Blogit
Perinneruokaa prkl

Ruisnäkkileipää ripauksella anista

Tämä näkkileipä valmistuu helposti ja siinä käytetään viljoista ainoastaan ruista. Miedosti anikselta maistuva näkkäri sisältää myös paljon kuitua.

Tällä viikolla on ollut kuhinaa blogissa Hollolan näkkileipäreseptissä. Näkkileivän valmistuksesta kerrottiin Ylen uutisissa ja monet etsivätkin siihen valmistusohjeita googlesta. Hollolan näkkileipä on vaaleaa, pehmeää ja erittäin maukasta.

Ajattelin kokeilla valmistaa perinteistä ruisnäkkäriä, vähän sellaista kuin kaupoissakin myydään. Sehän onnistui ihan kivasti, vaikka ensimmäinen kokeilu menikin hieman pilalle, se taitaa olla vähän vakio uusia reseptejä kokeiltaessa. Omatekoisesta näkkäristä tulee hieman kovempaa, mutta maku on mainio. Mieto aniksen aromi tuo hienon vivahteen näkkileipään.

Näkkileipä säilyy mainiona pitkään paperipussissa tai vaikkapa rasiassa, missä ilma pääsee kiertämään. 

Ruisnäkkileipä – runsaskuituinen herkku

Ainekset

2,5 dl
vettä
25 g
hiivaa
1 rkl
sokeria
1 tl
anista
1 rkl
rypsiöljyä
2 dl
ruisleseitä
1 tl
suolaa
3,5 dl
ruisjauhoja
lisäksi
0
vettä (voiteluun)
0
ruisleseitä (pinnalle)
Muut ainesosat

Tee näin:

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää joukkoon sokeri, jauhettu anis, öljy ja ruisleseet. Sekoita hyvin ja anna turvota 5 minuuttia.

Sekoita joukkoon suola ja ruisjauhot. Anna kohota 30 minuuttia.

Kaulitse taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota 30 minuuttia leivinliinan alla. Mikäli haluat erittäin ohutta näkkileipää, jaa taikina kahdelle pellille.

Sivele näkkileivän pinta vedellä ja ripottele päälle hieman ruisleitä. Leikkaa paloihin ja pistele haarukalla.

Paista 225 asteessa noin 15 – 20 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä näkkileipä kuivumaan noin tunniksi.

 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *