Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Pääsiäismenu luomumunista

Suunnittelin herkullisen pääsiäismenun, jossa käytin jokaisessa ruokalajissa luomumunia. Alkupalaksi rapsakat parsaleivät, joiden päällä vielä sisältä löysä uppomuna. Pääruuaksi ”vanhan ajan” lihamurekkeet, joiden sisään on piilotettu kananmuna. Jälkiruuaksi vastustamatonta siideri-sabayonia raikkaalla mangolla.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Siipikarjaliitto 

Pääsiäinen on jo ensi viikolla ja pian pitäisi lyödä lukkoon, mitä ruokia pääsiäispöydässä nähdään. Omassa menuehdotuksessani käytin jokaisessa reseptissä kananmunia tarkemmin ottaen luomukananmunia.

Siirryin muutamia vuosia sitten täysin luomumuniin, sillä mielestäni niiden maku ja käyttöominaisuudet ovat paremmat kuin tavallisten kananmunien. Leivonnaisista tulee aina kauniin värisiä, koska luomumunien keltuaisten väri on kauniin kirkkaan keltainen, sillä kanoille syötetään vain luomurehua. Lisäksi kanat saavat myös karkearehua, esimerkiksi heinää, ruohoa tai juureksia.

Kanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät kesäkaudella sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta.

Luomumunat on merkitty tuotantotapanumerolla 0, joka on ensimmäinen numero munan kyljessä olevassa tuottajakoodissa.

Monipuolista ravintoa

  • Valkuainen sisältää hyvälaatuista proteiinia, B-ryhmän vitamiineja kuten riboflaviini ja kivennäisaineita.
  • Keltuainen sisältää myös hyvälaatuista proteiinia, mutta myös rasvaa ja kolesterolia. A, D, E ja K-vitamiineja, B-ryhmän vitamiineja kuten B12, riboflaviini ja foolihappo. Kivennäisaineta kuten jodi, seleeni ja rauta.
  • Kananmuna sisältää runsaasti kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja
  • Hyvä koliinin lähde (koliinia tarvitaan sikiön hermoston kehittymiseen, aikuisella todennäköisesti auttaa muistin säilymisessä)
  • Keltuaisen väriaineessa on luteiinia, joka mm. ehkäisee kaihia ja silmänpohjan rappeutumista

Parsaleipä uppomunalla

Herkullista parsaa rapeaksi paahdetulla leivällä. Sisältä löysä uppomuna viimeistelee leivän ja toimii samalla kastikkeena. Raasta päälle vielä parmesanjuustoa ja herkullinen alkupalaleipä on valmis.

Uppomunien valmistus on yllättävän yksikertaista, kunhan siinä oppii muutaman pienin niksin. Tärkeintä on, ettei vesi kiehu voimakkaasti vaan lempeästi poreillen. Sitten tehdään kauhalla voimakas pyörre kattilaan ja annetaan hieman tasaantua. Valmiiksi kulhoon rikottu kananmuna kaadetaan veteen mahdollisimman läheltä veden pintaa, jotta se pysyy nätisti kasassa. 3-4 minuutin kuluttua uppomuna on valmis nostettavaksi reikäkauhalla leikkuulaudalle, ylimääräiset valkuaisnauhat voi siistiä veitsellä, mikäli haluaa kauniin tasaisen lopputuloksen.

Munilla täytetyt lihamurekkeet

Vanhanajan lihamurekkeen sisällä on kananmunia. Tee murekkeista valmiita annoksia ja kääri pintaan pekonia. Mureke maistuu parhaalta valkokastikkeen kanssa, jossa mausteena tuoreita yrttejä.

Tämä versio on kuin vanhanajan lihamureke, sillä sen sisällä on kokonainen kananmuna. Pienien lihamurekkeiden etuna on se, että kypsymisaika on melko lyhyt, jolloin kananmuna ei pääse kypsymään liikaa. Nämä mehukkaat pikkumurekkeet olivat menestys ja ne katosivatkin hetkessä pöydästä.

Siideri-sabayon mangolla

Sabayonin valmistus onnistuu myös siideristä. Se maistuu taivaalliselle sitruunassa marinoidun mangon kanssa. Koristele tarjoiluastioiden reunat sulatetulla suklaalla ja viimeistele annokset suklaamunilla.

