Vegaari – vegaaninen mäti

Vegaari syntyy yllättävistä raaka-aineista. Helmi perunasuurimoista, porkkanamehusta ja rypsiöljystä valmistat hetkessä vegaanisen vaihtoehdon mädille. Kokeile ja ylläty!

Jo viime vuonna sain ystävältäni pyynnön valmistaa vegaanista mätiä ja se onkin roikkunut pitkään to do -listalla. Muutama viikko sitten valmistin Helmi perunasuurimoista vanukasta, jonka aikana palat loksahtivat yhteen. Perunasuurimoistahan voisi tehdä vaikka mitä, eikä aina tavalliseen tapaan keittää maidossa puuroksi.

Vegaanisen “mädin” nimeksi muodostui lopulta Helmikaviaarin kautta Vegaari. Molemmat nimet silti toimivat ihan hyvin, joten tätä voisi kutsua ihan kummaksi vain. Vegaarin valmistus on yhtä helppoa, kuin puuron tekeminen. Porkkanamehu maustetaan reilusti suolalla ja joukkoon lisätään myös rypsiöljy. Mehu kiehautetaan ja perunasuurimot kaadetaan joukkoon, sitten seosta keitellään noin 10 minuuttia hiljalleen poristen. Lopuksi puuro nostetaan pois levyltä ja sen annetaan hautua kannen alla.

Puuron joukkoon kaadetaan reilusti kylmää vettä, minkä jälkeen se huudotaan huolella siivilässä juoksevan veden alla. Hyvin valutetun Vegaarin joukkoon lisätään vielä vähän rypsiöljyä ja tarvittaessa lisää suolaa. Kannattaa maistella tässä vaiheessa, miltä se maistuu.

Lisäsin joukkoon keittovaiheessa myös 10 katajanmarjaa, mutta en oikeastaan osaa sanoa toivatko ne makuun mitään lisää. Voit halutessasi lisätä joukkoon myös hieman sitruunamehua, jos haluat hapokkaamman lopputuloksen.

Valmiin Vegaarin maku ja rakenne ovat todella lähellä tavallista mätiä. Sanoisin, että se on yhdistelmä siian- ja lohenmätiä. Testasin makua saaristolaisleivän, tuorejuuston ja hienonnetun punasipulin kanssa – aivan superhyvää! 

Vegaari

Ainekset (10 annosta)

4 dl
porkkanamehua
1/2 dl
rypsiöljyä
2-3 tl
suolaa
1 dl
Helmi perunasuurimoita
Lisäksi
1/2 dl
rypsiöljyä
suolaa
50 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

Mittaa kattilaan porkkanamehu, suola ja rypsiöljy. Kiehauta ja lisää joukkoon perunasuurimot.

Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja laita päälle kansi. Anna hautua noin 30 minuuttia.

Huuhdo Vegaari kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Kaada Vegaari kulhoon ja lisää rypsiöljyä. Mausta tarvittaessa suolalla ja sitruunamehulla.

Vegaari säilyy jääkappissa pari päivää.

Kommentit (4)
  1. Tutustuin joitain vuosia sitten ulkomailla vastaavaan tapiocahelmistä valmistettuun “kaviaariin” joka jopa maistui kalaisalta. Tämä on kiva kotimainen versio siitä ja varmaan perunaryynejä löytää helpommin kuin tapiocaryynejä.

    1. perinneruokaa prkl
      6.3.2018, 18:31

      Ahaa, mielenkiintoista 🙂 Näistä en olekaan kuullut ennen, pitää vähän googlettaa 🙂 Tämä versio on helppo ja kaiken lisäksi tosi edullinen tapa valmistaa “mätiä”.

  2. Minä olen myös tehnyt tuota “vegemätiä”, mutta lisäsin loppuvaiheessa oikein hienoksi leikattuja Nori-merilevän suikaleita, Antoi kivan merellisen säväyksen, sopi hyvin tuoresuolatun kirjolohen kanssa tumman leivän päälle.
    Nyt mieli tekee kokeilla oikein mustaa kaviaaria. Onko sinulla siihen reseptiä?

    1. perinneruokaa prkl
      30.3.2020, 11:39

      Heippa Ulla kuullostaa hyvältä yhdistelmältä! Valitettavasti ei vielä löydy mustaa kaviaaria, mutta laitetaan ideana korvan taakse 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *