Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Maistuvassa omena-puolukkakääretortussa on myös omenapiirakan piirteitä

Hävikkiviikosta oli eilen vähän puhetta ja siinä yhteydessä tuli lupailtua, että tämän päivän postaus tehdään sillä periaatteella, että kaikki ainekset löytyvät valmiiksi keittiöstä. Hävikkiviikkohan siis alkaa huomenna, joten suosittelemme lämpimästi tonkimaan jääkaapin sisällön perin pohjin ja käyttämään kaiken sieltä mahdollisimman hyvin. Ja tästähän se lähtee.  Aika pitkälti kyseessä on ihan ns. perusaineita ja pari juttua ovat kohtalaisen ajankohtaisia, joten… Ei ole mahdotonta, etteikö muistakin keittiöstä (ja pihapiiristä) löytyisi nämä ainekset. 

Jauhoja, voita ja kananmunia löytyy oikeastaan aina täältä ja niistä hyvin harvoin päätyy mitään roskiin. Hedelmäkulhosta puolestaan löytyy muutama siellä jo hetken aikaa oleillut omena. Ja näin puolukka-aikana ei ole varmastikaan ihme jos puolukoita on paikat täynnä. Näistä aineksista Mika lähti ideoimaan omena-puolukkakääretorttua, jossa yhdistyvät myös tavallaan omenapiirakka ja kääretorttu. Eli kyseessä on aika monipuolinen kokonaisuus.

Laitetaan taikina pyörimään ensimmäiseksi, eli 4 munaa ja 1 dl sokeri vaahdotetaan. Siihen lisätään jauhoseos eli sekoitetaan keskenään 0,5 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta ja sekoitetaan varovaisesti yhteen. 

Ja sitten valmistellaan uunipelti. Pirskottele vähän vettä uunipellille ja laita leivinpaperi hyvin tiiviisti kiinni peltiin. Vesi auttaa sitä pysymään kiinni, eikä se lähde liikkeelle niin helposti. Levitä 2 rkl sulaa voita leivinpaperin päälle ja ripottele seuraksi 2 rkl sokeria ja 1 tl kanelia

Poista kahdesta omenasta siemenkodat, puolita omenat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Asettele nämä voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Kaada valmis taikina omenaviipaleiden päälle ja levitä se melko tasaiseksi pellille. Sitten koko komeus jo sujahtaakin uuniin paistumaan. Lämpötilaksi 225 astetta ja kääretorttu uuniin 8 minuutiksi

Ota esille arkki leivinpaperia ja ripottele sen päälle sokeria. Kumoa kääretorttu sen päälle ja poista leivinpaperi päältä siististi. Pohjalle ladotut omenaviipaleet näyttävät nyt todella kivoilta tuossa torttulevyn päällä. Torttulevyä on hyvä jäähdyttää jossain hieman viileämmässä paikassa, niin pääsee nopeammin etenemään tämän valmistumisen kanssa. 

Sitten päästään täytteen kimppuun. Survo 1,5 dl puolukoita ja 0,5 dl sokeria yhteen (puolukka pelkästään voisi olla vähän muikea…). Lopuksi vispataan 2 dl kermaa vaahdoksi ja sekoitetaan se ja puolukkasurvos yhteen. Mausta vielä vaniljasokerilla, eli sitä 1 tl. Ja tästä voi päätellä, että täyte on siis puolukkainen kermavaahto. Tadaa. Onhan se ehkä vähän kirpeää vielä tässäkin vaiheessa, mutta ei tästä viitsi nyt aivan hirveätä sokeripommiakaan tehdä. 

Levitä puolukkatäyte täysin jäähtyneen torttupohjan (ja siis tarkemmin sanottuna sen omenapuolen) päälle. Rullaa kääretorttu rullaksi käyttäen sitä alla olevaa leivinpaperia apuna. Painele valmis rulla tiiviiksi, anna olla kääreessä ja asettua jääkaapissa ainakin tunnin verran.

Omena-puolukkakääretorttu

Ainekset

Pohja
4 kpl
kananmunaa
1 dl
sokeria
1 dl
ruisjauhoja
0,5 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
2 kpl
omenaa
2 rkl
voita
2 rkl
sokeria
1 tl
kanelia
Täyte
1,5 dl
puolukoita
0,5 dl
sokeria
2 dl
kermaa
1 tl
vaniljasokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita taikina valmiiksi. 

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Sulata voi ja levitä se paperille. Ripottele sokeri ja kaneli tasaisesti koko alueelle. 

Poista omenien siemenkodat ja halkaise ne. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet leivinpaperille uunipellille. 

Kaada ja levitä valmis taikina omenakerroksen päälle. 

Paista 225-asteisessa uunissa 8 minuuttia. 

Ota leivinpaperi, jonkä päälle ripottelet sokeria. Kumoa torttu uunipelliltä sen päälle. Anna jäähtyä. 

Survo puolukat ja sokeri yhteen. Vatkaa kermavaahto, sekoita puolukkasurvoksen kanssa ja mausta vaniljasokerilla. 

Levitä puolukkatäyte tasaisesti tortun omenapuolen päälle. Kääri torttu leivinpaperin avulla rullalle. Painele tiiviiksi ja jätä kääreeseen kiedottuna asettumaan jääkaappiin ainakin tunniksi. 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *