Omenapommi on mehukas ja nopea herkku

Suomalaisia omenia on kaupassa mukavasti tarjolla (ja varmaan löytynee vielä kotipuutarhoistakin), niin niistä olisi nyt kiva tehdä jotakin. Ja Mikallahan oli tähän oikein kunnon idea. Omenapomi räjäyttää todellakin pankin mehukkuudellaan. Ajatuksena oli siis tehdä eräänlainen uuniomena, mutta siihen päälle tulee taikinakuori. Kaiken kruunaa tietysti kanelinen maku, joka sopii täydellisesti omenan kanssa. 

Vähän vastaavanlaisia omena ”dumplings” -tyylisiä herkkuja löytyykin netistä, mutta niissä omenat saavat vielä jonkun liemen seurakseen milloin mistäkin tehtynä. Sitähän se ei tarvitse varmastikaan, sillä omenasta löytyy mehukkuutta ihan ilmankin. 

Mutta taas tuumasta toimeen. Tässä tarvitaan croisanttitaikinaa ja sitä ei varmaan kovinkaan moni jaksa tehdä itse… joten kaupasta löytyvä purkki auttaa tässä tapauksessa asiaa kummasti. Ja siinä on taikinaa sopivasti kuudelle omenalle. Nopeaa, helppoa ja kätevää. Niin ja omenat eivät saa olla mitään massiivisia palleroita. Mieluiten juuri tuollainen pienehkö kotimainen omena siis tätä varten. Mutta ennen kuin kuoritaan omenat, niin tehdäänpä täyte valmiiksi. 

Täytteeseen tulee kaurahiutaleita, sulatettua voita, sokeria ja kanelia. Niistä sekoitetaan kiva mössö niin, että ensin kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli sekoavat keskenään ja sitten lisätään voi. Ja sitten palataan omenoiden pariin. Kuori omenat ja ota niidet kodat pois. Keskeltä saa kairata nyt luvan kanssa hieman enemmän, jotta täytteelle on hyvin tilaa. 

Ota croisanttitaikina purkista ulos. Siinä on valmiina katkoviivat, joten taikinan jakaminen kolmikulmaisiin muotoihin on helppo projekti. Aseta omena taikinakolmion leveään päätyyn ja täytä se täytteellä. Sitten taitetaan leveän päädyn reunat omenan päälle ja pyöräytetään kapeampi pääty kokonaan omenan ympäri. Näin kärki jää päällimmäiseksi, kunhan taikinaa vaan venyttää tarpeeksi. Painele avoimet reunat kiinni tiiviisti. 

Voitele omenapommit kananmunalla ja ripottele niiden päälle sokeria ja kanelia.  Nakkaa pallerot vielä muffinssivuokiin. Näin ne ovat valmiita uuniin. Uuni kuumennetaan 200:aan asteeseen ja omenapommit paistuvat siellä n. 20 minuuttia. Mikäli ne alkavat kärvähtää pinnasta, laita foliota omenoiden päälle, jolloin ne eivät tummu niin helposti. 

Valmiit omenapommit ovat todella herkullisia ja mehukkaita. Ihan heti niitä ei kannata tosin syödä, sillä omenat tietysti ovat todella kuumia. Mutta hieman viilennettyään tämä on aivan mahtavaa. Ja nämä todellakin ovat tosi helppoja ja kohtalaisen nopeitakin tehdä. Seuraksi sopii vaniljajäätelö tai vaniljakastike, mutta eivätpä nämä oikeastaan tarvitse edes mitään seuraksi. Nyt siis nauttimaan omenasadosta ja heti. 

Omenapommi

Ainekset

6 kpl
omenaa (suomalainen) (pieniä)
240 g
croissanttaikinaa (Danerolles)
Täyte
1 dl
kaurahiutaleita
50 g
voita (sulana)
0,5 dl
sokeria
1 tl
kanelia
Koristelu
1 kpl
kananmuna (voiteluun)
0
sokeria
0
kanelia
Muut ainesosat

Tee näin:

Sekoita kaurahiutaleista, kanelista, sokerista ja sulasta voista täyte omenille. 

Kuori omenat ja poista kodat. 

Ota taikina ja leikkaa se kolmioiksi. Aseta omena taikinakolmion leveään päätyyn. Täytä omena täytteellä. Taita leveän päädyn reunat omenan päälle ja pyöräytä kapeampi pääty kokonaan omenan ympäri, jolloin kärki jää päällimmäiseksi. Painele avoimet reunat kiinni tiiviisti. 

Voitele taikina kananmunalla  ja ripottele päälle kanelia ja sokeria. 

Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Peitä omenapommit foliolla, mikäli ne alkavat tummua. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *