Perinneruokaa prkl -kirja

Raikasta twistiä perinneruokiin!

Klassikkoreseptien uusi ilme – Perinneruokaa prkl tarttuu tuttuihin ruokiin reippaalla otteella.

Kirja sukeltaa perinteisen suomalaisen keittiön maailmaan konstailematta ilman ennakkoluuloja. Hyvät maut yhdistetään rohkeasti moderniin muotoon. Perinteisiä reseptejä höystetään yllättävilläkin valinnoilla, kun Suomen luonnon antimet kohtaavat villit innovaatiot. Kirja hemmottelee herkkusuita punajuurikukolla, muffinssipellillä valmistettavilla pikakaalikääryleillä, ruissuklaakakulla sekä kymmenillä muilla makuhermoja kutkuttavilla resepteillä.

Kirjaa saatavilla mm. Prismoista, Suomalaisesta, Akateemisesta ja Adlibriksestä.

Mistä kaikki alkoi?

Olipa kerran vapaa viikonloppu ja puolihuolimaton kommentti ”pitäiskö noista omenoista tehdä jotain?”. Pienen pohdiskelun jälkeen ajatus omenapiirakasta oli jo laukannut ruisleipään, saaristolaisleipään ja muutamaan muuhun ruokaan.

Suomalaiset perinneruoat ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Opettelin valmistamaan niitä mahdollisimman alkuperäisillä resepteillä, ja ystäväni Antti kirjoitti tekemiseni blogiin. Jossain vaiheessa aloin kokeilla perinneruoissa uusia makuyhdistelmiä ja kehitellä niistä täysin uudenlaisia versioita. Enää ei tarvittu muuta kuin eräällä automatkalla heitetty letkautus ”perinneruokaa prkl!”. Se oli lähtölaukaus uudelle ruokablogille, jossa rajana on ollut vain mielikuvitus.

Samaan aikaan blogin kirjoittamisen kanssa opiskelin kokiksi. Ammattiopinnot tarjosivat lisätietoa erilaisista valmistustavoista, ja ne antoivat myös eväitä toimivien reseptien suunnitteluun. Tähän kirjaan olenkin koonnut reseptejä, jotka onnistuvat jokaiselta kotikokilta.
Perinneruoista on kautta aikojen tehty erilaisia muunnelmia. Halusin kuitenkin pistää vielä paremmaksi ja valmistaa suosikkireseptejäni kokeellisilla tavoilla. Minulla oli hyvät perustiedot perinneruokien valmistuksesta, joten nyt oli aika heittäytyä villiksi ja pitää hauskaa.

Monet Perinneruokaa prkl -blogissani julkaistut reseptit ovat saavuttaneet suuren suosion, niihin lukeutuvat muun muassa porkkanakakkukääretorttu, muffinipellillä valmistettavat pikakaalikääryleet ja pataruisleipä. Mielenkiinnolla odotan, millaisia reaktioita tämän kirjan reseptit herättävät.

Suomen luonto ja sen antimet ovat minulle rakkaita, ja ne ovat minulle ehtymätön inspiraation lähde. Olen kasvanut maaseudulla ja jo lapsena opin keräämään raaka-aineet luonnosta. Taito on edelleen tallella: villiyritit, sienet ja marjat kerään edelleenkin lapsuuteni tutuista maisemista.

Perinneruokien valmistustaidon ja rakkauden niihin olen perinyt äidiltäni ja mummoiltani. Kun palaan mummon luota takaisin Helsinkiin, minulla on takapenkki täynnä hillopurkkeja ja käsinkirjoitettuja reseptejä ja korvissani kaikuu äidin tokaisu: ”Löysin sulle taas hyviä reseptejä, niin voit tehdä blogiin, ja ota tästä vielä purkki kurpitsahilloa.” Suuri kiitos kuuluukin äidilleni, joka on lapsuudestani asti saanut kestää kokeilunhaluisia ja tavallisuudesta poikkeavia makuyhdistelmiäni.

Perinneruokaa prkl on kokoelma uudella twistillä varustettuja lapsuusmuistoja. Toivon sinulle nostalgisia ja tunteita herättäviä hetkiä! ’

Mika Rampa