Blogit
Perinneruokaa prkl

Mummun klassinen munakastike

Meinasinpa sanoa, että nyt on vuorossa jotain ”suolaista”, kun makeita juttuja on tullut niin paljon jo, että sokerikiintiö on täynnä. Mutta makeita leivoksia jne. ei ole koskaan liikaa. Siitä huolimatta nyt vuorossa on jotain aivan muuta. Itselle uusi tuttavuus, mitä Mika ihmetteli taas vaikka kuinka kauan. ”Miten sä et ole voinut munakastiketta koskaan syönyt? Paras kastike ikinä.” No, katsotaan mitä mieltä olen hetken päästä. Klassikko on kuitenkin kai kyseessä, joten kai sitä sitten jonkinlaisessa laatikossa ollaan asuttu koko ikä. 

Kastike sopii kuitenkin mitä parhaimmiten uusien perunoiden kanssa, joten nyt alkaa olla aika tehdä tätä. Joten siis… kokkaus alkaa N. Y. T. Nyt! Ensimmäiseksi keitetään 3 kananmunaa. Ne saavat kypsyä kiehuvassa vedessä 12 minuuttia. Kun ne ovat valmiita, niin kylmään veteen vaan ja sen jälkeen ne kuoritaan ja pistetään munaleikkurin läpi.

Sitten nakataan kuuman kattilan pohjalle 50 g voita. Sen sekaan laitetaan 3 rkl vehnäjauhoja. Nyt ei olla kuitenkaan tekemässä ruskeaa kastiketta, joten älä ruskista jauhoja. Anna jauhojen sulautua voin kanssa yhteen ja vähän kuplia, mutta ei ruskistua.  Seuraavaksi seuraan liittyy 5 dl maitoa. Sekoittele kastike tasaiseksi ja mausta suolalla. Tämän jälkeen lisätään kananmunat mukaan kastikkeeseen ja leikellään vähän tilliäkin kaveriksi. Siinä alkaa kastike ollakin sitten jo valmis. Tilli ei ole pakollinen tietenkään, joten sen voi jättää pois. 

Kastike menee todella hyvin juurikin uusien perunoiden kanssa eikä tarvitse sen kummempia juttuja kaverikseen. Kuulemma sopii myös erittäin hyvin kalan kanssa. Nyt kun tätäkin ihmettä on tullut maistettua, niin voi sen todeta varsin mainioksi todeta. En nyt ihan parhaaksi kastikkeeksi ikinä menisi tituleeraamaan, mutta maistuu toki muullostenkin. Nyt siis munakastiketta tekemään sielläkin, eikös?

Mummun munakastike

Ainekset

3 kpl
kananmunaa
50 g
voita
3 rkl
vehnäjauhoja
5 dl
maitoa
1 tl
suolaa
0
tilliä
Muut ainesosat

Tee näin:

Keitä 3 kananmunaa kypsiksi. N. 12 minuuttia on sopiva. Kuori ja käytä munaleikkurin läpi. 

Kuumenna kattilassa voi. Lisää jauhot ja anna niiden juuri kuplia, mutta älä ruskista. 

Kaada sekaan maito ja sekoita kastike tasaiseksi. Mausta suolalla. 

Kaada joukkoon munat ja leikkele myös tilliä sekaan, mikäli haluat. 

 

Kommentit (2)

  1. Vierailija

    Munakastike oli lapsuuteni suosikkiruoka . Äiti laittoi usein kalan kanssa ja kalaa oli aika usein koska isä kalasteli. 70-luvun jälkeen en ole tätä herkkua saanut, mutta nytpä kokeilen.

  2. nam..

    Ai,ai..lapsuuteni herkku ja edelleenkin teen,laitan ruohosipulia heti kun ekat maasta pilkitävät..

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *