Blogit
Perinneruokaa prkl

Pullapitkon paluu

Omenoilla ja vaniljakreemillä täytetty pullapitko on helppo leipoa, ja lopputulos on upea.

Tämä pullapitko tuli valmistettua jo viime vuoden puolella Kaneli & sokeri 2/2016 -lehteen palstalleni. Vaikka täyte onkin hieman syksyinen, niin ei se estä kokeilemasta sitä myös näin talvella (loppupuolella juttua myös muita herkullisia täytteitä). Oikestaan tämä maistuu loistavasti vaikkapa kuuman kaakaon kanssa. Tämän pullapitkon valmistus saattaa ehkä vaikuttaa hieman työläältä, mutta se on kuitenkin melko yksikertainen valmistaa. Mukana myös vaihekuvat, joiden avulla onnistut.

Valmistus aloitetaan pullataikinasta. Maito kuumennetaan kädenlämpöiseksi ja joukkoon murennetaan hiiva. Kananmunat, sokeri, kardemumma vatkataan joukkoon kevyesti ja taikina alustetaan kimmoisaksi. Loppuvaiheessa lisätään voi ja taikina kohotetaan kaksikertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.

Valmista vaniljakreemi yhdistämällä kaikki ainekset kattilassa voita lukuun ottamatta. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen ja lisää lopuksi voi. Paras tapa on laittaa kreemi hieman jäähtyneenä pursotus- tai pakastuspussiin, silloin kreemiin ei pääse muodostumaan kuorta jäähtyessä. Pitkon täyttäminen onnistuu myös helpommin pursottamalla täytettä pullataikinan päälle.

Näin täytepitko syntyy

Jaa taikina kahtia ja kauli kumpikin pala 25 cm x 30 cm levyiksi. Voit leikata reunat suoriksi, jolloin lopputuloksesta tulee siistimpi. Merkitse taikinaan kaksi pystyviivaa, siten että siinä on kolme yhtä suurata aluetta. Leikkaa reunimmaiset osta 1 1/2 cm:n paksuiksi sormiksi.

Leivitä puolet kreemistä keskelle ja lisää päälle omenaviipaleet. Taittele ”sormet” toisesta päästä aloittaen vuoron perään ristikkäin.

Kohota pitkoa 20 minuuttia. Voitele huolella ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullaa 175 asteessa 25-30 minuuttia. Koristele jäähtynyt pullapitko halutessasi vielä pikeerillä.

Lisää koukuttavia täytteitä

  • Levitä vaniljakreemin tilalle vanilja-, sitruuna-, mango-, suklaa-, lakritsi- tai vadelma & mustikka-tuorejuustoa, mantelimassaviipaleita, paistonkestävää omena- tai vadelmamarmeladia, Nutellaa.
  • Kokeile omenoiden sijaan päärynäviipaleita, mustikoita, puolukoita tai karpaloita.

Omena-pullapitko

Ainekset

Pullataikina
4 dl
kevytmaitoa
50 g
tuorehiivaa
1 kpl
muna
2 dl
sokeria
2 rkl
kardemummaa
2 tl
suolaa
14 dl
vehnäjauhoja
200 g
voita (pehmeää)
Vaniljakreemi
2 1/2 dl
täysmaitoa
3 kpl
keltuaista
3/4 dl
sokeria
2 1/2 rkl
maissitärkkelystä
2 tl
vaniljasokeria
1 1/2 rkl
voita
Lisäksi
4 kpl
hapokasta omenaa
1 kpl
muna (voiteluun)
2 rkl
raesokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Vatkaa sekaan muna, sokeri, kardemumma ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää loppuvaiheessa voi. Kohota taikina kaksikertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.

Valmista vaniljakreemi yhdistämällä kaikki ainekset kattilassa voita lukuun ottamatta. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen ja lisää lopuksi voi. Jäähdytä hyvin.

Jaa taikina kahtia ja kauli kumpikin pala 25 cm x 30 cm levyiksi. Voit leikata reunat suoriksi, jolloin lopputuloksesta tulee siistimpi. Merkitse taikinaan kaksi pystyviivaa, siten että siinä on kolme yhtä suurata aluetta. Leikkaa reunimmaiset osta 1 1/2 cm:n paksuiksi sormiksi.

Leivitä puolet kreemistä keskelle ja lisää päälle omenaviipaleet. Taittele ”sormet” toisesta päästä aloittaen vuoron perään ristikkäin

Kohota omenapitkoa 20 minuuttia. Voitele huolella ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullaa 175 asteessa 25-30 minuuttia.

Kommentit (5)

  1. Alexander trivedi

    Hyvä resepti! ite jättäisin raesokerin pois ja mantelilastuja tilalle 🙂

  2. Reija Rinne

    Lempimuki näistä on Huvila, kaunis kuppi ja ihana nimi vie ajatukset kesäkotiin… Kiitos blogista ja herkullisista ohjeista!
    terkuin rosmariini16@hotmail.com

  3. Oukka

    Mun lempparimuki on Esteri!

  4. Elljee

    Kaikki mukit on aivan ihastuttavia, mutta Huvila taitaa kuitenkin viedä voiton.

  5. Reetta Breilin

    Ehdottomasti vuoden 1987 Timbua!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *