Blogit
Perinneruokaa prkl

Pataruisleivän paluu! Nyt 100% ruista.

Tuo edellinen pataruisleipähän tuntui olevan melko suosittu. Mutta siitä tuli sellainen jatkoajatus Mikalle, että mitäs jos nyt testaisi ihan sitä täysin ruisjauhoille. Ja näinhän hän teki! Eli siis, saanen esitellä: täysrukiinen pataleipä!

Tämä tehdään melkein täysin samalla lailla kuin tuo edellinen pataruisleipä, mutta vehnäjauhot korvataan ruisjauhoilla ja siirapin määrä vähenee. Niin ja kohotusaika nousee. 

Vesi siis 42-asteiseksi ja sinne sekoitetaan hiiva. Siirappi, joka on vähentynyt nyt kahteen lusikalliseen, seuraa perässä. Suola ja ruisjauhot hyppäävät mukaan taikinaan ja se sekoitetaan valmiiksi. Taikina saa kohota nyt pidemmän aikaa, eli vähintään 12 tuntia. Kelmu tiiviisti kulhon päälle ja kulho johonkin lämpimään nurkkaan omaan rauhaansa. 

Kohotuksen jälkeen taikinan päälle ripotellaan hyvin jauhoja ja vähän pyöritellään. Nyt jatkokohotusta ei tehdäkään enää kulhossa, vaan se saa levätä pöydällä jauhopedillä. Ruisjouhoja siis hyvä määrä pöydälle ja taikina siihen päälle. Vedä kelmu taikinan päälle ja anna kohota tunti. 

Sillä aikaa pata laitetaan uuniin ja uuni päälle 250:een asteeseen. Pata saa lämmitä siellä uunin mukana. Kun taikina on valmis, niin pata otetaan uunista ja taikina nostetaan sinne. Pata saa olla siis ainakin 5 minuuttia uunissa vielä sen jälkeen, kun uuni on lämminnyt. Jauhoja ei tarvitse laittaa padan pohjalle, jos niitä on käyttänyt reippaasti tuossa aiemmassa vaiheessa. Käännä uuni nyt 225:een asteeseen ja nosta leipä sinne padassaan. Paista leipää kannen kanssa 30 minuuttia, jonka jälkeen paistoa jatketaan ilman kantta 1 tunti. 

Sittenhän tuo leipä taas kaadetaan pois padastaan. Jätä se jäähtymään omassa rauhassaan pyyhkeen alle. Ja näin. Nyt on siis tehty täysin oikea ruisleipä, jossa vehnäjauhot eivät tulee kuvaan ollenkaan mukaan. Toivottavasti tämä maistuu myös. 🙂 Mikäs pataleipä tehdään seuraavaksi? Ei vaan, ehkä nämä saavat nyt riittää hetkeksi. 

100% pataruisleipä

Ainekset

3,5 dl
vettä
1 tl
kuivahiivaa
2 tl
siirappia
2 tl
suolaa
7 dl
ruisjauhoja
Muut ainesosat

Tee näin:

 

Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen. 

Mittaa siirappi veteen ja ripottele suola mukaan. Lisää ruisjauhot. Sekoita taikina valmiiksi, mutta älä vaivaa. 

Laita taikinakulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia. 

Ota taikinakulho esiin kohotuksen jälkeen. Ripottele päälle vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri sen kummemmin vaivaamatta. Käytä kuitenkin reippaasti ruisjauhoja kokoajan. Ripottele lopuksi kerros jauhoja pöydälle ja jätä taikina pöydälle kohoamaan. Laita toki kelmu taikinan päälle. 

Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 250:een asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on kohonnut ja pata kuumentunut. 

Laske uunin lämpö 225:een asteeseen. Kaada taikina pataan ja pistä kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista tämän jälkeen vielä 1 tunti. 

Kumoa leipä pois padasta ja peitä kevyesti liinalla. Anna jäähtyä omassa rauhassa.

 

Kommentit (10)

 1. Perinneruokaa Prkl

  Moi! Paras tähän on ihan valurautapata, koska se tarvitsee kuumentaa ensin uunissa, jolloin syntyy rapea pinta leipään. Kansi tekee myös oman osansa rapean pinnan syntymiseen. Mulla oli tuossa käytössä noin 20 cm halkaisijaltaan oleva pata.

 2. kettu

  Tein ohjeen mukaan ruisleipää mutta siitä tuli niin kovakuorista että leipäveitsi ei leikannu mikä meni mulla pieleen

 3. Tuikku_K

  Kokeilin nyt toista kertaa, viimeksi tuli ihan kivikova ja mureni (ehkä liikaa jauhoja.. ?). Nyt jätin vähän jauhoista pois , ovat parhaillaan kohoamassa, katsotaan mitä tulee tällä kertaa. Ja mainittakoon vielä tähän että valurautapadassa paistuu meillä leivät.

 4. Pike4

  Taikina on tekeytymässä. Voiko sen paistaa savivuoassa eli sellaisessa, jota pitää liottaa ennen käyttöä?

 5. Aino

  Mitenhän tälläinen pataleipä onnistuisi leivinuunissa? Olisikohan lämpötilat samaa luokkaa edelleen?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *