Rosetit vapunviettoon, mutta varotaan sitä kuumaa öljyä

Vappu on perinteisesti sitä munkkien aikaa. Se on tietysti nunnien syrjintää, joten tällä kertaa munkitkin saavat jotain vaihtoehtoista tilalleen. Tippaleivätkin ovat jo kauppojen hyllyt täyttäneet ja siinä saa taas pitää itsensä kunnolla kurissa, ettei niitä tartu mukaan ylenmäärin. Yksi on tällä kertaa kuitenkin ylitse muiden, nimittäin rosetit. Rosetit ovat jotenkin ehkä jääneet vähän vähälle huomiolle kilpasisartensa taakse. Tai ainakin itsestäni tuntuu siltä. Niistä on aina ollut tietoinen, mutta en ole syönyt niitä kuin ehkä parina vappuna tähän ikään mennessä. Lienee siis aika korjata tämäkin vääryys ja tehdä niitä kunnon keko.

Rosetit ovat hyvin simppeleitä tavallaan. Vatkataan vain 2 kananmunaa, 2 tl sokeria ja 0,5 tl suolaa yhteen. Maitoa lisätään joukkoon 1,5 dl. Näiden lisäksi tarvitaan 1,5 dl jauhoja, jotka sekoitetaan taikinaan. Siinä se taikina sitten onkin valmiina ja pääsee öljyä kuumentamaan. Tässä tulee se hankalin vaihe, sillä kuuma öljy ei koskaan ole leikin asia. Meiltä löytyisi tuo rasvakeitin (jota on taidettu käyttää tasan kolme kertaa näiden kahden vuoden aikana, mitä täällä on asuttu), mutta siihen uppoaa niin monta litraa öljyä, ettei nyt viitsi niin tuhlailevaksi ruveta. Aikaisempien vappujen munkkisaalis on vaatinut paljon enemmän öljyä, kuin nämä rosetit. 

Öljy siis kuumennetaan kattilassa tai sopivassa padassa kuumaksi. Asteissa tuo olisi jotain 170-190 asteen välilä. Rosettirauta (niin, sellaista tässä tietysti tarvitaan) kastetaan ensin kuumaan öljyyn niin, että rauta kuumenee ja sen jälkeen se upotetaan taikinaan reunoja myöten. Raudan ollessa taikinassa voi laskea vaikka kolmeen. Siinä ajassa taikina alkaa jo vähän kypsyä ja samalla sitä tarttuu rautaan enemmän. Valuta ylimääräiset taikinat pois ja dippaa rosettirauta taikinoineen öljyyn upoksiin. Ideaalitilanteessa rosetti irtoaa itsellään raudasta hyvin pian. Joskus taikinaa tarvitsee vähän ehkä veitsellä tai vastaavalla kaapia raudan pinnasta pois, että rosetti irtoaa paremmin. Käännä rosetti ja samalla voi alkaa jo hamuilemaan jo seuraavaa rosettirautaan. 

Valmiit rosetit ovat kauniin ruskeita. Ne nostetaan öljystä pois ja talouspaperin päälle valumaan. Kun rosetit ovat jäähtyneet, niiden päälle voi ripotella tomusokeria. Sen jälkeen ne ovatkin valmiita tarjoiltaviksi (tai siis syötäviksi… toisesta erästä voisi kuvitella jo riittävän muillekin, vaikka tästä ensimmäisestäkin tulee jo 25-30 rosettia). Sitten vaan simat seuraksi ja syömään. 

Rosetit

Ainekset

2 kpl
kananmunaa
2 tl
sokeria
1/2 tl
suolaa
1 1/2 dl
maitoa
1 1/2 dl
vehnäjauhoja
Viimeistelyyn
1 rkl
tomusokeria
Muut ainesosat
Paistamiseen noin 1 litra rypsiöljyä

Tee näin:

Valmista perinteiset rosetit näin:

Vatkaa munat, sokeri ja suola kulhossa. Lisää maito ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.

Kuumenna öljy padassa tai laakeassa kattilassa 170–190-asteiseksi. Upota rosettirauta öljyyn ja anna sen kuumentua. Dippaa kuuma rauta taikinaan hetkeksi. Näin taikina tarttuu kunnolla rautaan.

Anna ylimääräisen taikinan valua pois ja upota rosettirauta taikinoineen öljyyn. Pidä rosettirautaa öljyssä upoksissa 2–3 minuuttia. Jos rosetti ei irtoa ja tipahda öljyyn, auta sitä hieman veitsellä.

Käännä rosetti hetkeksi toisinpäin, jotta se kypsyy tasaisesti.

Nosta valmiit rosetit valumaan talouspaperin päälle lautaselle.

Siivilöi jäähtyneiden rosettien pinnalle tomusokeria. Tarjoa siman kanssa.

Rosetit säilyvät hyvinä ja rapeina jopa neljä päivää, kunhan ne säilytetään kuivassa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *