Leppoisat lepuskat

Joskus sitä muistuu asiat mieleen yllättävissä tilanteissa. Näin kävi nyt viimeksi IKEA:n reissulla. Lepuskat olivat olleet Mikalla mielessä jo moneen kertaan, mutta IKEA:n muusi se palautti tämän taas mieleen. Noh, muusit siinä piti sitten vääntää sitä varten. Perunamuusi on muutenkin sen verran hyvää, että se ei ole hirveä asia, jos sitä sattuu olemaan tarjolla. 

Nämä perunamuusin uusiokäytön tuloksethan ovat tuolta Etelä-Karjalasta. Sen alueen versio rieskasta siis. Näitä tällaisiä pehmeitä leipiä on tehty useinkin idässä, samalla kun on vaikka laitettu karjalanpaisti myös tulille. Lepuskat on siinä nopsaan saatu paistettua kuumalla lämmöllä ja sen jälkeen paisti hitaasti paistumaan alemmalla lämmöllä. 

Lepuskoihin tarvitse 600 g valmista perunamuusia, 1 dl ohrajauhoja, 2 dl vehnäjauhoja ja 1 kananmuna. Ei siis hirveän monimutkaista voi olla. Ainekset sekoitetaan keskenään ja maustetaan vielä suolalla maun mukaan. Jos muusi oli vielä lämmintä tätä taikinaa tehdessä, niin anna sen jäähtyä suunnilleen kädenlämpöiseksi. Siitä sitten jauhojen avulla taputellaan sileitä kiekkoja uunipellille. Pistele päälle reikiä vielä vaikkapa haarukalla. Siinä ne ovat enää paistoa vailla, joten uuni 250:een asteeseen ja sen lämmittyä lepuskat uuniin 10-15 minuutiksi. Tässä lepuskojen koko ja uunin teho vaikuttavat, joten tarkkaile tietysti tilannetta. 

Valmiit lepuskat tuovat taas aivan vedet kielelle nostattavan tuoksun keittiöön. Onneksi nämä sopivat syötäväksi niin lämpiminä kuin kylminäkin… Tiedä sitten jääkö näitä kylmiksi asti kovinkaan montaa. Voita vain nokare päälle ja lepuska suuhun. Hyvää on. 

Lepuskat

Ainekset

600 g
perunamuusia
1 dl
ohrajauhoja
2 dl
vehnäjauhoja
1 kpl
kananmuna
0
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota perunamuusista tarvittava määrä ja sekoita siihen molemmat jauhot sekä kananmuna. Mausta suolalla. 

Taputtele jauhoisin käsin taikinasta sileitä kiekkoja. Asettele leivinpaperin päälle uunipellille. 

Paista 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. 

Kommentit (3)
  1. Herkullisen näköisiä ja ihanan yksinkertainen ainesosalista ja resepti 🙂 Tällaiset kuumat herkut sopivat erinomaisesti alkavaan syksyyn!

  2. Perinneruokaa Prkl
    15.8.2015, 14:51

    Joo sitä ei voita mikään, kun sen nappaa lämpimänä eteensä ja katselee kuinka voi/levite hieman sulaa päälle. Lepuska katoaa kyllä aika nopsaan parempiin suihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *