Rusakko pompsahti pataan

Jäniksen matka keittiön pöydälle

Siitä on nyt jo useampikin viikko aikaa, kun sain kotoa viestin, että isä oli ollut metsällä ja saanut saaliiksi rusakon. Ensimmäinen seuraamus oli tietysti kysyä heti kokilta, että tehdäänkö siitä jotain. Vastaus oli hyvin nopea ”kyllä” ja jäniksen tie vei siis pakastimeen, kunnes se sieltä noudettaisiin kotireissulla. Jäätynyt ja tönkkö jänis sieltä IKEA:n kassiin napattiin, kun ei se oikein muutenkaan mihinkään sopinut. 

Jotenkin se rusakko piti siitä saada sulatettuakin, mutta jääkaappiinkaan se ei sopinut. Pakko se oli jättää kassiinsa ja tasolle, kun ulkonakin oli pakkasta. Lopulta jänis oli käsiteltävissä ja sehän oli jännän näköistä touhua. Ensin jänis kuivataan talouspaperilla ja sen jälkeen siitä otetaan irti raajat. Tämän jälkeen voidaan leikata pois ulkofileet ja sisäfileet. Jos sinulla on siis kokonainen jänis, niin alkuun pääsee vaikkapa tällä Jamie Oliverin YouTube-kanavan videon avulla. Nivelten kohdilta pistetään rusakko vielä pienempiin paloihin. 

Pataan vaan ja porisemaan

Raajat on paras valmistaa hauduttamalla, mutta ulko- ja sisäfileet voi valmistaa erikseenkin. Sopivat ne samaan pataankin, ettei siinä siis mitään. Ennen minkään osan pataan laittamista ne kuitenkin ruskistetaan oikein kuumalla pannulla öljyssä. Sitten vain jänis pataan ja huuhdotaan vielä pienellä vesimäärällä pannulta maut mukaan. Pelkästä jäniksestä ei vielä pataa synny vaan juureksiakin vähän tarvitaan mukaan.  Pilko porkkanat, sipulit, palsternakka ja juuriselleri sopivankokoisiksi paloiksi ja ruskista nekin pannulla. Lisää jäniksen seuraksi ja huuhdo taas vedellä maut pannulta mukaan. 

Jänispata kaipaa kyllä vähän makuakin, joten pataan lisätään sopiva loraus punaviiniä. Mausteiksi lisätään mustapippuria, laakerinlehti, nippu timjamia… niin ja suolaa n. 3 tl. Lopuksi lisätään vettä niin, että lihanpalat peittyät. Jos nyt vähän jää lihoja pinnan yläpuolellekin, niin kyllä ne siitä menevät kasaan hautuessaan ja pulahtavat veden alle. Pataa haudutetaan 150-asteisessa uunissa noin 4 tuntia. Siinä ajassa lihasta pitäisi tulla hyvin mureaa ja se irtoaa näin helposti luista. 

Näin edessäsi on siis erittäin hyvää ja mureaa jänispataa. Sitä voi tarjota vaikkapa riisin tai perunan kanssa. Päälle vielä vähän persiljaa koristeeksi ja ai että. Niin, ehkä sille voi seuraksi valmistaa vielä juureksia padassa myös. Tuossahan niitä toki on mukana, mutta ne ovat enemmänkin makua tuomassa eivätkä niinkään osa ruokaa. 

Pitkään haudutettu jänispata

Ainekset

2 kg
jänistä (kokonainen jänis)
0
öljyä paistamiseen
2 kpl
porkkanaa
2 kpl
sipulia
1 kpl
palsternakka
1 kpl
juuriselleriä (palanen)
0
punaviiniä (loraus)
3 tl
suolaa
0
mustapippuria
1 kpl
laakerinlehti
0
timjamia (nippu)
0
vettä
Muut ainesosat

Tee näin:

Pyyhi sula jänis paperilla. Paloittele se paloihin. Vinkkejä löytyy esimerkiksi täältä. Ota erikseen irti ulko- ja sisäfileet. 

Ruskista nopeasti todella kuumalla pannulla öljyssä ja laita palat pataan. Huuhdo vedellä kaikki maut pannulta mukaan. 

Pilko ja ruskista myös juurekset. Lisää pataan ja huuhdo taas pannulta maut mukaan vedeltä. 

Lisää viini ja mausteet. Kaada lopuksi pataan vettä niin, että ainakin lähes kaikki lihat peittyvät. 

Hauduta padassa 150-asteisessa uunissa noin 4 tuntia. 

Tarjoile esimerkiksi riisin tai perunoiden kanssa. 

Kommentit (3)
  1. sari kalliomäki
    24.3.2015, 20:08

    Ei voi mitään, mutta rupesi toi rusakko pompsahti pataan naurattamaan. Meillä on ihan hirvittävästi rusakoita, jotta taidan viedä padan pihalle, josko joku osuis ja uppois…

  2. Perinneruokaa Prkl
    24.3.2015, 20:38

    Kannattaa tehdä näin. Niitähän saattaa sinne loikata useampikin. 😉 Tai nyt pääsiäisen aikaan voi tietysti pääsiäispupu käydä piilottelemassa pääsiäismunia. Sekään ei olisi huono vaihtoehto. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *