Suolasienet säilyvät pitkään, jos säilyvät.

Sieniaikahan on tässä jo jonkun aikaa ollutkin meneillään, joten yksi jos toinenkin on saattanut jo sienimetsällä käydä. Jos eteen on sattunut rouskuja, ja etenkin haaparouskuja, niin niille on oiva säilytyskeino, jos ei halua heti käyttää kaikkea johonkin piiraaseen tai vastaavaan. Sieni-intoilijoille voi tosin käydä niin, että ylimääräisiä rouskuja ei jää, mutta sitten se vain on niin. Sienten suolaus on aiva tapa saada ne säilymään pitkään jääkaapissa. 

Rouskujen suolaus käynnistyy jokatapauksessa nyt. Sienet pitää ensin tietysti puhdistaa ja leikata pienemmiksi paloiksi. Sitten vaan kattilaan reippaasti vettä ja sienet sinne sekaan. Keitellään seosta 5-10 minuuttia. Keitetyt sienet valutetaan, jotta liika vesi valuu pois. Vähän voi paperillakin painella, jos siltä tuntuu. Tämän operaation jälkeen sienet ovat valmiita purkitettaviksi. Tuollainen lasinen hillopurkki on tosi kiva ihan ulkonäöllisestikin, niin vaikka sellaiseen.

Pohjimmaiseksi purkkiin laitetaan suolaa. Sen jälkeen lisätään sieniä ja suolaa kerroksittain. Aivan viimeinen kerros on sitten suolaa. Sitten sienikekoa painellaan siitä vähän tiiviimmäksi ja homma alkaa olla purkissa. Kirjaimellisesti. Myöhemmin (vaikka seuraavana päivänä) voi vielä tarkistaa, että onko sienistä irronnut tarpeeksi vettä, jotta olisivat kokonaan liemessä. Jos jää vajaaksi, niin siihen voi keittää vähän vettä lisäksi, suolata sen 10%:ksi ja jäähdyttyään lisätä vielä purkkiin.

Sienet säilyvät näin aika pitkälle. Niistä voi myöhemmin tehdä vaikkapa sienisalaatin. Tokihan ne pitää pestä/liottaa siis ennen tai tulee vähän turhan tujua salaattia muuten. Mutta sinne sitten vaan sipulia pilpottuna sienten kanssa jne. Vähän veikkaan, että täällä eivät sienet kovin pitkälle kestä. Mika käy niitä napsimassa purkista aina välillä ihan muuten vaan. Ovat kuulemma niin hyviä. Toivottavasti teillä kestävät jatkokäyttöön asti.  

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *