Porkkanabrita – porkkanakakun uudet tuulet
Porkkanakakku + Britakakku = Porkkanabrita. Kahden klassikkokakun yhdistelmä on tyylikäs ja makumaailmaltaan kiehtova kahvipöydän kruunu.
Syksy on mitä parasta aikaa leipoa juureksista ja varsinkin porkkanasta. Porkkana sopii makeisiin ja varsinkin mausteisiin leivonnaisiin täydellisesti mehukkuutensa ja makunsa puolesta. Yksi omista ikisuosikeistani on perinteinen porkkanakakku ja siitä syntynyt muunnos porkkanakakku-kääretorttu. Se on blogini suosituin resepti, enkä ihmettele yhtään.
Britakakku kuuluu kesään, sillä yleensä sen täytteenä on erilaisia marjoja, mutta onnistuu se melkeinpä mistä vain – vaikka hedelmistä. Tämän reseptin idea on tuoda britakakku sopivaksi myös syksyyn – tai oikeastaan ihan ympärivuotiseen herkutteluun. Sen pohjana on mausteinen porkkanakakku, jonka päällä on kerros rapeaan marenkia. Kakun välissä on yksinkertainen, mutta raikas tuorejuusto-kermaseos. Kakun pinta koristellaan pekaanipähkinöillä ja uunissa kuivatuilla hieman suolaisilla porkkanalastuilla.
Kokonaisuutena tämä kakku toimii erittäin hyvin ja varsinkin kuuman kahvikupposen äärellä. Britakakku, kuten myös tämä versio kannattaa koota vasta hieman ennen tarjoilua, jotta marenki säilyttää rapeutensa.
Porkkanabrita
Ainekset (8 annosta)
- 75 g
- voita
- 1 dl
- sokeria
- 3
- kananmunan keltuaista
- 2 dl
- porkkanaraastetta (1-2 porkkanaa)
- 2 dl
- vehnäjauhoja
- 1 tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- kanelia
- 1 tl
- kardemummaa
- 1 tl
- inkivääriä
- 1 tl
- vaniljasokeria
- Marenki
- 3
- kananmunan valkuaista
- 1,5 dl
- sokeria
- Täyte
- 2 dl
- vispikermaa
- 200 g
- tuorejuustoa
- 1 rkl
- sitruunamehua
- 1/2 dl
- tomusokeria
- 1-2 dl
- pekaanipähkinöitä
- Porkkanalastut
- 2
- porkkanaa
- 1/4 tl
- suolaa
- 1 rkl
- sokeria
Tee näin:
Kuori ja raasta porkkanat raastimen hienoimmalla terällä.
Pingota leivinpaperi kahden irtopohjavuoan pohjalle (Ø 18-20 cm) ja voitele reunat. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa keltuaiset joukkoon yksitellen ja sekoita tasaiseksi.
Yhdistä kaikki kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan siivilän kautta. Lisää lopuksi raastettu porkkana. Jaa taikina vuokiin.
Valmista marenki vaahdottamalla valkuaiset ja sokeri keskenään kiinteäksi vaahdoksi. Jaa marenki vuokiin porkkanakakkupohjan päälle. Paista kakkupohjia 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä vuoissaan.
Valmista porkkanalastut kuorimalla porkkanat. Leikkaa porkkanat ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä kulhoon. Lisää joukkoon suola ja anna tekeytyä hetki, kunnes porkkanoista alkaa irrota nestettä. Purista ylimääräinen neste pois ja kuivaa porkkanat talouspaperilla. Lisää porkkanoiden joukkoon sokeri ja leivitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kuivata porkkanoita 175-asteisessa uunissa noin 10-15 min. Tarkkaile kuivumista, jotta porkkanat eivät tummu liikaa.
Valmista täyte vaahdottamalla vispikerma. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto, sitruunamehu ja tomusokeri. Sekoita varovaisesti tasaiseksi.
Nosta toinen pohja tarjoiluastialle ja lisää päälle puolet täytteestä. Lisää toinen kerros ja loput täytteestä. Koristele kakku kuivatuilla porkkanalastuilla ja pekaanipähkinällä.
No nyt on kakku! Näyttää törkeän hyvältä. Pakkohan tätä on testata.
Aivan upea. Pelastit syksyni tällä kakkureseptillä. Ihanaa. Kiitän!