Läl-läl-läskisoosi

Läskisoosi, ah tuo ihanuuksien ihanuus. Ei varmastikaan siis kaikkien mielestä. Itsekin voin sanoa, että ajatuksena läskisoosi ei ehkä niinkään miellytä. Mutta esimerkiksi juuri ennen joulu Elite-ravintolassa nautittu läskisoosi oli vain niin tajuttoman hyvää, että ei siitä voinut olla tykkäämättä. Siinäkin kävi niin hassusti, että piti mennä testaamaan kuuluisa joululounas, mutta jotenkin ei vaan ollut niin nälkä, että sen rahasumman käyttäminen olisi ollut kannattavaa. Itse joululounashan siis näytti aivan upealta! Joten nappasin läskisoosin sen sijaan ja olin erittäin tyytyväinen valintaani. 

Tässä ei olla minkään ydinfysiikan äärellä taaskaan vaan hyvin yksinkertaisesta ruuasta on kyse. Siankyljen saksitaan pannulle palasiksi ja niitä siinä ruskistellaan. Rasvaahan tästä irtoaa aika hyvin. Ruskistuksen jälkeen koko komeus nakataan kattilaan. Jos rasvaa on ihan ylenmääräisesti, niin sitä voi poistaa tässä vaiheessa hieman. Ei silti pitäisi missään nimessä tehdä niin, kuin Mika teki, että sitä kaataa viemäriin. Tämä on iso ”ei näin”. Mutta oho, niin kuitenkin kävi. Kauhea kapinallinen kyseessä. 

Sitten kun kaikki nuo edellämainitut asiat ovat kattilassa, lisätään sinne hienonnettu sipuli. Se saa siinä hetken ruskistua ja sitten lisätään jauhot. Näiden annetaan myös ottaa väriä ja sitten lisätään vesi sekä maustepippurit. Seoksen annetaan vähän saostua ja sitten koko läskisoosi onkin jo oikeastaan valmista paitsi, että se pitää vielä maustaa suolalla. Se on parasta keitettyjen perunoiden kanssa. Eli hyvin konstailematonta ruokaa tämä on. Ja ne ovat monesti niitä parhaita kokemuksia. 

Läskisoosi

Ainekset

300 g
siankylkeä
3 rkl
vehnäjauhoja
1 kpl
sipuli
4 dl
vettä
5 kpl
maustepippuria
1-1,5 tl
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Saksi siankyljet pienemmiksi palasiksi. Ruskista ne pannulla. Kaada pannun sisältö kattilaan. Voit kaataa rasvaa hieman pois, jos sitä on ylenmääräisesti. 

Lisää hienonnettu sipulia ja ruskista sitä hetki. Lisää myös jauhot ja anna niiden ottaa väriä. Kaada mukaan vesi ja maustepippurit. Sekoittele kastike valmiiksi. 

Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa. 

 

Kommentit (3)
 1. Petuniainen
  27.2.2016, 14:30

  Tätä on ihan pakko kokeilla! Äiti teki 80-luvulla usein päivällisruoaksi Perinteistä, mikä tarkoitti kamarallisia siankylkipaloja valurautapannulla paistettuina ja perunamuusia. Kastikkeena oli pannulle tirissyt rasva. Saakohan sellaista siankylkeä edes enää, jossa on vielä kamara. Muistan, että aikuiset pinosivat kamaratikut siististi lautasen reunalle, mutta minusta ne olivat parhautta. 😛

 2. Alisa Wilska
  28.2.2016, 09:35

  Nami!

  Olen tehnyt tätä soosia ehkä kerran parissa vuodessa, mutta on muuten aivan tajuttoman hyvää. Meillä tätä kutsutaan vain hienostuneemmin possukastikkeeksi 😉 etteivät kriittismmät ruokailijat kaikkia pöydästä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *