Nyhtöpuustit porkkana-juustotäytteellä
Mehukkaat nyhtöpuustit täytetään porkkana- ja juustoraasteella. Repäise pala ja nauti sellaisenaan esimerkiksi keiton kanssa.
Nämä nyhtöpuustit sopivat loistavasti esimerkiksi keiton kanssa, mutta maistuvat sellaisenaankin. Parhaimmillaan ne ovat höyryävinä heti uunista tultuaan.
Aina ei onnistu ensimmäisellä kerralla, kuten kävi myös näiden porkkanapuustien kanssa. Ensimmäinen yritys oli melkeimpä syömäkelvotonta. Onneksi virheistä oppii ja toisella kierroksella lopputulos oli mielestäni täydellinen. Tämä menee suosikkiresepteihini varmasti!
Nyhtöpuustien valmistus lähtee käyntiin herättelemällä kuivahiiva henkiin löysässä taikinassa. Tällä tavalla saa varmasti kuohkeat sämpylät varsinkin kun mukana on paljon muita kosteita aineksia. Hiivan herättyä taikinan joukkoon lisätään loput ainekset ja taas kohotetaan hetki. Taikinasta leivotaan jauhojen avulla neliskulmainen levy. Apuna voi käyttää myös kaulinta, niin lopputulos on tasaisempi. Päälle raastetaan loput porkkanat ja juusto. Lisäsin vielä hieman timjamin lehtiä, jotka sopivat loistavasti porkkanan kanssa.
Sitten taikina rullalle ja pienimmiksi paloiksi, kun palat on aseteltu leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, niin kohotetaan vielä hetki. Vaikka nyhtösämpylät ovat hieman aikaa vievät valmistaa, niin lopputulos on kuitenkin sen arvoinen. Kohonneet sämpylät voidellaan lopuksi kananmunalla ja päälle voi halutessaan lisätä vaikkapa auringonkukan siemeniä.
Nyhtöpuustit porkkana-juustotäytteellä
Ainekset
- 2 1/2 dl
- vettä
- 11 g
- kuivahiivaa (1 pussi)
- 1 rkl
- hunajaa
- 6 dl
- vehnäjauhoja
- 2 kpl
- porkkanaa
- 1 1/2 tl
- suolaa
- 1/2 dl
- öljyä
- täyte
- 2 kpl
- porkkanaa
- 150 g
- juustoraastetta
- 5 kpl
- timjamin oksaa
- Päälle
- 1 kpl
- kananmuna (voiteluun)
- 2 rkl
- auringonkukansiemeniä
- Muut ainesosat
Tee näin:
Valmista taikina sekoittamalla keskenään 42 asteinen vesi ja kuivahiiva. Lisää joukkoon hunaja ja puolet jauhoista. Anna hiivan herätä noin 30 minuuttia leivinliinan alla.
Raasta porkkanat raasteeksi ja lisää taikinaan. Lisää suola, öljy ja loput jauhoista. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia leivinliinan alla.
Levitä jauhoja leivinalustalle ja painele taikina jauhojen avulla noin 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi.
Raasta päälle porkkanat ja lisää juustoraaste. Revi päälle vielä hieman timjamin lehtiä.
Rullaa taikina ja jaa se noin 15 osaan. Levitä uunivuokaan levinpaperi ja nosta puustit riveihin. Anna kohota noin 30 minuuttia leivinliinan alla.
Voitele nyhtöpuustien pinta kananmunalla ja ripottele päälle esimerkiksi auringonkukansiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.