Sabayonin valmistus on myös kaikessa yksinkertaisuudessaan helppoa, sillä siihen tarvitaan vain vesihaude ja kolme raaka-ainetta. Hankalin vaihe on ehkä arvioida vaahdon kypsyyttä, sillä liikaa sitä kypsentämällä se juoksettuu helposti. Tarkkana kannattaa olla myös siinä, ettei metallikulhon pohja kosketa kattilassa poreilevan veden pintaa, silloin sabayon voi kuumentua liian nopeasti. 

Parsaleipä uppomunalla

Ainekset

4 kpl
maalaisleipäviipaletta
1 rkl
oliiviiöljyä
1 kpl
valkosipulin kynsi
1 kpl
nippu tuoretta parsaa
uppomunat
1 l
vettä
1/2 dl
väkiviinaetikkaa
4 kpl
kananmunaa
1/2 tl
suolaa
Lisäksi
2 rkl
parmesanjuustoa
1/4 tl
suolaa
1/4 tl
mustapippuria
Muut ainesosat

Tee näin:

Mittaa vesi, etikka sekä suola kattilaan ja laita levy päälle.

Viipaloi sillä välin leipä ja paista sitä pannulla oliiviöljyssä miedolla lämmöllä. Hiero lopuksi leipien pintaan halutessasi valkosipulia. Nosta leivät sivuun odottamaan.

Kuori parsat ja leikkaa kuiva tyvi pois. Paista kevyesti öljyssä kuumalla pannulla. Nosta parsat leipien päälle.

Valmista uppomunat. Riko kananmuna kuppiin. Pyöräytä vettä kauhalla niin, että siihen syntyy pyörre. Kaada kananmuna pyörteen keskelle läheltä pintaa. Keitä noin 3-5 minuuttia. Nosta pois reikäkauhalla ja valuta hyvin.

Nosta uppomuna parsojen päälle ja lisää parmesanraaste. Mausta suolalla ja pippurilla.

 

Munilla täytetyt lihamurekkeet

Ainekset

4 kpl
kananmunia (luomu)
300 g
pekonia
Mureke
400 g
naudan paistijauhelihaa
1 kpl
kananmuna (luomu)
2 kpl
valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl
suolaa
1/2 tl
mustapippuria
valkokastike
5 dl
kevytmaitoa
4 rkl
vehnäjauhoja
1/2 tl
suolaa
1 rkl
voita
2 rkl
basilikaa
2 rkl
ruohosipulia
Muut ainesosat

Tee näin:

Keitä kananmunat lisäämällä ne kylmään veteen, kun vesi alkaa kiehua, keitä noin 6 minuuttia. Nosta kananmunat kylmään veteen ja kuori ne täysin jäähtyneinä.

Valmista murekemassa sekoittamalla paistijauheliha, kananmuna, murskatut valkosipulin kynnet. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurirouheella.

Jaa murekemassa 4 osaan ja teen niistä ohuet pihvit. Nosta jokaisen päälle yksi kananmuna ja taitele mureke tiiviisti kananmunan päälle. Lisää lopuksi noin 4-5 viipaletta pekonia murekepallojen päälle. Paista uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Valmista valkokastike sekoittamalla vehnäjauhot kylmään maitoon. Anna kiehua koko ajan sekoittaen muutaman minuutti. Mausta suolalla ja nokareella voita. Lisää lopuksi hienonnetut yrtit, mutta älä keitä enää.

Tarjoile lihamurekkeet kastikkeen ja esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Siideri-sabayon mangolla

Ainekset

4 kpl
kananmunan keltuaista (luomu)
100 g
sokeria
1 dl
kuivaa omenasiideriä
Lisäksi
50 g
tummaa suklaata
1 kpl
mango
1 rkl
sitruunamehua
4 kpl
suklaamunia (pieniä)
Muut ainesosat

Tee näin:

Laita kattilaan vettä ja anna sen kiehua kevyesti poreillen.

Ota teräskulho ja erottele sinne keltuaiset. Lisää sokeri ja vispaa kevyesti. Mittaa joukkoon siideri ja nosta kulho vesihauteen päälle.

Vispaa koko ajan, kun sabayon alkaa saostua ja on kuohkeaa, nosta kulho kylmään vesihauteeseen.

Kuori ja kuutioi mango ja lisää päälle sitruunamehua.

Koristele tarjoiluastioiden reunat sulatetulla suklaalla (sulata suklaa esim. mikrossa 350w 30 sekuntia kerrallaan). Lisää astioihin pohjalle mangokuutiota ja kaada päälle jäähtynyt sabayon.

Koristele halutessasi pienillä suklaamunilla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *