Pohjaton kaalipiirakka
Valmista perinteinen kaalipiirakka ilman pohjaa! Astetta kevyempi ja samalla gluteeniton piirakka on syksyn parasta ruokaa.
Perinteinen kaalipiirakka on parasta syysruokaa, mutta rasvainen taikina tekee siitä melkoisen kaloripommin. Siispä lähdin kokeilemaan piirakan valmistusta ilman pohjaa! Täytteenä tässä on hyvin pitkälle samat sörsselit, kuin taikinakuoreen valmistettavassa piirakassa. Piirakka pysyy hyvin kasassa kananmunien ja puuroriisin ansiosta. Puuroriisiä ei tarvitse keitellä erikseen, vaan se laitetaan täytteen joukkoon sellaisenaan. Riisi imaisee kaalista irtoavan nesteen ja kypsyy samalla mehukkaaksi.
Piirakka ei ihan sellaisenaan ole kovin houkutteleva, joten lisäsin kypsennyksen puolivälissä pinnalle juustoraastetta ja pari kotimaista omenaa. Ripaus persiljaa ja mustapippuria tekee piirakasta jo ihan siedettävän näköisen! Ennen kaikkea piirakka on herkullinen vaihtoehto perinteiselle taikinakuoreen valmistettavalle kaalipiirakalle.
Pohjaton kaalipiirakka
Ainekset (6 annosta)
- 1 kg
- keräkaalia
- 1 rkl
- öljyä
- 1
- sipuli
- 400 g
- naudanjauhelihaa
- 3 rkl
- siirappia
- 1,5 tl
- suolaa
- 2 tl
- meiramia
- 1/2 tl
- mustapippuria
- 1/2 dl
- puuroriisiä
- 4
- kananmunaa
- 150 g
- juustoraastetta
- 2
- pientä kotimaista omenaa
Tee näin:
Halkaise kaali ja poista kova kanta. Leikkaa kaali pieneksi silpuksi ja paista pannulla öljyssä kauniin väriseksi. Tähän kuluu aikaa noin 10–15 min. Siirrä kaali isoon kulhoon odottamaan.
Ruskista jauheliha pannulla ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Jatka paistamista kunnes sipuli on kypsää. Kaada seos kaalin joukkoon.
Mittaa sekaan siirappi, suola, meirami, mustapippuri, puuroriisi ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun piirakkavuokaan. Tasoita pinta ja peitä piirakka leivinpaperilla tai foliolla. Paista 200-asteisessa uunissa 30 min.
Lisää päälle juustoraaste. Viipaloi omenat ja asettele ne piirakan päälle. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia ilman leivinpaperia tai foliota.
Ripottele valmiin piirakan päälle halutessasi tuoretta persiljaa ja rouhittua mustapippuria.