Pellillinen tyrnipiirakkaa marenkikuorella
Tämän suussa sulavan leivonnaisen viimeistelee marenki, joka tasapainottaa tyrnin kirpeyttä. Piirakkaa valmistuu kokonainen pellillinen, joten siitä riittää monelle.
Pellillä valmistettavat piirakat ovat helppoja leipoa ja niistä riittää monelle syöjälle. Aiemmin blogissa ja myös Perinneruokaa prkl -kirjassa on samalla ohjeella valmistettu karpalopiirakka, mutta se toimii loistavasti myös vaihtamalla karpalot tyrniin.
Piirakan etuna on, että myös kaikki marenkiin käytettävien kananmunien keltuaiset pääsevät hyötykäyttöön piirakkapohjaan, näin jääkaappiin ei jää pyörimään ylimääräisiä keltuaisia, joita usein marengin valmistuksen yhteydessä syntyy.
Tyrnipiirakka marengilla
Ainekset
- Taikina
- 150 g
- voita
- 1,5 dl
- sokeria
- 1 rkl
- vaniljasokeria
- 2 kpl
- kananmunaa
- 4 kpl
- kananmunan keltuaista
- 2,5 dl
- vennäjauhoja
- 1 dl
- perunajauhoja
- 2 tl
- leivinjauhetta
- Täyte
- 200 g
- tyrniä (pakaste)
- 1 rkl
- perunajauhoja
- Marenki
- 4 kpl
- kananmunan valkuaista
- 2 dl
- sokeria
Tee näin:
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri.
- Erottele neljästä kananmunasta valkuaiset ja keltuaiset. Lisää voi-sokeriseokseen neljä keltuaista ja kaksi kokonaista kananmunaa yksitellen samalla huolellisesti vatkaten.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan.
- Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele päälle perunajauhoissa pyöritellyt tyrnit.
- Paista piirakkaa 200 asteessa 15 minuuttia.
- Valmista marenki vaahdottamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
- Levitä marenki kuuman piirakan päälle ja paista vielä 15 minuuttia 175 asteessa.