Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Näin teet parhaan perunamuusin x 8!

Perunamuusi on helppo lisäke ruoalle, mutta sen ei tarvitse olla kuitenkaan tylsä. Kokosin kahdeksan vinkkiä perunamuusin maustamiseen. Katso myös paras perunamuusin ohje, joka syntyy paahtamalla.

Perunamuusi on aina hyvää ja sen tekemiseen on varmasti niin monta ohjetta kuin kokkiakin. Eri tilanteisiin kannattaa kuitenkin valita sille sopivin perunamuusi sen mukaan, joka toimii pääruoan kanssa parhaiten. Välillä perunamuusiin sopii silkkisen pehmeä rakenne ja välillä muusissa saa on reilusti sattumia. Minä pidän enemmän siitä, että muusissa on rakennetta. Parhaat muusit syntyvät puikulasta ja rosamundasta, eikä näillä lajikkeilla perunamuusi voi mennä pieleen.

Perunoiden alkaessa rikkoutua keitinveteen ovat ne yleensä tarpeeksi kypsiä ja vesi kannattaa kaataa pois heti, jotta perunat eivät imaise itseensä liikaa keitinvettä. Yleensä tykkään käyttää muusaamiseen perunanuijaa, mutta esimerkiksi sähkövatkain on myös ihan hyvä. Mikäli haluaa varmistaa muusin olevan täysin pehmeää, niin kannattaa se painaa siivilän läpi, mutta yleensä tämä ei ole tarpeellista. Muusattujen perunoiden joukkoon lisätään ensin voi ja vasta sitten kuumennettu maito. Kylmää maitoa ei kannata käyttää, sillä se jäähdyttää muusin.

Tässä muutamian vaihtoehtoja, joilla saat lisää makua perunamuusiin. Kaikki vaihtoehdot ovat melko helppoja tehdä ja ne sopivat myös keskenään ydistellen, joten kannattaa kokeilla.

Paahdettu voi

Tämä on niin hyvää, että se sopii mihin tahansa ruokaan, se tekee kaikesta hieman parempaa. Ruskistetun voin valmistus aloitetaan kuumentamalla voita miedolla lämmöllä kattilassa. Kun väri muuttuu kullanruskeaksi ja voi alkaa tuoksua pähkinäiseltä on se valmista. Nosta kattila pois liedeltä, sillä voi palaa hetkessä ruskistumisen jälkeen.

Pekoni

Rapean pekonin saa parhaiten laittamalla siivut jo kylmälle pannulle ja sitten vasta lämmöt päälle. Näin rasva sulaa pikku hiljaa pannun lämmetessä. Nosta pekoniviipaleet talouspaperin päälle valumaan ja hienonna sitten pieniksi kuutioiksi ja lisää lopuksi perunamuusin joukkoon.

Yrtit ja sitruuna

Basilika, tilli ja ruohosipuli sopivat mainiosti perunamuusin maustamiseen. Joukkoon puristaa vielä hieman sitruunamehua ja miksei raastettua sitruunankuortakin, niin lopputuloksesta tulee raikas ja se sopii lisäkkeeksi erityisesti kalaruoille.

Pähkinät

Pähkinäistä makua perunamuusiin saa myös ilman ruskistettua voita. Erilaisilla pähkinöillä perunamuusiin saa mukavan suussa rouskuvan rakenteen. Hienonnetut pähkinät lisätään perunamuusin joukkoon lopuksi.

Juurekset

Monet juurekset sopivat perunamuusin joukkoon tuomaan väriä ja makua. Porkkana on varmasti näistä se klassisin vaihtoehto ja sen voi laittaa samaan aikaan kiehumaan perunoiden kanssa. Joukkoon voi kokeilla myös bataattia tai palsternakkaa.

Pinaatti

Pinaattinen perunamuusi on kaunis lisäke. Baby pinaattia ei tarvitse keittää, vaan sen voi sekoittaa hienonnettuna suoraan kuuman perunamuusin joukkoon. Vanhemmat pinaatit on hyvä ryöpätä niiden sisältämien nitraattien takia.

Parmesan

Runsas ja täyteteläinen perunamuusi syntyy raastamalla sen joukkoon reilusti parmesanjuustoa. Herkullinen yhdistelmä paahdetun voin kanssa.

Pestot

Kaupan valmiilla pestoilla maustat perunamuusin helposti. Pestoa käytettäessä kannattaa jättää muut rasvat muusista kokonaan pois, sillä pesto sisältää reilusti öljyä.

Uunissa paahdetuista perunalohkoista syntyy todellinen herkkumuusi. Lisäsin joukkoon myös ruskitettua voita, joka sopii tähän kuin nakutettu. Pinnalle hieman hienonnettuja pekaanipähkinöitä ja tuoretta yrttiä – paras perunamuusi on tässä ja siinä on juuri sopivasti rakennetta ja täyteläistä makua.

Paahdettu perunamuusi

Ainekset
( 5 Annosta )

1 kg
jauhoista perunaa (rosamunda tai puikula)
2 rkl
oliiviöljyä
25 g
voita
2-3 dl
maitoa
1 tl
suolaa
1 h 00 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

Kuori perunat ja pilko ne muutamaan osaan. Kaada perunat uunivuokaan ja lisää päälle oliiviöljy. Pyörittele perunoita öljyssä. Paahda perunoita 200-asteisessa uunissa noin 45 minuttia.

Kuumenna voita kattilassa miedolla lämmöllä kunnes se alkaa tummumaan. Varo polttamasta voita.

Kaada perunat kuhoon ja murskaa niiden rakenne perunanuijalla. Lisää joukkoon ruskisettu voi ja lämmitetty maito. Mausta suolalla. Koristele halutessasi hienonnetuilla pekaanipähkinöillä ja yrteillä.

Kommentit (5)

  1. Vaula Tkalcan

    Perunamuhennoksen voi tehdä sähkövatkaimella, mutta silloin ei pidä hämmästyä, jos tulos on liisteriä.

    • perinneruokaa prkl

      Joo, se voi mennä helposti liisteriksi. Kunhan sekoittaa vain vähän, niin ei pitäisi mennä. Mitä jauhoisempi lajike, niin sitä enemmän sitä voi vatkata. 🙂

  2. Cousin49

    Sähkövatkaimella liisterivaara on todellinen, pottulajikekin vaikuttaa asiaan. Näyttävyyttä muusiin saa käyttämällä sekä valkoista että sinistä (esim. Blue Congo tai Violet Queen) perunaa. Tee muusit erikseen ja sekoita vasta valmiina vaikka pyörteeksi.

    • perinneruokaa prkl

      Oho! Tämä kuulostaa todella hauskalta idealta! Pitää kokeilla joskus 🙂

  3. Cousin49

    Ja jos on vähän fiinimmät bileet ja tarjolle suunnitteilla vaikka kuhaa Walewska tms. ja jostain laatikon perukoilta löytyy pursotinpussi – tai tee itse leivinpaperista – niin tulee väriä siihenkin annokseen eri värisillä potturuusukkeilla. Sheperd’s Pien kirjavan muusikannen voi taiteilla mieleisekseen ja mitä sinne alle laittaa onkin sitten jo oma lukunsa… 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *