Suussasulavat kaalipyörykät

Kaalipiirakkaa varten ostettu kaali oli sellainen jötikkä, että siitä riittää taas muuhunkin. Kaalikeitto ja –laatikko on kuitenkin tehty jo, vaikka ne tällä hetkellä sijaitsevatkin blogin vanhalla puolella. Nyt siis jotain muuta tarvitaan tähän ideaksi ja kokkihan päätyi loppujen lopuksi ajatukseen kaalipyöryköistä. Monenlaista versiota niistäkin vilahti mielessä, mutta isomummun kirja taas avitti tässäkin asiassa.

Kaalipyöryköiden teko aloitetaan keittämällä kilon verran kaalia kunnolla kypsäksi. Eli kattilaan vaan ja nuppi kaakkoon. Jälleen kerran on niin, että vanha koira ei opi uusia temppuja ja kaalin kanta jäi taas kerran siihen keittämisen ajaksi. Siinä sai taas kuunnella kokin ulinaa, kun hän sitä vastakeitetystä kaalista rupesi irrottamaan. Olen muistaakseni useampaankin kertaan ehdottanut kumihanskojen hankkimista, sillä se nyt vähän auttaisi tuollaisessa tilanteessa.

Kaalin kannattaa antaa jäähtyä jonkin verran ennen kuin sitä alkaa hienontaa veitsen avulla. Blenderi meinasi päästä avuksi hienontamisessa, mutta se olisi vetänyt kaalin suoraan liian hienoksi mössöksi, joten ihan nyt veitsen avulla edetään. Hienonnettuun kaaliin sekoitetaan kolme kananmunaa. Ohje väitti ensin että kahdella pärjää, mutta koostumus kyllä kaipasi vielä yhtä koepaistamisen jälkeen. Kananmunien jälkeen lisätään 2,5 desiä korppujauhoja, puolitoista teelusikallista suolaa, teelusikallinen sokeria ja meiramiakin holahti sekaan ruokalusikallinen. Pienen aanailun jälkeen valkopippurikin vielä löysi tiensä taikinaan. Kaikki sekoitellaan kivasti yhteen ja annetaan pyörykkätaikinan hetken maustua.

Sen jälkeen jäljelle jääkin enää niiden paistaminen kypsiksi paistinpannulla voin kera. Vähän aneemisen väriseksi ne tietysti jäävät paistamisenkin jälkeen, mutta sehän ei makuun vaikuta. Mitään ravintopommeja nämä eivät ole, joten ne tarvitsevat seurakseen jotain. Erilaisten liharuokien lisukkeeksi nuo käyvät aika hyvin. Aina ei tarvitse olla välttämättä perunaa siinä sivussa jos vaikka pihviä syö. Erittäin maukas tapa kaalin nauttimiseen tämä kuitenkin on.

 

 

Pannulla paistetut kaalipyörykät

Ainekset

1 kg
keräkaalia
3 kpl
kananmunaa
2,5 dl
korppujauhoja
1,5 tl
suolaa
1 tl
sokeria
1 rkl
meiramia
0
valkopippuria
Muut ainesosat

Tee näin:

Poista kaalin kanta ja keitä kaali kunnolla kypsäksi. Anna jäähtyä. Hienonna pieneksi silpuksi veitsellä.

Sekoita kaalimurskaan kananmunat. Lisää korppujauhot ja mausteet ja sekoita pyörykkätaikina valmiiksi.

Paista voin kera pannulla.

Kommentit (4)
  1. Mahtava idea. Tässä alkoi uudet ideat loppua kun kaalia on ollut jossain muodossa miltei päivittäin tarjolla :).

  2. Perinneruokaa Prkl
    14.10.2014, 08:22

    Kaalia tulee kyllä vähän joka tuutista, niin pitää tosiaan ruveta luovaksi sen käyttämisessä. Herkullisia asioita siitä saa kuitenkin aikaiseksi. 🙂 – Antti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *