Liekkien loimussa

Loimulohen valmistus onnistuu kätevästi iltanuotiolla. Kaikki voivat osallistua puuhaan. Nuotiosta pitää huolehtia, jotta tuli pysyy tasaisena loimuttamisen ajan.

Loimulohen valmistus on hauskaa puuhaa, johon kaikki voivat osallistua. Se sopiikin hyvin syysiltoihin, jolloin nuotio lämmittää mukavasti ja ruoka kypsyy siinä ohessa. Tämän loimulohen valmistusohje on julkaistu Maku-lehdessä Perinneruokaa-palstalla, mikä ilmestyi elokuun puolivälissä. Tämän herkun kanssa sopii loistavasti saaristolaisleipä ja mummonkurkut.

Valmistukseen tarvitaan käsittelemätön lehtipuinen laudanpätkä ja veistettyjä puunauloja tai valmis loimutuslauta. Itse valmistuksessa käytin muistaakseni mäntylautaa, koska saatavilla ei sattunut olemaan mitään muuta, mutta eipä se makuun hirveästi mielestäni vaikuttanut. Lohen nahka kuitenkin pitää maut erillään tehokkaasti.

Lohifilee nostetaan leppälaudalle ja siihen tehdään noin 5 reikään, jotka osuvat myös laudan pätkään. Kalan voi nostaa myös pois ja suurentaa reikiä puukolla tai porakoneella. Itse tukeuduin porakoneeseen, sillä halusin varmistaa, että kala myös pysyy laudassa kiinni koko paistamisen ajan. Valmis loimutuslauta olisi helpoin ratkaisu.

Lohi voidellaan kauttaaltaan suolaliemellä ja nostetaan tukevasti viistoon nuotion eteen. Etäisyyden nuotiosta tulisi olla sellainen, että kättä voi pitää kalan ja nuotion välissä 5 sekuntia. 

Mitä hitaammin, sitä parempi lopputulos

Loimutukseen kuluu aikaa noin tunti. Lautaa pitää kääntää loimutuksen puolivälissä ylösalaisin, jotta kala kypsyy tasaisesti. Loimulohen valmistuksessa ei pidä hötkyillä, mitä hitaammin kala kypsyy, niin sitä parempi lopputulos. Liian lähelle nuotiota sijoitettuna se vain palaisi ja lopputulos olisi kuiva. Välillä lohta kannattaa voidella suolaliemellä. Kala on kypsä, kun se alkaa hieman halkeilla. Lohen voi nostaa pöytään suoraan loimutuslaudalla, joka toimii myös tarjoiluastiana.

Katso myös juttu kampelan savustamisesta, mistä löytyy hyvä perusohje kaikkien kalojen savustamiseen. 

Kommentit (6)
  1. Söimme vieraisilla juuri viikonloppuna perheen isän loimuttamaa lohta – se on kyllä hyvää! Olet saanut otettua tosi kauniit kuvat.

  2. Savusuolaa, Janica
    19.9.2016, 16:31

    Onpas vaikuttavia kuvia! Haistan savun tuoksun täällä kotona ruudun äärelläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *