Tämän kurpitsapikkelssin salaisuus on rosépippureissa

Se alkaa oleen sadonkorjuu aika. Puutarhat on pian pullollaan kaikenlaista kivaa. Ja jos ei satu puutarhaa itsellä olemaan, niin kauppojen hyllyt sitten ainakin on täynnä jos jonkinlaista herkkua. Nyt sieltä tarttui mukaan hieman kurpitsaa ja vähän avomaankurkkuakin. Kurpitsasta olisi tarkoitus tulla kurpitsapikkelssiä ja kurkut jäävät vielä odottelemaan vuoroaan. Kannattaa tutustua myös mummon herkulliseen kurpitsapikkelssiin.

Tähän tarvitaan noin kilon myskikurpista. Käy tähän muutkin kurpitsat, mutta kaupassa ne olivat tällä kertaa niin valtavia, että tämä sopi tarkoituksiimme paremmin. Puolita kurpitsa ja poista siitä siemenet. Sen jälkeen siitä voikin poistaa kuoret. Perusveitsi lienee tässä paras apuväline. Nyt kun kurpitsa on ihan nakuna, kuutioidaan se noin 1×1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Helpointa on ensin laittaa puolikas viipaleiksi ja lähteä sitten työstämään noita viipaleita edelleen. Kilon kokoisesta kurpitsasta tulee noin litran mitta täyteen kuutioita. 

Sitten otetaankin kattila esiin ja sinne sujahtaa 2,5 dl vettä, 1,5 dl etikkaa, 2 dl sokeria, 2 rkl rosepippureita ja 1 tl suolaa. Nämä kaikki kiehautetaan yhteen ja liemi onkin sitten valmista. Kurpitsakuutiot lisätään liemeen ja keitellään 10-15 minuuttia, kunnes ne alkavat olla vähän läpikuultavia. Sen jälkeen kurpitsat liemineen kaadetaan kannelliseen lasipurkkiin ja jäähdyttyään laitetaan jääkaappiin maustumaan. Sieltä voi ottaa kurpitsaa myöhemmin täydentämään ateriaa kuin ateriaa. Helppoa ja yksinkertaista. Rosepippurit ja kurpitsakuutiot ovat vielä väreiltäänkin tosi yhteensopivat, niin purkki näyttää myös hyvältä jääkaapissa. 

 

 

 

Rosépippuri-kurpitsapikkelssi

Ainekset

1 kg
myskikurpitsaa (kuutioituna n. 1 litra)
2,5 dl
vettä
1,5 dl
väkiviinaetikkaa
2 dl
sokeria
2 rkl
roseepippuria
1 tl
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja kuori puolikkaan. Kuutioi kurpitsa.

Valmista liemi kiehauttamalla vesi, etikka, sokeri, rosepippurit ja suola. Lisää mukaan kurpitsakuutiot ja keitä 10-15 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat hieman läpikuultavia. 

Kaada lasipurkkiin, anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin maustumaan. 

Kommentit (2)
  1. Tiina Garvey
    25.8.2015, 15:42

    Ihanan näköistä! Butternut-kurpitsa on meidän keittiössä kyllä todellinen suosikki!

  2. Perinneruokaa Prkl
    27.8.2015, 10:24

    Mä itse tykkään sen mausta kohtalaisesti. En ole ehkä tavallisen kurpitsan suurin ystävä, mutta toki sitäkin syö. Tämä vain maistuu paremmin. 🙂 -Antti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *