Blogit
Perinneruokaa prkl

Täydellisen rapeakuorinen pataruisleipä

Ai jösses, notta on hyvää! Siis tämä ruisleipä. Ihan tajutonta. Täydellisen rapea kuori ja sisältä kuitenkin mukavan pehmeä. Mikan suunnitelmat siis toimivat, sillä padassa saa tehtyä myös täydellisen ruisleivän. Kaikenlaiset pataleivät ovat nyt näyttäneet ottavan internetin haltuunsa, joten miksipä ei siis ruisversiotakin voisi padalla tehdä. Kovin nopeaa tämä ei toki ole, mutta se taitanee kaikille olla kutakuinkin selvää. 

Aivan ensimmäiseksi lämmitetään vesi noin 42-asteiseksi. Kuivahiiva sekoitetaan veteen ja siirappi seuraa perässä. Sen jälkeen tulevat ensin vehnäjauhot ja lopuksi ruisjauhot. Kaikki sinne vaan. Sekoita taikina valmiiksi. Kunnon vaivaamista ei suoriteta. Taikinakulho peitetään kelmulla tiiviisti ja taikinan annetaan kohota huoneenlämmössä 6-12 tuntia. Eli kuten huomaatte, ihan äkkiä tätä ei eteensä saa syötäväksi. Parasta on jättää tuo vaikka yön yli kohoamaan ja jatkaa aamulla. 

Kohotuksen jälkeen taikinan päälle ripotellaan vähän jauhoja ja taikina käännetään ympäri kulhossaan pari kertaa. Ei edelleenkän vaivata taikinaa. Pinnalle ripotellaan vielä vähän jauhoja ja annetaan taikinan kohota vielä tunnin verran. Kuumenna uuni paistoa varten 225:een asteeseen. Laita pata uuniin  lämpiämään samalla, kun laitat uunin päälle. Se otetaan pois uunista taikinan ollessa paistovalmista. Sitten vain kumotaan taikina kuumaan pataan ja kansi pistetään päälle. Pata menee tällaisenaan uuniin 30 minuutiksi. Tuon ajan jälkeen kansi otetaan pois, mutta muuten pata saa olla vielä toiset 30 minuuttia uunissa. 

Kumoa valmis pataruisleipä pois padasta ja nakkaa liina päälle. Leipä saa rauhassa siellä jäähtyä. Leipä on aivan taivaallista hieman lämpimänä ja pelkästään voin kanssa.

Blogista löytyy myös muita rapeakuorisia leipäreseptejä

Pataruisleipä

Ainekset

3,5 dl
vettä
1 tl
kuivahiivaa
2 tl
suolaa
3 dl
vehnäjauhoja
4 dl
ruisjauhoja
0,5 dl
siirappia
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen.

Mittaa siirappi veteen ja ripottele suola mukaan. Lisää jauhoista ensin vehnäjauhot ja sen jälkeen ruisjauhot. Sekoita taikina valmiiksi, mutta älä vaivaa.

Laita taikinakulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 6-12 tuntia.

Ota taikinakulho esiin kohotuksen jälkeen. Ripottele päälle vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri sen kummemmin vaivaamatta. Ripottele lopuksi taas vähän jauhoja ja jätä taikina kohoamaan vielä 1 tunniksi.

Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225:een asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on kohonnut.

Kaada taikina pataan ja pistä kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista tämän jälkeen vielä toiset 30 minuuttia.

Kumoa leipä pois padasta ja peitä kevyesti liinalla. Anna jäähtyä omassa rauhassa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *