihin (tästä tulee postaus huomenna). Hera siis talteen ja takaisin voin pariin. Voi irrotellaan vatkaimesta ja sitäkin voi vielä painella vähän sihdin kanssa, niin saadaan herat pois. Voi pestään vielä kylmässä vedessä. Eli käytännössä sitä vain mällätään ja vaivataan veden alla, jolloin heraa varmasti vielä lähtee voista irti. Pesty voi suolataan, eli siihen lisätään noin 1 tl suolaa ja tämä vaivataan voin sekaan huolella. Tässä kohtaa voi käyttää normaalia suolaa tai sitten vähän rakeisempia ja erikoisempia, kuten himalajansuolaa, ruususuolaa tai muuta vastaavaa. Suolalla saa voihin sitä suutuntumaa. Mausteita voi lisätä sen mukaan, mitä makuja voihin haluaa. Ihan perusvoi on hyvää myös. 

Valmis voi pakataan puhtaisiin astioihin käytettäväksi. Voi säilyy jääkaapissa noin viikon, joten jos sitä tekee kerralla enemmän ja haluaa käyttää sitä pitkin vuotta, niin pakastus on tähän oiva keino. Pakastimessa se säilyy hyvin ja sitä voi sieltä ottaa esille aina tarpeen tullessa. Itsetekoinen voi jähmettyy jääkaapissa kyllä kaupan voita voimakkaammin, joten se kannattaa ottaa esille hyvissä ajoin ennen käyttöä. Näin se ehtii vähän sulaa ja on helpommin levitettävissä. 

Nyt kun kesää kohti ollaan menossa, niin voita on hieno käyttää esimerkiksi uusien perunoiden kanssa. Jotenkin todella ihanan ja maalaisromanttinen ajatus käyttää itsetekemää voita uusien perunoiden kanssa. Ja siinähän voi sitten pohtia myös, että ”ken söi kesävoin?”, kun jäljellä ei ole enää nokarettakaan. 

Tekisittekö itse voita johonkin erikoistilaisuuteen? 

Kotitekoinen voi

Ainekset

1 l
kermaa
4 rkl
kermaviiliä
1 tl
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Kaada kerma kulhoon ja lisää kermaviili. Aloita vatkaus pienellä teholla. Lisää nopeutta kerman vaahtoutuessa. Vaahdota, kunnes kerma on kokkaroitunut ja hera on alkanut erottua. Laita vatkaustehoa pienemmälle, sillä hera lentelee muuten kaikkialle. Lopeta sekoittaminen, kun voi on paakkuuntunut vatkaimeen. 

Kaada hera talteen ja siivilöi loput voista siivilällä. Ota voi ja pese se kylmässä vedessä massaa vaivaten. Näin viimeisetkin herat poistuvat voista. Voi on puhdasta, kun vesi pysyy kirkkaana. 

Lisää suola ja mahdolliset mausteet ja vaivaa ne tasaisesti voihin. Pakkaa purkkiin ja tarjoile. Pakasta, mikäli et aio käyttää voita noin viikon sisään. 

Kommentit (6)

  1. Perinneruokaa Prkl

    Eila, aivan ihana kuulla tämä. Hienoa, että olet tehnyt sitä näin säännöllisesti. Se on todella upeaa, kun taitoa on ja sitä pitää yllä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *