Blogit
Perinneruokaa prkl

Takuuvarma ja herkullinen raparperipiirakka

Raparperikausikin on taas! Hienoa. Raparperista saa moniakin asioita aikaiseksi ja on sitä tullut silloin tällöin syötyä ihan sellaisenaankin. Tosin ei nyt pariin vuoteen itseasiassa. Parasta raparperi on kuitenkin piirakassa. Siitä ei mielestäni voi olla mitään muuta mieltä. Marenkinen raparperipiirakka vielä, niin täydellisyyttä lähennellään. Tällä kokin äidin luottoreseptillä sellaisen saa tehtyä näppärästi. Joten siis raparperipuskaa vaan verottamaan ja pian päästään vauhtiin. 

Aloita vatkaamalla 150 g huoneenlämpöistä voita ja 1,5 dl sokeria keskenään vaahdoksi. Tuohon vaahtoon lisätään makua ruokalusikallisella vaniljasokeria. Sitten leikitäänkin kananmunilla. Erottele kolmesta kananmunasta valkuaiset ja keltuaiset erikseen. Kaksi kananmunaa saa pysyä ihan kokonaisina. Lisää voi-sokerivaahtoon yksitellen kaksi kokonaista kananmunaa ja kolme keltuaista, koko ajan seosta vatkaten. Sekoita 2,5 dl vehnäjauhoja ja 1 dl perunajauhoja keskenään ja lisää ne sihdin läpi taikinaan.

Valmis taikina levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Sitten käydään rivakasti raparperin kimppuun. 250 grammaa raparperia puhdistetaan ja viipaloidaan ja viipaleet levitetään taikinan päälle. Piirakkaa paistetaan 40 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Sillä aikaa, kun piirakka siellä lämmittelee, valmistetaan marenki. Vatkaa aiemmin erotellut valkuaiset vaahdoksi. Lisää pikkuhiljaa mukaan 2 dl sokeria ja vatkaa vaahto kovaksi. Lopuksi lisätään mukaan 50 g jauhettuja manteleita ja 1 rkl sitruunamehua. Nämä pyöritellään marenkiin ja marenki levitetään piirakan päälle, kun piirakka on ollut sen 40 minuuttia uunissa. Marengin levityksen jälkeen piirakkaa paistetaan vielä 20 minuuttia. 

Valmis piirakka on taas aivan ihanaa ja marengin ja raparperin yhdistelmä saa makuaistin laulamaan. Sitten vaan kahvit tulille ja viettämään oikein maukas herkkuhetki hyvässä seurassa.

Äidin raparperipiirakka

Ainekset

150 g
voita
1,5 dl
sokeria
1 rkl
vaniljasokeria
5 kpl
kananmunaa
2,5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
perunajauhoja (tai maissijauhoja)
2 tl
leivinjauhetta
250 g
raparperia
2 dl
sokeria
50 g
manteleita (jauhettuna)
1 rkl
sitruunamehua
Muut ainesosat

Tee näin:

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri. 

Erottele kolmesta kananmunasta  valkuaiset ja keltuaiset. Lisää tähän seokseen kolme keltuaista ja kaksi kokonaista kananmunaa yksitellen samalla hyvin vatkaten. 

Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne sihdin läpi taikinaan. 

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. 

Puhdista ja viipaloi raparperi. Leivtä viipaleet taikinan päälle ja kypsennä piirakkaa 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia. 

Tee marenki vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa vaahto kovaksi. Lisää mantelit ja sitruunamehu. 

Levitä marenki piirakan pintaan ja paista vielä 20 minuuttia. 

Kommentit (5)

  1. sari kalliomäki

    Miks ihmeessä te ootte joka asiassa edellä 😀 meillä on raparperitkin niin pikkusia vielä, vaan nyt on vihdoin sitä nokkosta. Piirakka kuulostaa ja näyttää kyllä niin hyvältä, että on ihan pakko testata, kunhan tulis sitä raaka-ainesta.

  2. Maku_Satu

    Oi, ihanalta näyttää! Meillä maalla Etelä-Savossa oli yllätyksekseni jo isot raparperipuskat, vaikka muuten kevät oli vasta todella alussa.

  3. Tiina Garvey

    Todella mehevän herkullisen näköistä. En kyllästy raparpereihin koskaan ja nytkin tein viikonloppuna jo kaksi piirakkaa. Tätä pitää kokeilla heti kun saan käsiini seuraavan raparperinipun!

  4. Perinneruokaa Prkl

    Heh, ehkä on vaan ajoituksen kanssa käynyt onni myötä. 🙂 Mutta kyllä se sieltä kasvaa, pian on raparperia yllinkyllin. 🙂

  5. Jossu_89##

    Hei, kuulostaa hyvälle, pitää heti kokeilla. Tarjoillaanko tämä heti jäähtyneenä vai kestääkö hyvin seuraavaan päivään?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *