Paahdettu “kesäkeitto” maitokastikkeella
Kesäkeiton uusi muoto! Kasvikset paahdetaan uunissa ja niiden kanssa tarjoillaan herkullista valkokastiketta.
Yksi kesän suosituimmista resepteistä on varmasti kermainen kesäkeitto! Paahdettuna kaikki on kuitenkin aina astetta parempaa, joten mikseipä myös kesäkeittokin. Tämä ei kuitenkaan ole keitto, mutta erittäin hyvää siitä tuli – oikeastaan se on paljon parempaa, kuin se kaikkien tuntema kesäkeitto. Kaverinikin yllättyi miten hyvää siitä lopulta tuli, sillä kesäkeitto ei ole koskaan ollut hänen mieleensä.
Kaikki kasvikset pilkotaan uunipellille herneitä lukuunottamatta. Päälle lorautetaan voisulaa, suolaa ja mustapippuria. Kasviksia paahdetaan 250-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Kasvikset pysävät mukavan napakkoina paahtamisen ansiosta. Sillä välin kun kasvikset paahtuvat on aikaa valmistaa niiden kanssa tarjottava valkokastike, se ajaa siis itse keiton liemen roolia. Perinteiseen tapaan valmistettu valkokastike maustetaan lopuksi valkopippurilla, joka antaa mukavan lisän. Paahtamisen loppumetreillä pellille lisätään herneet, niiden ei tarvitse kypsyä oikeastaan lainkaan, joten ne voisi lisätä myös ihan valmiin tuotoksen päälle.
Tähän reseptiin palaan varmasti uudelleen – sillä tämä on mielestäni se paras “kesäkeitto”.
Paahdettu "kesäkeitto" valkokastikkeella
Ainekset (6 annosta)
- 500 g
- varhaisperunaa
- 3-4 kpl
- porkkanaa
- 1 kpl
- kukkakaali
- 150 g
- retiisejä
- 3 kpl
- kesäsipulia
- 1 dl
- herneitä
- 50 g
- voita
- 1 tl
- suolaa
- 1 tl
- mustapippuria
- persiljaa
- Valkokastike
- 5 dl
- kevytmaitoa
- 50 g
- voita
- 3 rkl
- vehnäjauhoja
- 1 tl
- suolaa
- 1 tl
- sokeria
- 1/2 tl
- valkopippuria
Tee näin:
Pese perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa noin 1 cm paloiksi. Revi kukkakaali pieniksi nupuiksi. Halkaise kesäsipulit ja retiisit puoliksi.
Nosta kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Sulata päälle voi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Sekoita kasviksia hieman ja paahda 250-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Lisää herneet paahtamisen loppuvaiheessa ja jatka paahtamista vielä 1-2 minuuttia.
Valmista valkokastike sulattamalla kattilassa voi. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja anna kiehua hieman, mutta älä ruskista. Lisää joukkoon maito koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen poreilla muutama minuutti, mutta varo pohjaan palamista. Mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla.
Koristele kasvikset persiljalla ja tarjoa niiden kanssa valkokastiketta.