Blogit
Perinneruokaa prkl

Paluu vuoteen 1917

Huomenna, kun olemme jälleen vuoden lähempänä satavuotista itsenäisyyttä, on ehkä hyvä katsella vähän taaksepäin. Etenkin, kun kokki onnistui aiemmin tänä vuonna hankkimaan keittokirjan sota-ajalta. Painovuosi on 1917 ja kirjan nimihän on myös siis Sota-ajan keittokirja. Se on tehty auttamaan ruuanlaittoa aikana, jolloin aineksia ei ole ollut niin runsaasti tarjolla.

Keittokirjan esipuhe alkaa seuraavasti: ”Keittokirjan kirjoittaminen nykyisenä aikana on vaikeanlainen tehtävä. Tänä päivänä saatavat elintarpeet ovat lopussa kenties huomenna tahi viikon perästä. Voi kuitenkin sattua, että sitä tavaraa taas jonkun ajan kuluttua ilmestyy kauppaan tahi että aineita, mitkä jollakin paikkakunnalla puuttuu, muualla on saatavissa y. m. s.”

Toinen mahtava kohta löytyy esipuheen lopusta, joka menee näin: ”Tulevaisuus osoittakoon, missä määrin kirjanen on kyennyt vastaamaan toimituksen tarkoitusta. Se luovutetaan perheenemännille siinä hartaassa toivossa, että se voisi huojentaa edes joidenkin huolia sinä kovana koettelemuksen aikana, jota kohti maamme lähimmässä tulevaisuudessa käy.”

Ajat ovat toki muuttuneet paljon näistä. Toivottavasti kuitenkin kirjan resepteistä on ollut paljon hyötyä vaikeina aikoina, vuosilukuihin katsomatta. Myönnettäköön, että kaikki kirjan ruuat eivät välttämättä makuhermoja helli hirveästi. Näin kävi muun muassa kokeilemiemme sillipyöryköiden kanssa. Mikäli mieli tekee näitä kokeilla, resepti löytyy sellaisenaan yllä olevasta kuvasta. Suolainen silli oli vähän turhan eksoottinen maku pyöryköissä ainakin molempien bloggaajien mielestä, mutta varmasti näistäkin joku tykkää.

Muistetaan siis huomenna juhlistaa sitä lopputulosta, joka tuolloin on aikaan saatu. Itsenäisyyteen tänä päivänä kuuluu monta asiaa, joista liki sata vuotta sitten jouduttiin huomattavasti tinkimään. Monipuolinen ruoka on varmasti yksi näistä asioista, joten nautitaan siis siitä huomenna myös. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *